När kylning i din bärbara dator eller komforten inte räcker till finns det hjälp att få. Vi har testat tio kylare för bärbara datorer från fyra olika tillverkare. Alla kylare kommer med en egen arsenal av funktioner samt kylningsförmåga och ljudnivå. Vi har självklart plockat russinen ur kakan.
– Ta mig direkt till testets sammanfattning –
Kringutrustning är ingenting vi vanligtvis testar och idag har vi kanske elektronikmarknadens mest bortglömda kategori på testbänken: kylare till bärbara datorer. Trenden går mot allt tunnare datorer vilket uppskattas för mobilitet men kylningsförmågan kan samtidigt bli lidande. Sedan har vi självfallet speldatorer och dylikt, med kraftfulla processorer och strömslukande grafikkort.
Visserligen ska du som slutanvändare kunna vänta dig att datorn du köper fungerar felfritt vid ett nyköp, med kylning som håller måttet. Det här är också fallet i nästan alla fall. Men med tiden samlar datorernas interna kylning på sig damm som gör att fläkten måste arbeta hårdare för att kyla de interna komponenterna.
Efter en tid kan det bli så att den inbyggda kylningen inte räcker till. Om man saknar kunskapen eller modet att öppna en bärbar dator för att rengöra den kan en kylare vara en bra investering. Även för er mer avancerade användare kan det vara svårt att rengöra de allra senaste datorerna. I jakt på mer kompakta datordesigner kompromissas det nästan alltid på de punkter som uppskattas bland hemmapulare.
Ergonomi
Det finns många därute som anser att kylare till bärbara datorer är helt onödigt på grund av det vi skrev ovan – köper man en dator förväntar man sig att kylningen håller måttet. Även om man går i de här tankebanorna så kommer kylarna med en annan viktig egenskap som ofta faller i glömska.
Bakdelen på datorn lyfts nästan alltid upp en bit i jämförelse mot den främre delen av datorn. Det här ger tangentbordet och pekplattan en lutning som kan göra det mer bekvämt att använda en dator under längre perioder. Nu när allt fler stationära kontorsdatorer byts ut mot bärbara datorer så argumenterar vi för att den ergonomiska aspekten är minst lika viktig som kylningsförmågan. Vilken lutning man föredrar är dock högst subjektivt, därav är det ingenting vi kommer utvärdera i detalj.
Med detta så ska vi titta närmare på tio kylare från Belkin, Cooler Master, Targus och Zalman.
länkarna i artikeln behöver en liten översyn
Som föregående talare sa. Ni bör nog se över länkarna. Vissa går inte att klicka på och efter Targus-länken loopar den bara om du klickar nästa.
en liten miss vid publiceringen men nu ska det fungera som det ska 🙂
Jag har haft targusen i testet och vill slå ett slag för en modell från Clas Ohlson:
http://www.clasohlson.com/se/Laptopställ-med-fläktkylning/Pr384729003
Till skillnad från modellerna i testet är den inte lutad vilket jag uppskattar. Särskilt som jag bara använder kylplatta när jag har datorn i knäet.
Däremot är den högljudd om man kopplar in fläkten.
Hade velat se testet med någon maskin som blir varm där dessa kan göra lite mera skillnad på.
ASUS G55VW eller någon annan maskin som kan/har kapasitet att utveckla lite värme.
Väldigt intressant att se ett sådant här test. Jag kan dock inte påstå att jag är speciellt överraskad av resultatet. Nästan så jag är förvånad över att skillnaden ändå är så stor.
Det skulle vara intressant att se vad man får för temp om man kör Cooler master U3 helt utan fläktar. Eller varför inte göra det ännu enklare. Vad får man för temperaturer om man låter datorn stå på 2 eller 4 tändsticksaskar, bara så datorn kommer upp lite och får bättre luftflöde.
Varför gör ni ett test där ni inte har någon högpresterande dator? Ungefär som att testa processorkylare på en Atom. Totalt meningslöst.
[quote name=”Merlinen”]Hade velat se testet med någon maskin som blir varm där dessa kan göra lite mera skillnad på. ASUS G55VW eller någon annan maskin som kan/har kapasitet att utveckla lite värme.[/quote]Visst hade det varit intressant att testa kylarna även med en kraftfullare datorn med högre värmeutveckling. Tyvärr fanns ingen sådan tillgänglig för hela testet som trots allt tog rätt lång tid att slutföra. Det går trots allt att se skillnader mellan kylarna och inte minst ljudnivån är något som troligtvis ofta spelar viktigare roll än maximal kylningskapacitet i fallet med en laptopkylare. [quote name=”RatAta[BK]”]Väldigt intressant att se ett sådant… Läs hela »
[quote name=”Anton Karmehed”]
Det är en intressant tanke, utan tvekan påverkar det säkerligen att datorn kommer upp en bit från en plan yta. Än större skillnad om man brukar sitta med maskinen i knät.[/quote]
Det är därför som nästan ingen tillverkare kallar sina datorer för laptop (då ska den vara designad att sitta i knät) utan notebook (designad att stå på ett bord).
Ska det inte vara prisjakt.[b]nu[/b]?
kommenterade fel nyhet.
[quote name=”Anton Karmehed”]Visst hade det varit intressant att testa kylarna även med en kraftfullare datorn med högre värmeutveckling. Tyvärr fanns ingen sådan tillgänglig för hela testet som trots allt tog rätt lång tid att slutföra. Det går trots allt att se skillnader mellan kylarna och inte minst ljudnivån är något som troligtvis ofta spelar viktigare roll än maximal kylningskapacitet i fallet med en laptopkylare.[/quote] Rätt svar är att ni testade en produkt för att kyla varma bärbara datorer, med VARMA bärbara datorer. Helt vanvettigt idiotiskt att göra ett test utan att VERKLIGEN göra testet. Tog testet sådan tid hade ni… Läs hela »
nästa gång ni gör ett test på kylplattor kan det vara en god tanke att kolla hur effektivt den kyler laptopen ^^ ett enkelt test är att sätta en bunke med vatten och se hur snabbt den kyls ned… då får vi ett resultat som gör att vi kan jämföra mer än bara ett foto eller hur plattan “känns” i knät… kort sagt så har ni missat att kolla det som är riktigt viktigt med en kylplatta, hur väl den faktiskt kyler ned datorn… skrämmande hur ni missar detta….