Zepto Notus A12 är något av en hybrid, en del UMPC och en del bärbar dator. Med en 12″ skärm och en utlovad batteritid på upp till 10 timmar har man siktat in sig på de riktigt mobila användarna, men räcker en 800MHz CPU i Vista?
Allting var mycket lättare förr, när PC-åldern tog sin början dök de första datorerna upp och även om det fanns olika komponenter under huven var det en dator eller PC man kallade systemen för. Under de årtionden som gått har datormarknaden vuxit på alla håll och kanter, datorer är givetvis snabbare
än någonsin men vad som kanske är mest spännande är hur bred datormarknaden blivit.
För många är det kanske desktopdatorer för våra stationär behov och i andra änden har vi bärbara datorer för dem som vill kunna ta med sig datorn på ett smidigt sätt. Men detta är egentligen en kraftig generalisering då dessa två olika marknader grenat av sig kraftigt de senaste åren. Inte minst den bärbara marknaden där vi har allt från handdatorer och mobiltelefoner till mer eller mindre desktopdatorer som man tryckt in med skohorn i ett laptopskal.
Den kanske hetaste marknaden just nu är den ultramobila marknaden där ASUS med sin EeePC fått de flesta tillverkare att lansera små billiga bärbara datorer. Dessa maskiner sitter ofta med en 9″-10″ monitor och väger in på drygt ett kilo.
Zepto är numera en välkänd datortillverkare i Sverige och man har ganska nyligen lanserat sitt eget tillskott inom den ultramobila marknaden som dock inte riktigt faller in i ledet bakom EeePC och dess konkurrenter.
Zepto Notus 12 använder sig av en 12″-display och trots något större dimensioner har man lagt ytterst stor vikt vid strömförbrukningen. Faktum är att datorn är en blandning mellan en liten bärbar dator och en UMPC (Ultra Mobile PC) då datorn använder sig av Intels McCaslin-plattform, som utvecklades för UMPCs och MIDs. Notus ska kunna nå upp till 10 timmars batteritid under rätt förutsättningar och det ska bli intressant att se om Zeptos specifikationer håller vad de lovar speciellt då man faktiskt använder sig av den äldre Dothan-arkitekturen istället för Intels nya Atom-processor.
Hårdvara
|
|
Processor: | Intel A110 800MHz (Dothan) |
Styrkrets: | Intel® 945GU + ICH-7U |
Minne: | 1×1024 MB SO-DIMM 400MHz DDR2 |
Hårddisk: | Toshiba 80GB 4200 rpm |
Optisk enhet: | – |
Skärm: | 12,1″ WXGA (1280*800) |
Grafikkort: | Intel Graphics Media Accelerator 950 |
Batteri: | 6 cells, Li-lon 55Wh |
Nätverk: | Realtek PCI-E 10/100/1000 Mbit |
Trådlöst nätverk: | Atheros AR5008X (802.11b/g/n) |
Bluetooth: | Ja, v2.0+EDR |
Kontakter: | 1x RJ-45 jack 1x RJ-11 jack 3x USB 2.0 1x RGB; VGA port, 15pins 1x PCMCIA Card Slot 1x Digital audio (S/PDIF) 4-in-1 Card Reader (SD/MS/MS Pro/MMC) |
Övrigt: | Integrerat modem V.92/56Kbps, Kensington-lås, fingeravtrycksläsare |
Chassi: | Magnesiumstöpta delar |
Mått: | 296mm(B) x 209mm(D)x 13.5mm(H) |
Vikt: | 1.3 kg |
Övrigt
|
|
Garanti: | 1 år |
Operativsystem: | Microsoft Windows Vista Business |
Notus använder sig som vi tidigare nämnde av Intels A110 processor som baseras på Dothan-arkitekturen och som återfinns i Intels Pentium M-familj. Med 90nm tillverkningsteknik är det verkligen ingen ny processor och det kan tyckas konstigt att Zepto valt denna processor för att bygga en riktigt strömsnål maskin runt. Men med en klockfrekvens på 800MHz och en processorspänning på 0.8v är det knappast något strömslukande processor vi pratar om.
