10 laptopkylare från Zalman, Targus, Cooler Master och Belkin

13

Sammanfattning

Vi har testat tio stycken kylare från fyra företag i olika prisklasser och vi stötte på en del resultat på vägen som var mer intressanta än vi först hade trott när testat var i planeringsstadiet. Det finns flera aspekter att titta på förutom kylningsförmågan, däribland ergonomin. Alla har olika preferenser på vilken lutning de vill ha på sin dator och det är därför någonting vi inte kan utvärdera rättvist. Däremot kan vi säga så mycket som att undertecknad fann skrivupplevelsen bättre med samtliga kylare, speciellt under längre skrivsessioner.

För att underlätta för er som läser har vi samlat ihop specifikationer och våra testresultat i en lathund nedan.

Summering

Under våra tester stötte vi på kylare som presterade bättre än väntat och i många fall även det totalt motsatta. Vi kan konstatera att det här med kylare för bärbara datorer är en vetenskap i sig. Utseende och till synes goda specifikationer garanterar inte succé varken på kylningsförmågan eller ljudnivån.

Belkin Laptop Cooling Pad
 

Belkin bjöd på testets billigaste kandidat som levererar klart godkänd konstruktion. Vikten på 568 gram gör den dessutom lättaste, vilket gör att den absolut inte måste förpassas till en stationär modell. Fläkten på 80-millimeter är den mest högljudda i testet, till den grad att vi ogärna använder den. Ljudnivån hade kunnat gå att förlåta om det funnits ett reglage tillgängligt, vilket tyvärr inte är fallet. Trots sin extrema ljudnivå så är kylningsegenskaperna i nivå med andra, mycket mindre högljudda modeller. Trots att Laptop Cooling Pad går att få tag på för endast 99 kronor så är den väldigt svår att rekommendera.

+ Priset, vikten
– Väldigt högljudd, medelmåttig kylning

Cirkapris vid publiceringsdatum: 100 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Belkin Coolspot Anywhere Ultra
 

Den mer påkostade Coolspot Anywhere Ultra från Belkin kommer inte med den bästa konstruktionskvalitén, men det får ändå anses vara tillräckligt bra. Vikten på 591 gram gör det till en av de lättaste, vilket underlättar när man är på språng och vill ha kylaren med sig. Kylningen är inte i världsklass till följd av de två små 80 millimetersfläktarna, som trots allt håller en acceptabel ljudnivå vilket gör att man kan ha kylaren påslagen utan hörselkåpor. Priset är lite för högt för vad som erbjöds, å andra sidan gör den låga vikten i kombination med godkänd ljudnivå det här till ett bra köp.

+ Godkänd ljudnivå, vikten
– Medelmåttig kylning, byggkvalitén kunde varit bättre

Cirkapris vid publiceringsdatum: 320 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Targus Lap Chill Mat
 

Targus Lap Chill Mat är kanske den modell som man oftast hittar på butikshyllorna och således den mest kända. Det är en stor kylare i plast som klätts i ett tygmaterial, vilket ska ge ökad komfort när man har den placerad i sina knän. De två 80 millimetersfläktarna håller lägst ljudnivå i testet med goda marginaler, men detta kommer på bekostnad av mindre bra kylning. Att den dessutom är ganska tung gör inte Lap Chill Mat till den mest portabla modellen på marknaden.

+ Lägst ljudnivå i testet
– Medelmåttig kylning, vikten

Cirkapris vid publiceringsdatum: 200 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Zalman ZM-NC11
 

Zalman ZM-NC11 kommer med en ganska kantig och mindre stilren design som kanske inte passar alla. Konstruktionen som är i plast känns solid och den defekt vi har att klaga på är sidorna på plasten som känns onödigt vassa. Utöver en USB-anslutning, som krävs för att driva den 220 millimeter stora fläkten, finns ytterligare en för att kompensera för den som tas upp på din dator. Värt att tilläga finns en av/på-knapp för att stänga av fläkten, samt ett reglage för att kontrollera denna. Ljudnivån är godkänd med fläkten inställd på högsta varvtal, på det lägsta låter kylaren marginellt högre på grund av motorljud och resonans i chassit. Kylningsegenskaperna är dock bra och i kombination med ljudnivån, får du mycket kylare för pengarna.

+ Klart godkänd ljudnivå och kylning, en USB 2.0, av/på-knapp och steglöst fläktreglage
– Dålig finish, resonans och motorljud vid lägre varvtal, vikten

Cirkapris vid publiceringsdatum: 230 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Zalman ZM-NC3500
 

Zalman ZM-NC3500 är en stilren kylare från Zalman, som dessutom är riktigt stor för att klara av även större datorer. Konstruktionen känns bra och vi hittar på baksidan gott om anslutningsmöjligheter i form av fyra USB 2.0 samt ett steglöst fläktreglage. På sidan av kylaren finns en knapp, Turbo Booster, som får fläkten att köra på full blås utan att man behöver justera reglaget baktill på kylaren. Kylaren gör ett förhållandevis bra jobb på att kyla vår testdator, men låter samtidigt en hel del på kuppen.

