Kreatörlaptopen som utmanar MacBook Pro? Skärmen i Galaxy Book3 Ultra levererar hög färgexakthet och tangentbordet är en fröjd för fingrarna. Räcker Book3 Ultra till för att utmana Apple på fler fronter än utseendet? Vi testar!

Summering

Samsung Galaxy Book3 Ultra

Intel Core i7-13700H, Nvidia GeForce RTX 4050

512GB, Samsubng NVMe SSD (mzvl2512hcjq-00b)

Samsung, 16 GB LPDDR5, 5200 MHz

16 tum AMOLED, 2 880 x 1 800, 120 Hz

Samsung Galaxy Book3 Ultra har ett snyggt och tåligt aluminiumchassi och ett utförande som påminner om MacBook Pro. AMOLED-skärmen har en livfull bild och vi mäter den mest färgexakta skärm på en laptop utan ett äpple på baksidan. Book3 Ultra står snäppet under MacBook Pro sett till prestanda, ljud och bild samt byggkvalitet. Prestandan räcker däremot fullgott för kreativt arbete, kontorsarbete och lättare gaming med kompromisser och är därmed ett bra alternativ till MacBook Pro för den som inte gillar MacOS. Tangentbordet är ett av de bättre som nått vår testbänk i laptopväg och för de som gillar fintexturerade och lena pekplattor levererar Galaxy Book3 Ultra just det.

Samsung Galaxy Book3 Ultra

Design och konstruktion

Vid första anblick påminner Galaxy Book3 Ultra om en MacBook, de delar också målgrupp. Det kan låta orättvist att att mer eller mindre allt som ser modernt minimalistiskt och rundat ut, ser ut som en MacBook. Med det sagt är det inte många som vågar ta upp kampen och erbjuda en simpel och sofistikerad design, på grund av risken att jämföras med Apple. I detta fallet gillar Samsungs tillvägagångssättet och företaget har skapat en attraktiv pjäs.

Samsung Galaxy Book 3 Ultra

Det är en tunn design med rundade hörn. Botten smalnar av mot framänden, likt en MacBook Air, och det finns inte många detaljer som står ut. Apple är anonyma genom att bara bestycka sina laptops med ett äpple, Book3 Ultra har dock en mindre Samsung-logotyp förskjuten åt sidan. Logotypen är urgröpt i metalllen och ser anonym ut. I övrigt finns det ingen varumärkning, endast en närmast osynlig Samsung-logotyp under skärmen. Användare som plockar bort klistermärkena som sitter under tangentbordet, får en av de snyggaste pjäserna på marknaden.

Det är inte bara utseendet som är attraktivt med Book3 Ultra, även chassit inger en hög upplevd kvalitetskänsla. Det svarta aluminiumskalet på vårt testexemplar ser utsökt ut och den kalla metallen känns robust. Skärmen är tunn men sviktar förvånansvärt lite när vi utsätter sidorna för tryck. Tangentbordsytan sviktar nedåt under tryck och botten låter något ihålig när vi knackar. Byggkvaliteten känns alltså överlag bra med ett par poängavdrag för den undre chassidelen.

När laptopen är ihopfälld finns det en tydlig glipa mellan skärmen och det undre chassit på någon millimeter i djup och höjd. Ytterkanterna ligger i alla fall i linje med varandra. Det finns en urgröpning i chassits främre del så att vi kan fälla upp skärmen. Gångjärnet är åt det styvare hållet men trots att det sträcker sig över cirka 80procent av chassilängden, är skärmen något svajig. Gångjärnet har rätt styvhet för att inte vara svår att justera, samtidigt som skärmen behåller justerad vinkel efter vi lyft locket. Trots det finns det lite vingel om vi skakar laptopen lätt.

