10 laptopkylare från Zalman, Targus, Cooler Master och Belkin

13

Ljudnivå och temperatur

Att testa kylare till bärbara datorer kanske låter trivialt, men det finns många infallsvinklar att titta ur. Alla datorer ser olika ut undertill. Vissa har ventilationshål i överflöd medan de senaste datorerna i det ultratunna segmentet kommer med en plan och stilren underdel. Det här gör självklart att kylaren har olika stor inverkan beroende på vad du äger för dator.

Det finns därför ingen dator som är rätt eller fel att testa med. Vi tog den enda dator vi hade tillgänglig, en ultrabook vid namn Asus Zenbook UX32A med en Core i3-2367M och mekanisk hårddisk. Den här datorn kanske inte är det mest lysande exemplaret att testa kylare med då den inte utvecklar särskilt mycket värme, men samtidigt har den ett designmönster som i princip samtliga bärbara datorer kommer dela i framtiden. En trimmad formfaktor med en stilren undersida, i vårt fall finns dock några mindre utsvarvade hål för ventilation.

Vi använder oss av programvaran HWMonitor för att läsa av temperaturen på datorns interna komponenter. Mätningarna utförs efter 30 minuter videouppspelning och därefter mäter vi av datorns maxtemperatur vid tung belastning med belastningstestet Intelburntest. Rumstemperaturen ligger på 22,5 grader vid samtliga testtillfällen.

När det kom till ljudtesterna tog vi helt bort vår testdator ur ekvationen. Vi fokuserar alltså helt och hållet på det ljud som kommer ifrån kylarna vi testar. Vissa har kylarna kommer med funktion att justera fläktens hastighet. Vi mäter därför av ljudnivån med samtliga fläktar inställda till högsta och lägsta möjliga varvtal.

Temperatur

Temperature_1

Med samtliga kylare uppgår processorns temperatur till 50 grader celcius. Hårddiskens temperatur som ligger på 30 grader med samtliga kandidater från Zalman, Targus och Belkin. Med Cooler Masters kylare ser vi dock att det blir i alla fall mindre variationer. Resultaten vid videouppspelning är sannerligen riktigt ointressanta så vi går därför över till vårt belastningstest som pressar datorns processor till dess yttersta gräns.

Temperature_2

Det första vi kan konstatera är att datorn i sig inte blir särskilt varm, då processorn går upp till endast 69 grader utan en av våra tio kylare. Vi får i alla fall en noterbar skillnad med samtliga kylare, vilket innebär att samtliga är kapabla att utföra det jobb de är designade för. Med en speldator med fyrkärnig processor och kraftfull grafik finner vi det inte osannolikt att vi skulle fått se ännu större skillnader.

I botten hittar vi till vår förvåning Cooler Master Notepal Infinity Evo som i vår mening kom med en klart intressant design som vi trodde skulle prestera mycket bättre. Därefter hittar vi kandidaterna från Targus och Belkin som presterar ganska lika, med en enskild grad celcius i marginal. Cooler Master Notepal A100 spelar i ungefär samma liga, men klarar av att kyla hårddisken något bättre.

Samtliga Zalman-kylare presterar identiskt, vilket inte kommer som en större överraskning när samtliga har en fläkt på 220 millimeter. Vi hittar även Cooler Master Notepal U3 där vi placerat de tre små fläktarna vid datorns små ventilationshål undertill för bästa möjliga resultat.

Utstickaren är Cooler Master Notepal X3 som presterar utomordentligt. Nu är två graders skillnad inte enormt, men tillräckligt för att vi kan kalla det en märkbar skillnad.

Ljudnivå

Temperaturer är tämligen ointressanta om de inte vägs mot ljudnivån. Som tidigare nämnt har vi mätt ljudnivån med kylarens fläkt(ar) inställd till högsta och lägsta möjliga varvtal, om en sådan funktion finns tillgänglig.

Sound

Vi börjar med Zalman ZM-NC11 som kräver en förklaring. Som siffrorna visar låter kylaren mindre när vi skruvar upp fläkten till max och det finns en förklaring till det. Vid lågt varvtal hör vi ett motorljud från fläkten och resonans i kylarchassit, som försvinner när vi väl skruvar upp denna. Resultatet blir därför att ljudnivån är lägre vid högsta varvtal. Ljudnivån är inte alarmerande hög och i förhållande till dess kylningsförmåga får det anses vara klart godkänt.

Targus Lap Chill Mat hade inte den bästa kylningsförmågan, men tyst är den i alla fall och den gav ändå en noterbar förbättring på temperaturerna i vårt testsystem. Därefter hittar vi Cooler Master Notepal U3 som kylde förhållandevis bra, till stor del tack vare att du själv får bestämma hur fläktarna placeras.

