Microsoft har med sitt mobila operativsystem Windows Phone fått vara något av det tredje hjulet på smartphonemarknaden en längre tid, men användarsiffrorna tycks nu ljusna en del när företaget rapporterar 2 miljarder nedladdade applikationer.
Både Google Android och Apple Ios har ett rejält försprång på smartphonemarknaden och har tampats intensivt sedan den på allvar tog fart för inte allt för många år sedan. Microsoft har i sin tur jobbat på att komma ikapp med Windows Phone men det är en utveckling som inte gått lika fort som konkurrenterna, delvis på grund av ett senare genomslag på marknaden och delvis på grund av ett tunnare utbud av applikationer.
Sedan samarbetet med Nokia inleddes och dessa började exklusivt började tillverka sina mobiltelefoner kring operativsystemet har vi sett en mer positivit trend för ekosystemet, även om Nokia fortfarande går med förlust och ännu inte är helt på det torra. Antalet sålda telefoner med Windows Phone har ökat markant, och det har även antalet nedladdade applikationer.
I ett blogginlägg förmedlar Microsofts Todd Brix att Windows Phone Store nyss uppnått 2 miljarder nedladdningar. Den siffran i sig säger inte extremt mycket om trenden för marknaden, utan det särskilt intressanta är att hälften av dessa nedladdningar skett under det senaste halvåret. Det innebär att nedladdningsgraden har blivit fem gånger större.
Även intressant att notera är att antalet nedladdningar per enhet inte har skjutit i höjden, utan den siffran tycks luta sig helt på ökad telefonförsäljning. Det finns idag omkring 40 miljoner aktiva Windows Phone-enheter, och uträknat över dessa fås omkring 50 applikationer per enhet. Ungefär samma siffra gällde under samma period förra året.
Möjligtvis kan den här utvecklingen locka fler utvecklare att ta sig an plattformen, vilket i sin tur skulle kunna blåsa mer liv i ekosystemet. En stor del av de aktiva enheterna är dock Nokia-telefoner så innan Nokia lyckats åtgärda sina förluster, vilket bland annat kommer fordra ett mer lockande operativsystem från Microsoft, kan inget av företagen helt pusta ut.