Vi har kikat närmare på Zalmans senaste grafikkortskylare som lovar både effektiv kylning och låg ljudnivå även på kraftfulla kort. Kan Zalman fortsätta att leverera effektiva kyllösningar på en allt hetare marknad.
Med allt mer krävande spel så krävs allt snabbare grafikkort. ATI och Nvidias ständiga kamp gör att grafikkorten blir allt snabbare. I takt med att prestandan ökar så ökar också effektutvecklingen på grafikkorten, detta har gjort att tillverkarna får sätta på större och större kylare på sina kort. Vill man dessutom pressa ut det där lilla extra ur sitt kort så är original kylningen, i många fall, för dålig. Detta har gjort att företag som Zalman och Artic Cooling, tjänar stora pengar på högpresterade och tysta grafikkortskylare.
Zalman är tidigare kända för deras CPU kylare men också för deras effektiva passiva kylning för grafikkort. Nu så räcker det inte bara med stora flänsar. På dagens kort så måste någon form av fläkt följa med. Zalman gjorde därför deras kylare i samma design som deras CPU kylare. Zalman VF700 var både tyst och hade bra kylnings förmåga.
Vi har tagit en titt på uppföljaren till VF700. Zalman VF900.
Varför skulle man då förstöra garantin på sitt kort genom att byta till en annan kylare? Den största anledningen är nog ljudnivån. De flesta av dagens kort har en kylning som låter för mycket. Största problemet med detta är att det är ofta väldigt ont om plats där kortet sitter. Det gör att kortet får en liten fläkt som snurrar fort och låter mycket. På den fronten så har Zalman och Artic Cooling valt lite olika lösningar. Artic Cooling har valt att försöka få ut värmen på datorns baksida genom en slags kanal. Zalman däremot har valt att låta kylaren ta lite större plats och därför lyckats få större flänsar.
En annan anledning till att byta kylningen är att helt enkelt få ett kallare grafikkort och därmed öka kortets livs längd, stabilitet och överklockningspotential.
Då var det dags att titta på Zalmans nya grafikkorts kylare. Först lite specifikationer.
Zalman VF900-CU | |
Dimensioner: (BxLxH) | 96x96x30 mm |
Vikt: | 185g |
Material: | Koppar |
Fläkt typ: | Dubbelt kullagrad |
Fläkt hastighet: | 1350 – 2400 rpm +/- 10% |
Ljud volym: | 18,5 – 25 dB +/- 10% |
Övrigt: (taget från Zalmans hemsida) | * Ren koppar kylfläns för maximal kyling. * Två högpresterande heatpipes för maximal prestanda. * Cirkulär kylfläns med 2mm tunna fenor för att inte hindra luftflödet och fördelar värmen över en större yta. * Fläkten kyler inte bara kärnan utan även kortets minne. * Förhållandevis lätt så risken för att skada kärnan minskar. * Förbättrad installation så att kylaren passar på nästan alla kort på marknaden. * Justerbar fläkt med hjälp av Fanmate 2. * Inga vibrationer i det tysta läget. |
Det första som slår mig är hur liten kylaren faktiskt är. Idag är man van vid de monsterkylare som sitter på processorer. Något sådant är det alltså inte frågan om här. Förutom kylaren så finns det en del små prylar som kommer med.
1x VF900-CU 8x RAM kylare (ZMHRS1) 1x Fanmate 2 1x Fanmate kablage 1x Installationsanvisningar 1x Kylpasta 1x Påse med skruv och gummi/plast ringar 1x Zalman klistermärke |
Innan vi börjar installera så ska vi ta en titt på hur kylaren ser ut.
Precis som sin föregångare, så har VF900 en fläkt som sitter inuti kylaren. Skillnaden är att VF900 har betydligt fler koppar fenor som dessutom sitter tätare. Det gör att kontaktytan mellan kylaren och luften är mycket större jämfört med VF700. VF900 har också 2st heatpipes som transporterar värmen direkt från kopparbasen till fenorna.
Det första som vi ska titta på är hur kontaktytan ser ut. Ju blankare och jämnare som ytan är, desto bättre värmeöverföring blir det. Först gjorde vi testet med en enkrona.
Som synes så är ytan spegelblank. Vi gjorde även ett test med en kniv för att se hur mycket ljus som syns under den. Ljuset fördelas jämt över hela ytan, vilket tyder på att ytan är platt. Ofta brukar de vara lite buktande i mitten eftersom grafikchipsen ofta buktar en aning.
Att installera själva kylaren är en enkel match. Installationsanvisningarna som följer med var inte så tydlig på alla punkter, men efter att ha tittat på installationsflashfilmen på Zalmans hemsida så var alla frågor besvarade. Det är faktiskt enklare att titta på den än att läsa installationsanvisningarna.
De olika hålen i botten på kylaren är för alla de olika typer av grafikkort som kylaren passar på. X800GTO, som jag har, använder de hålen som sitter lite avsides. Det är bara två stycken skruvar som används då. För de som använder alla fyra hålen så borde kylaren sitta som ordentligt fast.
Ända svårigheten under installationen var när man skulle skruva på tummaskruvarna på baksidan. Det var lite svårt att trycka ner fjädern, skruva och hålla kortet still, samtidigt. Men när man väl fått på den ena så var det inga problem. Trots att kylaren bara sitter fast med två skruvar så sitter den ordentligt. Väldigt robust och stabil konstruktion. VF900-CU är väldigt enkel att installera och den sitter riktigt bra.
Zalman är kända för att göra tysta, men samtidigt, effektiva kylare och nu var det dags att se om man lyckats bra med VF-900.
Testsystem
|
|
Processor: | AMD Athlon 64 ”Venice” 3000+ @ 2431Mhz |
Moderkort: | DFI LanParty UT NF4 –D (Nforce4 Socket 939 PCI-E) |
Minne: | 2st 512Mb TwinMos Speed Premium BH-5 (pc3200 Dual Channel 2-2-2-5 1T @ 243Mhz) |
Grafikkort: | ATI Radeon X800 GTO 256MB. (Upplåst och överklockat till X800XT) |
Hårddisk: | 1 st Maxtor 200GB S-ATA 7200rpm 8Mb cache 1 st Maxtor 200GB P-ATA 7200rpm 8MB cache 1 st Maxtor 300GB S-ATA 7200rpm 16Mb cache |
Nätaggregat: | Antec SmartPower 2.0 (450W) |
Kylning: | ThermalTake Big Typhoon 1 st 120mm Antec (bak i chassit) 1 st 120mm Adda (fram i chassit) Samtliga är inställda på lägsta hastighet |
För att jämföra med något så använde vi oss av orginalkylaren på mitt Connect 3D X800GTO. Nu visste vi inte om det är den kylaren som är riktigt dålig eller om den bara var dåligt monterad. Därför monterade vi om kylningen och använde lite AS5 för att se om vi kunde få originalkylaren att gå lite kallare. Vid testen så körde vi originalkylaren vid 45% resp 100% hastighet. Anledningen till detta är att om fläkten gick fortare än 45% så kunde man tydligt urskilja fläktens ljud från övriga datorns. VF900-CU testades vid lägsta resp högsta inställningen som gick att ställa in på den medföljande fanmaten. Samtliga tester kördes med lådan stängd.
Byte av kylpasta på original kylaren
När vi plockade bort original kylaren så märkte vi att Connect 3D inte direkt snålat med kylpastan. Det var rena gäggan (se bild). Vi gjorde rent så gtt vi kunde oche applicerade lite AS5 och testade lite med det. Så mycket pasta skulle kunna betyda att orginalkylaren fungerar mycket bättre om man monterade om den.
Överskott av kylpasta hos Connect 3D?
Nu ska vi se hur pass bra VF900-CU presterar jämfört med originalkylaren, och om det gjorde någon skillnad att montera om orginalkylaren.