Cooler Master Notepal X3 som visade på bäst kylningsförmåga är även den mest högljudda i testet vid högsta varvtal, tillsammans med Belkins budgetkylare Laptop Cooling Pad.

För att få en tydligare överblick hur processorns temperatur står sig i relation till ljudnivån på kylarna har vi satt ihop ett diagram nedan:

Sound_2

Subscribe
Notifiera vid
13 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
länkarna
länkarna
11 Årtal sedan

länkarna i artikeln behöver en liten översyn

Dennis T
11 Årtal sedan

Som föregående talare sa. Ni bör nog se över länkarna. Vissa går inte att klicka på och efter Targus-länken loopar den bara om du klickar nästa.

Henrik Berntsson
Admin
11 Årtal sedan

en liten miss vid publiceringen men nu ska det fungera som det ska 🙂

11 Årtal sedan

Jag har haft targusen i testet och vill slå ett slag för en modell från Clas Ohlson:
http://www.clasohlson.com/se/Laptopställ-med-fläktkylning/Pr384729003

Till skillnad från modellerna i testet är den inte lutad vilket jag uppskattar. Särskilt som jag bara använder kylplatta när jag har datorn i knäet.
Däremot är den högljudd om man kopplar in fläkten.

Merlinen
11 Årtal sedan

Hade velat se testet med någon maskin som blir varm där dessa kan göra lite mera skillnad på.

ASUS G55VW eller någon annan maskin som kan/har kapasitet att utveckla lite värme.

RatAta[BK]
11 Årtal sedan

Väldigt intressant att se ett sådant här test. Jag kan dock inte påstå att jag är speciellt överraskad av resultatet. Nästan så jag är förvånad över att skillnaden ändå är så stor.

Det skulle vara intressant att se vad man får för temp om man kör Cooler master U3 helt utan fläktar. Eller varför inte göra det ännu enklare. Vad får man för temperaturer om man låter datorn stå på 2 eller 4 tändsticksaskar, bara så datorn kommer upp lite och får bättre luftflöde.

nILGot
11 Årtal sedan

Varför gör ni ett test där ni inte har någon högpresterande dator? Ungefär som att testa processorkylare på en Atom. Totalt meningslöst.

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

[quote name=”Merlinen”]Hade velat se testet med någon maskin som blir varm där dessa kan göra lite mera skillnad på. ASUS G55VW eller någon annan maskin som kan/har kapasitet att utveckla lite värme.[/quote]Visst hade det varit intressant att testa kylarna även med en kraftfullare datorn med högre värmeutveckling. Tyvärr fanns ingen sådan tillgänglig för hela testet som trots allt tog rätt lång tid att slutföra. Det går trots allt att se skillnader mellan kylarna och inte minst ljudnivån är något som troligtvis ofta spelar viktigare roll än maximal kylningskapacitet i fallet med en laptopkylare. [quote name=”RatAta[BK]”]Väldigt intressant att se ett sådant… Läs hela »

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]
Det är en intressant tanke, utan tvekan påverkar det säkerligen att datorn kommer upp en bit från en plan yta. Än större skillnad om man brukar sitta med maskinen i knät.[/quote]

Det är därför som nästan ingen tillverkare kallar sina datorer för laptop (då ska den vara designad att sitta i knät) utan notebook (designad att stå på ett bord).

mcnaldo
11 Årtal sedan

Ska det inte vara prisjakt.[b]nu[/b]?

Birks
11 Årtal sedan

kommenterade fel nyhet.

Oliv
Oliv
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Visst hade det varit intressant att testa kylarna även med en kraftfullare datorn med högre värmeutveckling. Tyvärr fanns ingen sådan tillgänglig för hela testet som trots allt tog rätt lång tid att slutföra. Det går trots allt att se skillnader mellan kylarna och inte minst ljudnivån är något som troligtvis ofta spelar viktigare roll än maximal kylningskapacitet i fallet med en laptopkylare.[/quote] Rätt svar är att ni testade en produkt för att kyla varma bärbara datorer, med VARMA bärbara datorer. Helt vanvettigt idiotiskt att göra ett test utan att VERKLIGEN göra testet. Tog testet sådan tid hade ni… Läs hela »

Martin
Martin
5 Årtal sedan

nästa gång ni gör ett test på kylplattor kan det vara en god tanke att kolla hur effektivt den kyler laptopen ^^ ett enkelt test är att sätta en bunke med vatten och se hur snabbt den kyls ned… då får vi ett resultat som gör att vi kan jämföra mer än bara ett foto eller hur plattan “känns” i knät… kort sagt så har ni missat att kolla det som är riktigt viktigt med en kylplatta, hur väl den faktiskt kyler ned datorn… skrämmande hur ni missar detta….