Baksidan är mer eller mindre en kopia av MacBook Pro, solid metall över gångjärnets längd med två kanter, inga detaljer. Undersidan har fyra gummitassar, en öppning på vardera sida för högtalarna och en grill för fläktarna. Gummitassarna gör inte ett särskilt bra jobb på att hålla datorn i position. Det rör sig inte om teflontassar som på en datormus men vi känner knappt något motstånd alls när vi flyttar datorn på skrivbordet.

Tangentbordet påminner mycket om MacBook Pro vid en första anblick men det finns skillnader. Typsnittet är av minimalistisk och ren typ. Samsung är konsekventa med teckenjustering över samtliga alfanumeriska tangenter men centrerar modifieringtangenter och Numpad. Till skillnad från Apple har Samsung valt att ha textmodifieringstangenter medan Apple använder sig av tecken. Många tillverkare är inkonsekventa här och blandar tecken och ikoner, men Samsung har text med inledande versal, följt av gemener över samtliga tangenter, förutom Windows-knappen. Under tangentbordet finns en massiv, vänsterjusterad pekplatta.

Portkapitlet innehåller en HDMI 2.0-port och två Thunderbolt 4-portar på Book3 Ultras vänstersida samt en USB-A 3.2-port, microSD-port och 3,5 mm-port på högersidan.

Innanredet visar att installerad SSD och batteriet är löstag- och utbytbara. Det finns en ledig SSD-plats av typen m.2. RAM-minnet är fastlött på moderkortet och går ej att byta ut.

Ljud, kamera och mjukvara

Högtalarna har en livfull och detaljrik upplevelse. Om jag lyssnar på Kaiserion från Ghost på full volym får ljudet inga problem med distorsion. Instrumentationen är tydlig och rösten spelas upp med inlevelse. Högtalarna kämpar dock med ändarna av frekvensspektrummet. Det finns inte mycket tryck för djup bass, exempelvis som i Eminems sång Killshot. Uppelvelsen går då från rik till platt. För allmän mediekonsumption i form av video och de allra flesta musikgenrer känner vi att högtalarna levererar en bra upplevelse.

Den inbyggda webbkameran är, som i våra andra tester av laptops, inte mer än okej. Vi märker ofta två olika typer av bilder från de inbyggda webbkamerorna som vi har testat. Bilden är antingen grynig eller utsmetad. Samsung Galaxy Book3 Ultra är mot det utsmetade hållet. I bra ljusförhållanden är den ändå fullt duglig för de flesta ändamål. I lite sämre belysning är resultatet blandat och kameran kan kämpa med att ställa fokus rätt, motljus kan ställa till det och ompositionering leder till att kameran behöver en stund att justera bilden. Mikrofonen låter som väntat från en laptop – inte särskilt detaljrik eller fylligt men den duger gott för videokonferenser.

Galaxy Book3 Ultra må se smakfull och ren ut, utåt sett, men det är en helt annan femma på insidan. Listan över förinstallerade tredjepartsmjukvaror är den absolut längsta vi stött på. Om vi bortser från Nvidia-, Intel- och Microsoft-mjukvaror har vi en lista på totalt 36 mjukvaror. Utöver konstanta aviseringar från McAfee LiveSafe har vi även ett gäng aviseringar från Samsung. Den jobbigaste var en uppmaning om att uppdatera BIOS, vilket vi såklart gjorde. Utan förvarning försvann allt vårt osparade arbete och datorn startades om. Det hade varit okej om det var nån gång, givetvis ska vi förhålla oss till den senaste utgåvan av BIOS, men vi fick totalt uppdatera BIOS fyra gånger. Räkna med att beta av någon timme med avinstallation om du ogillar bloat.