Processorn paras med Intel 945GMS styrkretsen som varit en riktig trotjänare på den mobila marknaden. Zepto har i övrigt utrustat Notus med 1GB DDR2-minne som arbetar i 400MHz med 3-3-3-8-11 minneslatenser. Hårddisken är på 80GB och är som väntat av 5400RPM modell.
Andra noterbara specifikationer är integrerad bluetooth, 802.11g WiFi, fingeravtrycksläsare, kortläsare med mera.
Trots Notus beskedliga hårdvaruspecifikationer har Zepto utvecklat datorn för Windows Vista och dess avancerade strömsparfunktioner. På pappret låter det knappast som en dröm att sitta med en 800MHz processor och 1GB RAM-minne i Vista, men det ska bli intressant att se hur den äldre A110 processorn klarar sig.
Zepto har verkligen satsat på mobilitet med Notus A12 och det märks inte bara på chassits storlek utan även materialet man valt. Notus A12 använder chassidetaljer som är stöpta i magnesium, ett kostsamt material men som ger både ett stilrent utseende och gör datorn mycket stryktålig. Överlag ger det även en riktigt härlig kvalitetskänsla där den lätta datorn trots allt känns riktigt gedigen och även är skyddad mot stötar, vibrationer samt vätskor. Man har tätat datorn kring tangentbordet, startknapparna och touchpadden för att ett utspillt glas vatten inte ska vara ödesdigert.
Med sina mått, 29.5 x 21.0 x 3.4 centimeter, är inte Notus A12 extremt slimmad men det är ingen tvekan om att det är en väldigt smidig dator som inte bara ser bra ut, utan även känns mycket trevlig och solid att arbeta med.
Skärmen i datorn mäter som sagt 12.1" och storleken känns mer eller mindre perfekt för ändamålet, en mycket mobil dator som trots allt ska gå att använda som en riktig PC. Zepto har valt att använda sig av en LED-upplyst skärm vilket inte är särskilt överraskande. LED-tekniken gör det möjligt att skapa både tunna och extra strömsnåla skärmar, något som onekligen Notus A12 bekräftar.
Tyvärr finns det en nackdel med skärmen i Notus A12 och med tanke på datorns inriktning är den i vår mening ganska allvarlig. Ljusstyrkan är något låg och i strömsparande läge kan det vara svårt att få riktigt bra tryck i bilden, även i vanlig inomhusmiljö med vanlig rumsbelysning. Detta är till stor del på grund av den glansbehandling skärmen fått som tyvärr gör datorn mer eller mindre obrukbar utomhus i dagsljus. Man måste minst köra full ljusstyrka för att få en användbar bild på datorn men trots detta lider skärmen av kraftiga reflektioner.
Även om tekniken ger något bättre bildkvalité i rätt förhållande känns det helt enkelt fel att utrusta en ultramobil dator, som i vår mening är tänkt att användas överallt, med en så ljuskänslig skärm. Något man helt klart ska ha i åtanke om man planerar att arbeta med sin Notus A12 utomhus i större omsträckning.
Tangentbordet på Notus A12 är som väntat av fullformat, förutom siffersatsen, och tangenterna är trots datorns lilla format ganska väl tilltagna. Space-tangenten har dock bantats ner en hel del, men vilket aldrig stört undertecknad vid användning. Vad som dock stört ganska ordentligt är det faktum att Zepto, precis som vissa andra tillverkare, valt att sätta Fn-tangenten längst ner till vänster. Det betyder att Ctrl fått flytta in ett steg, något som ofta orsakar problem med tangentbordskommando, vilket används ganska ofta, speciellt vid en bärbar dator. Det handlar givetvis om inlärning, men undertecknad hade gärna sett Ctrl och Fn-knapparna byta plats. Utöver den vanliga tangentsatsen finns en power-knappar, en Eco-knapp för att ändra strömsparläge och P1-knappen som kan programmeras efter eget tycke.