+ Klart godkänd kylning, fyra USB 2.0, steglöst fläktreglage och Turbo-knapp
– Hög ljudnivå, vikten

Cirkapris vid publiceringsdatum: 400 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Zalman ZM-NC3500 Plus
 

ZM-NC3500 kommer även i en Plus-variant som delar samma design och anslutningsmöjligheter som vanliga ZM-NC3500. Kylaren kommer även med liknande akustiska och kylande egenskaper som dess nästan identiska tvilling. Skillnaden är att kylaren kommer med inbyggt ljudkort och två högtalare – en på höger respektive vänster sida. Högtalarna producerar inget ljud i världsklass, men det är ändå mycket bättre än vad man kan vänta sig av det som finns inbyggt i bärbara datorer. På dess högra sida har Turbo-knappen bytts ut mot en av/på-knapp för ljudkortet, en mute och två för justering av volymen. Detta i kombination med goda anslutningsmöjligheter i form av fyra USB 2.0 gör det här till en kompetent dockningsstation. Kylaren och dess extrafunktioner levererar en bra helhetsbild, vilket gör det här till vår testvinnare.

+ Klart godkänd kylning, fyra USB 2.0, inbyggt ljudkort med högtalare och mediaknappar
– Hög ljudnivå, vikten

Cirkapris vid publiceringsdatum: 520 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Cooler Master Notepal A100
 

Notepal A100 är en ganska liten kylare till skillnad från övriga, vilket gör att den är bäst lämpad för datorer på under 15-tum. Den väger dessutom förhållandevis lite på 742 gram. Kylaren bjuder på riktigt bra konstruktionskvalité och har på översida ett aluminiumgaller över dess 140 millimetersfläkt. Ljudnivån är bland det högsta i testet och trots detta är dess kylande egenskaper inte särskilt imponerande. Vi hittar på dess vänstra sida två USB 2.0-anslutningar, varav en ockuperas för att ge fläkten ström från din dator. Vi hittar även en av/på-knapp. Tyvärr saknas ett reglage till fläkten och med den höga ljudnivån i åtanke är det här en modell som är svår att rekommendera.

+ Godkänd kylning, vikten
– Väldigt högljudd, medelmåttig kylning

Cirkapris vid publiceringsdatum: 200 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Cooler Master Notepal U3  

Notepal U3 är klart den mest intressanta modellen för hemmafixare och entusiaster som inte kan lämna någonting ifred. Kylaren bygger helt i aluminium, dock ganska tunt så det svajar en del när man lyfter upp kylaren. Det speciella här är tre medföljande fläktar på 80 millimeter. Fläktarna går att fästa var man vill på kylarens undersida, vilket ger dig möjligheten att optimera luftflödet och kyla de varma fläckarna på undersidan av just din dator. Fläktarna kommer med ett gemensamt reglage på en liten dosa man kan fästa var man vill på själva kylaren. Från denna går en USB-kabel som kopplas till datorn. På andra änden av kontakten finns en USB 2.0-anslutning, så man aldrig behöver förlora någon USB-anslutning. Efter att vi konfigurerat fläktarna efter vår testdator levererades god kylningsförmåga och ljudnivån är dessutom näst lägst i hela testet. Detta tillsammans med ett inte allt för högt pris gör att Notepal U3 har gjort sig förtjänt av en rekommendation.

+ Godkänd kylning, låg ljudnivå, steglöst reglage, fläktarna går att flytta runt och justera efter eget behov
– Svajig konstruktion, vikten

Cirkapris vid publiceringsdatum: 300 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Cooler Master Notepal Infinite Evo
 

Notepal Infinite Evo är en udda kreation med en säregen design. Det gömmer sig två 80 millimetersfläktar på dess högra respektive vänstra sida, vars ljuftflöde omdirigeras att blåsa uppåt ur det stora hål som finns i kylaren. Det finns tre USB 2.0-anslutningar samt en av/på-knapp och ett steglöst reglage för fläktarna. Våra höga förhoppningar om den udda designen grusades snabbt vid testandet. Förutom att kylningen är bland de sämre i testet så kan detsamma sägas om ljudnivån. Det går visserligen att sänka hastigheten på fläktarna så att ljudnivån blir acceptabel, men då blir den redan medelmåttiga kylningen lidande.

+ Tre USB 2.0, av/på-knapp och steglöst reglage
– Väldigt högljudd, medelmåttig kylning, vikten

Cirkapris vid publiceringsdatum: 320 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Cooler Master Notepal X3
 

Notepal X3 får anses vara den minst stilrena kylaren i testet, med en nästan kryssformad design i plast. På undersidan finns två utfällbara fötter som låter dig bestämma vilken lutning du vill ha på datorn. Vi finner en USB 2.0 på sidan, följt av en av/på-knapp för fläkten och ytterligare en knapp som låter dig stänga av enbart de inbyggda LED-lamporna i fläkten. Likt många av de andra kylarna finns även ett steglöst reglage för fläkten. Den 200 millimeter stora fläkten gjorde ett riktigt bra jobb med att kyla vår dator. Det här kom på bekostnad av skyhög ljudnivå, men som tur är går det att reglera till mer acceptabla nivåer och bibehålla godkänd kylning. Är du ute efter bra kylning oavsett ljudnivån är Notepal X3 rätt kylare för jobbet.