Förinstallerad mjukvara
Amazon
Bixby
ColorEngine
Display Profile
Dolby Access
Galaxy Book Experience
Galaxy Book Smart Switch
Galaxy Book Smart Switch Service
Live Wallpaper
McAfee LiveSafe
Private Share
Quick Search
Quick Search Service
Quick Share
Realtek Audio Console
Realtek Audio Driver
Samsung Account
Samsung Analytics Agent
Samsung Bluetooth Sync
Samsung Care+
Samsung Cloud Platform Manager
Samsung Continuity Service
Samsung Device Care
Samsung Flow
Samsung Gallery
Samsung Notes
Samsung Pass
Samsung Recovery
Samsung Recovery Service
Samsung Settings
Screen Recorder
Second Screen
SmartThings
Spotify Music
Studio Mode

Livfull och färgexakt skärm som kämpar med vitbalansen

Vi har en ny vinnare av färgexakthet, om vi bortser från vårt test av MacBook Pro 14″. Samsung Galaxy Book3 Ultra mäter ett Delta E-snittvärde på 1,03. Det är det bästa värdet vi uppmätt på en dator med Windows som operativsystem. Delta E (ΔE) mäter skillnaden mellan hur vi uppfattar två färger. En vanlig person märker ingen skillnad med en dE-tolerans på under tre, medan ett tränat öga kan se skillnad ned till en tolerans på ett. Allt under ett anses inte vara märkbart av en människa. Om vi bortser från en färgmätning på 7,13, snittar Book3 Ultra 0,85, vilket är ett väldigt imponerande resultat.

Det som inte är lika imponerande är vitbalansen. Ett neutralt värde bör vara runt 6400–6600 Kelvin, vi mäter ett blåkallt resultat på 7526, vilket är rent av dåligt. Skärmens djupaste svärta är som väntat 0 eftersom skärmens AMOLED-teknik helt kan stänga av pixlar för att ge total svärta.

En sidonotering är att skärmens kanter är rundade och kapar bort hörnet av bilden som presenteras.

Nedan är sammanställda rapporter från DisplayCal, för de som gillar att grotta ner sig i siffror.

Skärmresultat

Stäng

Vi hittar ingen officiell specifikation från Samsung som bekräftar Book3 Ultras maximala ljusstyrka. Vi mäter mitten av skärmen som den ljussvagaste punkten, något vi aldrig stött på tidigare. Mitten är vanligtvis den ljusaste delen av skärmen. Det är istället bottenlängden som lyser starkast, med blandade resultat över övriga skärmområden. Det är helt okej värden, men vi hade hoppats på faktiska bra siffror sett till prisklassen och tilltänkt användargrupp. Skillnaden mellan den starkaste- och svagaste punkten är samtidigt endast 2,6 procent, vilket inte är mycket.

Användning och prestanda

Tangenterna är av den bättre sorten. Nedtrycket är distinkt taktilt med ett avrundat gupp som följs av en kort slaglängd. Vi bottnar relativt mjukt sett till att det är ett laptoptangentbord. Bland de stabiliserade tangenterna har vi endast mellanslag att anmärka på – det rasslar något. Tangentbordet har en fyllig och djup ljudkaraktär och känns överlag bra vid skrift.

Problemet vi har är den gigantiska pekplattan. Pekplattan i sig har en fin textur som känns len, följsam och exakt. Problemet ligger i storleken. Vi gillar att vila våra handlovar på laptopens främre del. Det leder till att vi aktiverar muspekaren av misstag när vi använder tangentbordet. Den övre tredjedelen av pekplattan är död för tryck, vilket är synd. Vi föredrar de pekplattor som inte blir styv längs kanterna. Där det går att klicka känns det i alla fall distinkt taktilt och i likhet med tangentbordet bottnar vi relativt mjukt efter en kortare upplevd slaglängd.