Touchpaden som används är faktiskt ganska stor, i alla fall om vi ser till den yta som padden ser ut att täcka. Man luras dock av integreringen i chassit för själva ytan på den underliggande touchpaden är märkbart mindre än det område som är nedsänkt i panelen. Det finns en tunn ramlinje som visar vart själva touchpaden ligger, men det tog ett tag att vänja sig vid och vi hade hellre sett att padden sträckte sig ändå ut till panelen. Det är mycket lätt att börja scrolla istället för att röra muspekaren när man ligger för långt ut mot kanten. Ytan på padden är lätt texturerad och huruvida man väljer detta framför en helt slät touchpad är nog en smaksak.
Zepto riktar som sagt sin Notus-modell mot de ultraportabla användarna och det betyder i viss mån att man inte satsar på allt för många funktioner som kanske är mer lämpade för större bärbara datorer som oftare används som ersättning till den vanliga stationära datorn. Det är något vi kan se vissa spår av när vi tittar närmare på anslutningarna som finns tillgängliga på Notus A12.
Om vi börjar med baksidan av datorn hittar vi här en sedvanlig anslutning för nätadaptern och även ett Kensington-lås vilket utan tvekan kan vara behövligt. Det krävs inte direkt någon kroppsbyggare för att sno åt sig en dator på drygt 1.3 kg och tyvärr kan nog Notus A12 dra åt sig en hel del uppmärksamhet med sin sobra design.
Vänder vi på datorn och tittar närmare på högersidan hittar vi här ingångar för det trådade Gigabit-nätverket samt det integrerade V.92 modemet, som vi hoppas få behöver använda. Vi hittar här även en PCMCIA-kortplats, två USB2.0 portar och ljudanslutningar för mic och hörlurar. Det senare är något man onekligen kommer att vilja använda då ljudet som datorn levererar genom en ensam högtalare, monterad på undersidan, är allt annat än högt och skönlåtande. Knappast överraskande på en bärbar dator i detta formatet, men värt att nämna.
På vänstersidan av datorn har Zepto satt fläktutloppet där större delen av värmen i datorn forslas ut. Här finns även VGA-utgång och även om vi gärna sett en kompletterande digital bildutgång är det inte heller allt för överraskande att man valt att bortse från detta. Få användare kommer nog att använda Notus A12 som en vanlig stationär dator tillsammans med en större monitor. Vi hittar även ett manuellt lås för WiFi-kretsen, en extra USB-port och en 4-1 kortläsare som stödjer SD/MS/MS Pro och MMC minneskort.
En viktig funktion som Zepto slopat i utvecklandet av Notus A12 är den optiska enheten och även om detta är ganska vanligt i ultraportabla datorer är det något man ska vara medveten om. Skulle man känna behov av en optisk enhet finns det en USB-baserad DVD-brännare från Samsung som man kan köpa direkt från Zepto och det handlar om en stilren och slimmad modell som utan större problem får plats i en datorväska.
Zepto har som tidigare nämnt även satsat en del extra på säkerhet och utöver en TPM (Trusted Platform Module) har man slängt in en fingeravtrycksläsare i Notus A12. Den medföljande mjukvaran gör det möjligt att skydda din data på ännu ett effektivt sätt.
Nu är det dags att se vad hårdvaran som döljer sig i Notus A12 bjuder på för prestanda.
Zepto har som vi tidigare varit inne på gjort något av en hybrid mellan bärbar dator och UMPC vilket betyder att man inte ska vänta sig någon prestanda att hurra över. Men även om detta är en maskin som inte lämpar sig för spel och tyngre applikationer ska vi givetvis ta reda på vad man kan vänta sig rent prestandamässigt av Notus A12.