+ Bäst kylning i testet, en USB 2.0, av/på-knappar och steglöst reglage
– Väldigt högljudd, vikten

Cirkapris vid publiceringsdatum: 360 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

Subscribe
Notifiera vid
13 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
länkarna
länkarna
12 Årtal sedan

länkarna i artikeln behöver en liten översyn

Dennis T
12 Årtal sedan

Som föregående talare sa. Ni bör nog se över länkarna. Vissa går inte att klicka på och efter Targus-länken loopar den bara om du klickar nästa.

Henrik Berntsson
Admin
12 Årtal sedan

en liten miss vid publiceringen men nu ska det fungera som det ska 🙂

12 Årtal sedan

Jag har haft targusen i testet och vill slå ett slag för en modell från Clas Ohlson:
http://www.clasohlson.com/se/Laptopställ-med-fläktkylning/Pr384729003

Till skillnad från modellerna i testet är den inte lutad vilket jag uppskattar. Särskilt som jag bara använder kylplatta när jag har datorn i knäet.
Däremot är den högljudd om man kopplar in fläkten.

Merlinen
12 Årtal sedan

Hade velat se testet med någon maskin som blir varm där dessa kan göra lite mera skillnad på.

ASUS G55VW eller någon annan maskin som kan/har kapasitet att utveckla lite värme.

RatAta[BK]
12 Årtal sedan

Väldigt intressant att se ett sådant här test. Jag kan dock inte påstå att jag är speciellt överraskad av resultatet. Nästan så jag är förvånad över att skillnaden ändå är så stor.

Det skulle vara intressant att se vad man får för temp om man kör Cooler master U3 helt utan fläktar. Eller varför inte göra det ännu enklare. Vad får man för temperaturer om man låter datorn stå på 2 eller 4 tändsticksaskar, bara så datorn kommer upp lite och får bättre luftflöde.

nILGot
12 Årtal sedan

Varför gör ni ett test där ni inte har någon högpresterande dator? Ungefär som att testa processorkylare på en Atom. Totalt meningslöst.

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”Merlinen”]Hade velat se testet med någon maskin som blir varm där dessa kan göra lite mera skillnad på. ASUS G55VW eller någon annan maskin som kan/har kapasitet att utveckla lite värme.[/quote]Visst hade det varit intressant att testa kylarna även med en kraftfullare datorn med högre värmeutveckling. Tyvärr fanns ingen sådan tillgänglig för hela testet som trots allt tog rätt lång tid att slutföra. Det går trots allt att se skillnader mellan kylarna och inte minst ljudnivån är något som troligtvis ofta spelar viktigare roll än maximal kylningskapacitet i fallet med en laptopkylare. [quote name=”RatAta[BK]”]Väldigt intressant att se ett sådant… Läs hela »

-Tjalve-
-Tjalve-
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]
Det är en intressant tanke, utan tvekan påverkar det säkerligen att datorn kommer upp en bit från en plan yta. Än större skillnad om man brukar sitta med maskinen i knät.[/quote]

Det är därför som nästan ingen tillverkare kallar sina datorer för laptop (då ska den vara designad att sitta i knät) utan notebook (designad att stå på ett bord).

mcnaldo
12 Årtal sedan

Ska det inte vara prisjakt.[b]nu[/b]?

Birks
12 Årtal sedan

kommenterade fel nyhet.

Oliv
Oliv
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Visst hade det varit intressant att testa kylarna även med en kraftfullare datorn med högre värmeutveckling. Tyvärr fanns ingen sådan tillgänglig för hela testet som trots allt tog rätt lång tid att slutföra. Det går trots allt att se skillnader mellan kylarna och inte minst ljudnivån är något som troligtvis ofta spelar viktigare roll än maximal kylningskapacitet i fallet med en laptopkylare.[/quote] Rätt svar är att ni testade en produkt för att kyla varma bärbara datorer, med VARMA bärbara datorer. Helt vanvettigt idiotiskt att göra ett test utan att VERKLIGEN göra testet. Tog testet sådan tid hade ni… Läs hela »

Martin
Martin
5 Årtal sedan

nästa gång ni gör ett test på kylplattor kan det vara en god tanke att kolla hur effektivt den kyler laptopen ^^ ett enkelt test är att sätta en bunke med vatten och se hur snabbt den kyls ned… då får vi ett resultat som gör att vi kan jämföra mer än bara ett foto eller hur plattan “känns” i knät… kort sagt så har ni missat att kolla det som är riktigt viktigt med en kylplatta, hur väl den faktiskt kyler ned datorn… skrämmande hur ni missar detta….