Alla temperaturer uppmättes med hjälp av ATI Tool. För idle temperaturen så lät vi datorn stå still i 20min och sedan gjordes en avmätning. Vid full load så spelades Oblivion i 30min och sedan användes ATI Tools logg för att avläsa den högsta uppmätta temperaturen.
do_diagram(1370); ?>
Redan i idle så märker man en klar skillnad med VF900. Temperaturerna är på betydligt behagligare nivåer än med originalkylaren. 11 graders skillnad i det tysta läget.
do_diagram(1371); ?>
Samma visa om igen. Zalman VF900-CU visar att den inte bara kan kyla kärnan utan även det runt omkring. Här gör även de små kylflänsarna sitt.
do_diagram(1372); ?>
Här visar VF900 verkligen sin styrka. Skillnaden är så stor som 23 grader. Även i lägsta hastighet så ut klassar VF900, orginalkylaren. Här ska tilläggas att orginalkylarens temperatur varierade en hel del. Anledningen till det var att när temperaturen närmade sig 85 grader så gick kylaren upp på full hastighet oberoende av vad jag hade satt för hastighet i ATI Tool.
do_diagram(1373); ?>
Återigen en fördel för VF900. Inte lika stor men ändå att VF900, i tyst läge, är kallare än orginalkylaren i full hastighet, är imponerande.
Ljudnivå
Ljudnivån hos Zalman VF900-CU är, även den, imponerande. I låg hastighet så går inte ljudet att urskilja från de övriga fläktarna i datorn. Varefter man drar upp hastigheten så hör man klart och tydligt att något låter. På högsta hastighet låter den inte så mycket men det hörs en tydlig skillnad jämfört med det tysta läget. Dock inte ens i närheten av vad orginalkylaren ger ifrån sig på full hastighet. Zalman fläkten får ett väldigt dovt ljud som inte sticker ut så mycket från resten av fläktarnas ljud. Orginalkylaren ger ett mer högfrekvent susande ljud som är väldigt irriterande.
En annan intressant sak är att med orginalkylaren så började chipset fläkten att låta riktigt ordentligt, vid belastning. Teorin är att orginalkylaren kastar ut en del värme precis där chipset kylaren sitter. Med Zalman VF900-CU så är det problemet, som “bortblåst”.
Överklockning
Med orginalkylningen kunde jag få en maximal stabil klock på 513/570. Efter installationen av VF900 så kunde jag köra kortet i 536/580. Jag kan nu köra i XTPE hastighet (520/560) 100% stabilt, vilken inte var möjligt innan. Kylaren gjorde det den skulle och överklockningspotentialen ökade.
Dags för en sammanfattning av testet. Zalman VF900-CU är väldigt komplett kylare som inte bara kyler GPUn, utan även omgivningen, på ett mycket bra sätt. De med följande RAM flänsarna gör ju sitt också. Zalman har tagit alla goda egenskaper hos VF700 och förbättrat den ytterligare. VF900-CU är helt enkelt en mer mogen kylare som klarar av att kyla även de snabbaste grafikkorten.
Det finns dock en del saker som kan förbättras. Hela lösningen med en fanmate gillar jag inte riktigt. Fanmaten är ganska stor och klumpig och det blir en väldig massa onödigt kablage med den inkopplad. personligen hade jag vart nöjd med en knapp för “high” och “low” läge. Sedan tycker jag att Zalman kunde ha skickat med en 4pin->3pin konverter för de som inte har en 3-pin ledig på moderkortet. Eller varför inte koppla fläkten till uttaget som sitter på själva kortet?
Nu tycker väl många att jag låter negativ och många gillar säker Zalmans fanmate lösning. Sanningen är den att det finns inte så mycket negativt att säga om VF900-CU. Det är en väldigt bra kylare helt enkelt.
Vi testade ju också att montera om orginalkylaren på kortet och använde oss av AS5 istället för den gägga som Connect 3D lagt på. Visst blev det skillnad men kortet går fortfarande väldigt varmt. Vi hade hoppats på lite större skillnad.
I nuläget är det svårt att säga om det är orginalkylaren som är riktigt usel eller om det är VF900-CU som är riktigt bra. Jag tror att det är lite av båda.
Positivt Negativt |
Pris ligger idag mellan 290 och 350kr.
För sin prestanda och enkla installation, belönas Zalman VF900-CU med utmärkelsen “redaktörens val”.
Vi vill tacka Joakim för lånet av hans kamera.