Tyvärr har vi ingen bärbar dator i samma klass som Notus A12 tillgänglig som prestandareferens men för att få något att jämföra med har vi använt oss av en Packard Bell EasyNote SB65 som är närmast raka motsatsen till Zeptos minsting. EasyNote är en bärbar dator med 17″ skärm och Core Duo T2310 (1.46GHz) processor som mer riktar sig mot de som vill ha en ersättning till den stationära datorn. Men plattformen är inte heller helt purfärsk vilket gör jämförelsen något intressantare, men ha alltså i åtanke att detta är två helt skilda datorer och se prestandajämförelsen mer som ett tydligt tecken på hur olika två “bärbara datorer” faktiskt kan vara. Innan vi går vidare med lite tester tar vi en snabb överblick på “referensdatorn”.
Processor: | Intel Pentium dual-core T2310, 1,46Hz |
Styrkrets: | Intel GM965 + ICH8-M |
Minne: | 2×1024 MB SO-DIMM 533MHz DDR2 |
Hårddisk: | 2x Toshiba 80GB 4200 rpm |
Skärm: | 17,1″ WXGA (1440*900) |
Grafikkort: | NVIDIA GeForce 8400M G |
Batteri: | 6 cells, Li-lon 55Wh |
Operativsystem: | Microsoft Windows Vista Home |
Bärbara datorer ska vara lättanvända och snabbåtkomliga, varav vi börjar våra tester med en enkel mätning av Windows Vista uppstarten. Datorerna kallstartas och vi mäter tiden tills det att Windowsskrivbordet dyker upp, laddning av mjukvara i windows räknas inte med för att inte resultaten ska gå att jämföra på bästa sätt.
include_once("/public_html/dia.php"); ?> do_diagram(2238); ?> |
Trots att Notus A12 har ett markant underläge i processorhastighet ser vi att EasyNote får stryka på foten i själva uppstarten av Windows. Men hur ser det egentligen ut när vi kommer in i Windows, vi räknar kallt med att Notus A12 kommer få det tufft i de flesta prestandatester, frågan är bara hur tufft.
Vi börjar med lite teoretiska prestandatester där vi först fokuserar på processorn i maskinerna. De syntetiska testerna görs i SiSoftware Sandra XII SP2c.
include_once("/public_html/dia.php"); ?> do_diagram(2239); ?> |
Sandra ger en tydlig indikation för vad processorn är kapabel till för prestanda, men som tur var speglar dessa resultat sig oftast inte rakt av i verkliga applikationer. Vi sade redan från början att det var lite orättvist att jämföra Notus A12 mot en kraftfull 17" laptop, trots sin ålder, och här har vi anledningen. 800MHz processorn i Notus A12 har endast en kärna och det i betydligt lägre klockfrekvens. Resultatet blir att EasyNote ger upp till 5 gånger så hög prestanda i Arithmetic testet och 10 gånger så hög prestanda i Multi-Media testet där man även drar nytta sina effektivare instruktioner.
Vi kikar vidare på minnesbandbredden.
do_diagram(2241); ?> |
Även här är det en förkrossande seger för EasyNote som med dubbla minneskanaler och högre klockfrekvens, 533MHz vs. 400MHz, förpassar Notus A12 till åskådarläktaren.
De första syntetiska testerna visar det vi alla redan visste, Zepto har offrat prestanda för att få Notus A12 dit man vill. Men innan vi ger någon dom om datorns prestanda ska vi gå vidare med lite mer realistiska tester.