Galaxy Book3 Ultra är inte en spelmaskin och vi får lite blandade resultat. Med CS:GO, som är en mer lättdriven titel idag, får vi inte till ett jämnt antal bildrutor per sekund, även på låga inställningar. Med motsvarande låga inställningar får vi ut cirka 120 till 130 bildrutor per sekund men dessa dyker när det blir eldstrid. Alternativet är att sänka upplösningen för att få en mer jämn spelupplevelse, vilket ofta är viktigare än höga bildrutor per sekund. Med motsvarande mycket låga inställningar i PUBG, ett mer tungdrivet spel, märker vi samma problem. Bildrutorna kan hålla sig över 100, men aldrig stadigt. Här är också lösningen att sänka upplösningen för en mer jämn spelupplevelse. Elden Ring kan vi å andra sidan spela utan att behöva sänka upplösningen för att få en jämn spelupplevelse. Vi snittar cirka 50 bildrutor per sekund med de absolut lägsta inställningarna. Bildrutorna är jämna oavsett vilket område vi besöker i spelet eller vilken boss vi möter. Summerat upplever vi att det går att spela många titlar, om man kan acceptera kompromisser, för att varva kreativt arbetet med spel.

När datorn prestandapressas sker värmebildning främst över tangentbordsområdet. Vi har inte upplevt att datorn blir så varm att det blir ett problem, även om vi spelar med Galaxy Book3 Ultra i knät.

Batteritiden hade vi höga förväntningar på då AMOLED-tekniken ska vara mer resurseffektiv. Vi kalibrerar skärmen till 200 nits och testar sedan batteritiden i bland annat PCMark 10. I PCMark 10 Modern Office-testet får vi ut 8 timmar och 53 minuter i batteritid. Det är det tredje bästa resultatet efter Lenovo Yoga Slim 7 Pro med 9 timmar och 20 minuter och nuvarande batterikungen HP Pavilion Aero 13 med 10 timmar och 35 minuter. Testet emulerar en vanlig arbetsdag på kontoret med lite dokumenthantering samt lätt surfning. I PCMark 10 Gaming-testet får vi ut en timme och 46 minuter. Detta är mer eller mindre i linje med samtliga datorer vi har testat. Alla datorer vi testat ligger mellan en till två timmars batteritid i gaming-testet.

Jämförande prestandatester

Testresultaten nedan hjälper oss visualisera prestandaresultaten och skillnaderna mot andra datorer vi nyligen testat.

För att prestandatesta verklighetsbaserade scenarion har vi bland annat mätt renderingstiden för ett 4K 50-projekt i DaVinci Resolve, en videoredigeringsapplikation. Renderingstiden presenteras i sekunder, där ett lägre värde är bättre.

Vi använder oss av renderingsmetoden Native och här kämpar i7-13700H i det bakre ledet. I tidslinjen kan vi dock utföra redigering följsamt utan mycket fördröjning, förutsatt att vi inte smetar på för många effekter.

Vi testar även att komprimera DaVinci Resolve-projektet. Projektet är 13,64 GB i storlek och innehåller 265 filer. Även här är komprimeringstiden mätt i sekunder. Här hamnar Book3 Ultra någonstans i mitten och drar jämnt skägg med de laptops vi testat historiskt.

Vi följer upp med ett gäng syntetiska testsviter. Först ut är processortestet CPU Profile i 3DMark. i7-13700H står inte ut över något specifik kärna i jämförelse med de andra processorerna vi testat. Den ser medelmåttig ut, vilket inte är fy skam med tanke på vilka andra processorer som vi testat historiskt.

I 3DMark utsätter vi även grafikkortet för ett gäng prestandatester. Det är svårt att dra några slutsatser kring RTX 4050 i Book3 Ultra i jämförelse med rena gamingkretsar.

Vi har även testat Galaxy Book3 Ultra i Geekbench. Vår historiska testdata är inte lika omfattande i dessa test ännu men vi märker snabbt att i7-13700H ser ut att prestera långt bättre i Geekbench i jämförelse med tidigare tester. Här är i7-13700H en utmanare på riktigt. RTX 4050 är där vi förväntar oss i jämförelse med den starka upplagan gamingkort.

Även i Cinebench ser i7-13700H tämligen vass ut. Det är två test i rad som 13700H presterar bättre över single- och multicore i jämförelse med i9-12900HK.

Tillbaka till summeringen

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments