Idag dömde Svea hovrätt till Copyswedes fördel i målet mot Samsung. Rätten fastslår att både datorer och surfplattor omfattas av privatkopieringsavgiften.

Samsung och upphovsrättsorganisationen Copyswede har stångats i rätten om huruvida datorer och surfplattor ska vara avgiftsbelagda för privatkopiering. Avgiften, som bygger på en äldre lag om kassettbandsskatt, är tänkt att kompensera upphovsrättsinnehavare för förlorade intäkter när konsumenter lagligt delar film, musik och bilder med vänner och familj.

I en tid då allt fler använder sig av strömmad media snarare än att dela lokalt lagrade filer med varandra har avgiften ifrågasatts av både tillverkare, återförsäljare och branschorganisationer. Samsung är en av de aktörer som har drivit frågan, som nu har tagits upp i Patent- och marknadsöverdomstolen, som en del av Svea hovrätt.

”Patent- och marknadsöverdomstolen har kommit fram till att det inte finns någon anledning att göra någon skillnad mellan Iphones och de datorer respektive surfplattor som tvisten rört. Den språkliga utformningen av lagtexten ger dessutom utrymme för en tolkning som tar hänsyn till teknikutvecklingen.”
Källa: Svea hovrätt

Dagens beslut från hovrätten fastställer att både datorer och surfplattor är särskilt ägnade för privatkopiering. Domen fastställer därför att Samsung är skyldiga att redovisa hur många enheter som importeras och säljs i Sverige. Domen är i linje med tidigare beslut om att även mobiltelefoner (mer specifikt Iphones) omfattas av avgiften.

”Måste se över den svenska lagstiftningen”

Domen väcker mothugg bland annat från branschorganisationen Elektronikbranschen. Organisationens vd Klas Elm understryker vikten av att att privatkopieringslagen ses över, någonting som Sveriges regering ska ha utlovat för över 16 år sedan.

– Det akuta behovet av att regeringen tillsätter en utredning för att se över det svenska systemet. Det nuvarande fungerar inte, vilket rättsprocesserna visar. Det andra är att de måste se över den svenska lagstiftningen eftersom den inte står i samklang med hur det tolkas i EU-domstolen, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen, till Nordichardware.

Avgifterna fortfarande oklara

Hovrätten fastslår även att domen inte kan överklagas. Nu återstår det att fastställa hur stor ersättningen kommer bli i praktiken, vilket kommer kommer göras i ytterligare domstolsförhandlingar. Avgifterna är redan bestämda för hårddiskar och annan lagring som köps löst, så huruvida annorlunda avgifter kommer gälla för intern lagring i det här fallet framgår inte i beslutet. När avgifterna kommer träda i kraft och synas på prislappen är fortfarande oklart.

Copyswede – Vad är det och varför betalar du privatkopieringsersättning?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Stormense Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Stormense
Medlem
Stormense

Är det inte ärligare att skrota CopySwede och ta ut avgiften som ytterligare en skatt? Kultursverige får ju ändå bidrag av staten (vilket jag personligen inte har något emot).