Vi fortsätter att fokusera på processorn som är en mycket intressant komponent i bärbara datorer, inte bara för dess prestanda men också för att strömförbrukningen ofta påverkas mest av processorn. SuperPi är ett välkänt testprogram för överklockare och entusiaster. Även om programet knappast simulerar vanlig datoranvändning är det ett bra test för att se vilken prestanda processorn kan erbjuda.
include_once("/public_html/dia.php"); ?> do_diagram(2246); ?> |
Som väntat är EasyNote med sin högre processorhastighet och buss betydligt snabbare genom Pi-uträckningen. SuperPi är dock inte flertrådat så Core-arkitekturens dubbla kärnor ger inget utslag vilket gör att prestandaskillnaderna är långt ifrån så stora som i t.ex. SiSoftware Sandra. Många program är fortfarande enkeltrådade, även om utvecklingen går raskt mot flertrådade applikationer. Med det sagt testar vi även wPrime som fortfarande fokuserar nästan enbart på processorprestanda, men som även stödjer flera processorkärnor.
do_diagram(2247); ?> |
Notus får det direkt betydligt svårare att hänga med när vi tester flertrådade applikationer och även om det kan kännas som en extra orättvis jämförelse är det just det bristande flertrådsstödet som är en av Notus största brister sett till prestanda, något vi kommer att gå in på närmare senare.
Cinebench 10 är ett 3D-bildrenderingstest där man kan testa processorns förmåga att rendera bilden på egen hand. Vilket får bli ett av våra sista processorspecifika tester.
do_diagram(2243); ?> |
Som synes kan Cinebench 10 köras i enkeltråds läge eller flertrådsläge för processorer med flera kärnor. Prestandaresultaten återspeglar det vi sett tidigare, Notus A12s enkelkärniga 800MHz processor har ingen möjlighet att hänga med.
Innan vi går vidare med tester som även känner på grafikkretsen i datorn tar vi en snabb titt på en av de applikationer som Notus A12 garanterat kommer stöta på i de flesta användares ägo.
do_diagram(2242); ?> |
Filkomprimering är något som de flesta stöter på i sitt datoranvändande och då Notus A12 riktas mot kontorsarbete med sin begränsade hårdvara är det garanterat något som kommer dyka upp. Här ser vi direkt att de strikta processortesterna inte behöver vara en direkt indikation på verklig prestanda. Utan flertrådstödet aktiverat är EasyNote runt 50% snabbare men när flertrådsstödet dras igång sticker EasyNote ifrån ordentligt, här spelar även datorns snabbare RAM-minne in i bilden.
Vi går nu vidare med Futuremarks testsvit som inte bara fokuserar på processorprestanda.
Först ut är det test vi tycker passar bäst för Notus A12 och den inriktning Zepto valt med sin ultramobila dator. PCMark05 testar mer eller mindre alla komponenter i datorn genom tester som ska simulera vanlig användning. Allt från datoruppstart till 2D-grafik (skrivbordsanvändning), hårddisktester och 3D-grafik.
include_once("/public_html/dia.php"); ?> do_diagram(2251); ?> |
Det blir här ganska tydligt att Notus inte bara har processorn som en flaskhals rent prestandamässigt. RAM-minnet och inte minst den integrerade grafikkretsen hjälper knappast till och vi ser återigen vilka skillnader det blir i prestanda beroende på vilken marknad datorerna riktas mot.
Till en början hade vi tänkt att slopa allt vad som hette spel och 3D-tester, helt enkelt för att vi ganska kallt räknar med att de som köper en Zepto Notus A12 gör det för kontorsarbete och är väl medvetna om datorns bristande prestanda. Men för dem som tvivlar på vårt omdöme har vi här inkluderat resultat från Futuremarks senaste 3D-prestandatester.
do_diagram(2248); ?> |
do_diagram(2249); ?> |
do_diagram(2250); ?> |
Det finns egentligen inte så mycket att säga. Zepto har inte lagt någon vikt alls vid 3D-prestanda med sin Notus A12 och det är inget man heller ska behöva förklara. Spel är något av det mest krävande en dator kan utsättas för och när det krävs kraft krävs det bränsle. Zepto har fokuserat på att ge absolut bästa möjliga batteritid vid acceptabel kontorsprestanda och för dem som verkligen måste kunna spela lite 3D-spel med sin bärbara är det bara att leta vidare.
Med det sagt lämnar vi allt vad heter 3D-tester och kikar närmare på datorns hårddisk och lite övriga prestandaanalyser.
Hårddisken är också en mycket viktig prestandakomponent i din dator, speciellt för den som använder datorn till mycket kontorsarbete. Zepto har valt att trycka in en minimal 1.8" hårddisk från Toshiba med 80GB lagringskapacitet. Med sitt minimala format kommer en effektiv strömförbrukning men också ganska blygsamm prestanda.
include_once("/public_html/dia.php"); ?> do_diagram(2244); ?> |
Trots att hårddiskarna i de båda datorerna arbetar vid 4200 RPM är det ganska tydligt att den större 160GB modellen i EasyNote ger bättre prestanda. Medelöverföringshastigheten på Notus Toshiba hårddisk ligger vid knappt 20MB/s, inte direkt imponerande men trots allt godkänt för dess användningsområde. Åtkomsttiden som ligger på runt 20ms kan vara något jobbigare, speciellt i jämförelse med många ultramobila datorer som kan levereras med Solid State Drives med minimala åtkomsttider. Men en SSD enhet skulle skjuta priset i höjden ytterligare så vi förstår ändå Zeptos val här.
Subjektiv prestanda:
Som vi sett i våra prestandatester är Zepto Notus A12 verkligen ingen fartdåre. Men vi har jämfört datorn mot en betydligt kraftfullare modell som inte alls riktar sig mot samma marknad. Så en mycket viktig fråga i våra ögon är då hur Notus A12 känns att användas i den miljö den är riktad mot. Officeapplikationer och Internetsurfning är knappast några direkt krävande uppgifter så jag beslutade mig för att ge lite input över datorn känns att använda i Windows Vista och vid vanlig användning.
Detta har vanligtvis handlat om att surfa på Internet, skriva lite i word och göra en del formateringar i Dreamweaver eller bildredigering. Uppspelning av musik har också varit på tapeten, samt lite enklare videouppspelningstester. Tyvärr har jag haft svårt att släppa känslan av att Notus A12 inte riktigt klarar av att ge mig den prestandan jag begär med sin 800MHz processor. Ett enkelt exempel är att processorn kan nå närmare 80% belastning bara om man surfar och kommer in på hemsidor som använder mycket flash eller andra krävande format. Vanlig musikuppspelning med windows media player kan också ge lika höga belastning, mycket på grund av Vistas mfpmp.exe process (Media Foundation Protected Pipeline) som suger upp processorkraften.
Att spela upp videofiler i DivX-format eller liknande är inga problem, men när vi för skojs skull testade ett 720p WMV HD klipp i form av Robotica var det tack och adjö. Uppspelningen stakade sig fram och tappade mängder med bildrutor, högupplöst video lär inte vara något man spelar upp på Notus A12.
Det krävs helt enkelt väldigt lite för att Notus A12 ska bli överbelastad och som vi nämnde tidigare i recensionen hade datorn utan tvekan mått bra av åtminstone Intels HyperThreading teknik som gjort flertrådsprestandan lite rappare, vilket märks inte minst vid Windows-användning.
Även om Zepto Notus A12 inte är tänkt som en prestandamaskin känns det nästan som att hårdvaran man får i datorn är lite väl i underkant, speciellt med tanke på att Windows Vista är ett ganska krävande operativsystem. Här blir även det ej uppgraderingsbara RAM-minnet på 1GB också snabbt en flaskhals som vi gärna varit utan.
Notus A12 klarar helt klart av de flesta applikationer som Zepto utvecklat datorn för, men det finns alltid en känsla om att man saknar lite kraft och detta är väldigt svårt att skaka bort.
Det Notus A12 fattas i prestanda är det tänkt att man ska ta igen i batteritid, vi går raskt vidare för att se om man kan hålla det löftet.
Vi började våra prestandatester med att trycka på det faktum att Zepto Notus A12 och vår prestandareferens Packar Bell EasyNote riktar sig mot helt olika marknader och kundkretsar. Våra prestandatester har tydligt visat fördelerna med det ökade utrymmet i en 17" dator jämfört med Zeptos minimalistiska 12" Notus. Men nu har vi kommit till den del som Zepto lagt all sin vikt vid, nämligen batteritiden. Notus A12 är byggd för att ge absolut längsta möjliga batteritid, samtidigt som datorn kommer i ett slimmat och smakfult format med prestanda tillräckligt för vanligt kontorsarbete.
För att få en bättre överblick av förutsättningarna kan vi kika på de två datorernas specifikationer och då speciellt de för batteriet. Trots att datorerna skiljer sig ganska dramatiskt åt i storlek är båda utrustade med 6-cells Li-Ion batterier på 55W. Men batteriers specifikationer och verkliga kapacitet stämmer inte alltid överrens, speciellt inte när batteriet har något år på nacken som det i EasyNote. Vi bestämde oss först och främst för att se vad den verkliga kapaciteten landade på.
Batteri-information
|
|||
Dator: | Specificerad kapacitet: | Uppmätt kapacitet: | Fullt laddad: |
EasyNote SB65 | 55 000 mWh | 48 840 mWh | 44 533 mWh |
Notus A12 | 55 000 mWh | 55 080 mWh | 53 492 mWh |
Som synes har EasyNote SB65 tappat hela 12% av sin specificerade batteritid och vid full laddning ser det ännu mörkare ut då batteriet bara rymmet 80% av dess specificerade kapacitet. Zepto Notus A12 ser betydligt bättre ut och ligger bara 3% under sin specificerade kapacitet vid full laddning.
För att ta reda på vilken batteritid man kan vänta sig av datorerna vid mobil användning vände vi oss till Battery Eater. Ett program som kan simulera olika användningsscenario för att i slutändan få fram hur länge batteriet kan driva datorn vid givet använderscenario.
Vi beslöt oss för att använda oss av Battery Eaters Classic test och även dess Idle test. Det förstnämnda är närmast ett högbelastningtest där man kombinerar krävande SuperPi uträkningar med belastning på både grafikkretsen och hårddisken. Idle testet är kort och gott ett test där datorn mer eller mindre bara är påslagen, helt utan belastning.
För idletestet valde vi att stänga av alla extrafunktioner som WiFi och Bluetooth, samtidigt som ljusstyrkan på skärmen dragits ner till sin lägsta inställning. Zepto har rapporterat om 10 timmars batteritid från Notus A12, men detta har varit vid liknande förhållande med avslagen skärm så vi förväntar oss inte att nå fullt så bra resultat.
include_once("/public_html/dia.php"); ?> do_diagram(2252); ?> |
Här har vi vad Notus A12 bara suttit och väntat på genom våra prestandatester. Man kan lungt säga att vinden har vänt och Notus A12 får en gruvlig revansch när man fullkomligen förnedrar EasyNote SB65. Helt utan belastning mäktar Packar Bell EasyNote SB65 med 2 timmar och 23 minuter innan batteriet är helt urtömt. Notus A12 klarar, under samma förhållande, av att hålla sig själv vid liv i hela 8 timmar och 35 minuter! Imponerande är ordet.
Vi går vidare med Classic-testet som lägger ordentlig belastning på hela systemet.
Under belastning visar det sig att skillnaderna är ännu större än i viloläge, här fullkomligen suger EasyNote SB65 i sig strömmen och slocknar efter blott 52 minuter. Trots den intensiva belastning klarar Notus A12 att hänga med i hela 3 timmar och 37 minuter. Vilket ger mer än fyra gånger så lång batteritid som den betydligt klumpigare och kraftfullare datorn från Packard Bell. Batteriet i Easynote är som vi upptäckte ganska slitet men det finns ingen som kan neka Notus A12 denna förkrossande seger. Vilket är det slutgiltiga kvittot på att dessa två datorer riktar sig mot två helt skilda marknader.
Zepto har utan tvekan levererat vad gäller batteritid med Notus A12 och vid vanlig kontorsanvändning kan man räkna med en batteritid norr om 5 timmar utan problem. Inte illa för en dator i detta slimmade format.
Undertecknad har aldrig varit någon anhängare av bärbara datorer och även om detta kan låta alarmerande när jag nu sitter och betygsätter just bärbara datorer är det inte riktigt lika illa som det låter. Bärbara datorer har flera fördelar jämfört med stationära datorer och för vissa är det till och med fullgoda ersättare för en stationär dator.
Det har dock aldrig varit fallet för mig personligen då jag under många år arbetat seriöst med datorn och med ett brett ansvarsområde kommer många olika sysselsättningar och program som används dagligen. Det gör att inte ens dubbla monitorer känns som tillräckligt i skrivbordsutrymme och prestandakraven är ofta ganska höga. Med ganska få arbetstimmar på resande fot har det aldrig funnits något större behov för en bärbar dator helt enkelt. Men jag har allt mer börjat uppskatta den frihet en bärbar dator verkligen ger och vid produktlanseringar eller andra resor där man tar med sig jobbet är det nästan ett måste att få med sig en bärbar dator.
Även om större och kraftfullare bärbara datorer har sin charm är det just de mindre, smidiga och slimmade modellerna som tilltalar mig på flest punkter. Lång batteritid, smidigt format med små mått och låg vikt passar perfekt som datorsubstitut när man behöver komma åt Internet eller skriva lite kortare artiklar även när man inte sitter framför jobbdatorn.
Zepto Notus A12 såg på pappret ut som ett riktigt bra alternativ för mig och många andra resenärer som nästan uteslutande använder sin bärbara dator till kontorsuppgifter och mindre krävande applikationer. Datorn är snygg och stilren, har trots en 12-tums skärm en vikt på bara 1.3 kg och erbjuder riktigt imponerande batteritid. Det enda som egentligen talar emot Notus A12 är just den punkt som även på pappret såg något osäker ut, prestandan.
Prestandatesterna som vi gjort i jämförelse med EasyNote SB65 ska tas med en nypa salt, av den enkla anledningen att det handlar om två helt skilda datortyper. Men det som är svårt att undkomma är att Notus A12 även vid vanlig användning känns lite väl tillbakahållen av sina hårdvaruspecifikationer. Vi kan inte låta bli att fundera över hur datorn hade presterat med en Intel Atom-processor, som med HyperThreading gett bättre flertrådsprestanda, och kanske 2GB RAM-minne. Det ska även sägas att vi testat Notus A12 med Windows Vista som kräver ytterligare hårdvaruresurser jämfört med Windows XP, men faktum är att Zepto bara säljer Notus A12 med Windows Vista, eller helt utan operativsystem.
Zepto Notus A12 har det mesta man kan önska sig sett till funktionalitet med allt från Bluetooth, 802.11n WiFi, Gigabit Ethernet, fingeravtrycksläsare med mera. Allting huseras i ett stilrent och riktigt robust chassi som andas riktig kvalité rakt igenom. Batteritiden är också ypperlig och lär räcka gott och väl till de flesta affärsresor innan man når nästa nätuttag. De egentligen enda nackdelarna är prestandan som överlag känns lite väl låg, samt den glansiga skärmen som ger väldigt bra bild i mörka miljöer men nästan blir oläsbar utomhus i dagsljus, vilket känns som ett större avbräck på en så pass mobil dator som Notus A12.
Zepto Notus A12 är inte den perfekta ultra mobila datorn, men kan man leva med dess få nackdelar är det ett riktigt bra alternativ för dem som söker en välutrustad, stryktålig, stilren och smidig arbetsdator med imponerande batteritid. Priset börjar i skrivande stund på drygt 10 000 kronor vilket kan låta högt men faktiskt är ganska prisvärt om man ser till konkurrerande datorer i samma segment.
Zepto Notus A12 |
|
Positivt Negativt |