4x Radeon HD 4890 i överklockningsjämförelse

0

AMD är inte blyga med att marknadsföra sitt nya Radeon HD 4890-grafikkort som en mäktig överklockare. Vi passade på att ta fyra HD 4890-baserade kort för att se vilken överklockning man kan vänta sig med AMDs tyngsta 55nm krets.

AMD har sedan lanseringen av nVidias 8800-serie haft det en smula motigt på grafiksidan, först producerades HD 2900XT, som under extrem kyla förvisso var väldigt bra, men för gemene man lite på varma sidan och jämfört med alternativen, ärligt talat, lite prestandafattigt. AMD insåg att strömläckaget i R600-kärnan var alldeles för stort och passade samtidigt på att revidera den gamla goda inställningen med en stor kärna för all grafikberäkning. Resultatet blev RV670, det vill säga HD 3850/3870. Dessa kort var i princip likvärdiga med HD 2900-serien, men hade i stort sett halverad strömförbrukning jämfört med föregångaren. Samtidigt passade man på att lansera HD 3870X2, det första riktigt framgångsrika dubbelkärniga grafikkortet, med båda grafikkretsarna på en och samma PCB.

RV670 var, som man av namnet kan utröna, fortfarande baserat på R600, och detta innebar problem vid främst AA/AF, vilket var en av orsakerna till att AMD:s nästa grafikkärna inte skulle baseras på R600 längre. Istället lanserades RV770 i form av HD 4850/4870, där AA/AF-problemen var som bortblåsta och prestandan dessutom var i princip fördubblad per kärna, vilket gjorde att HD 4870 var i klass med HD 3870X2, mindre än ett år senare.

Nu har man lanserat RV790, en kärna med fler transistorer än RV770, som lovar att vara vassare i allt, framförallt överklockning. Många kort ekiperade med RV790, med namnet HD 4890, har visat sig nå frekvenser över 1GHz utan modifikationer och tillverkarna är inte sena att utnyttja detta, redan nu har en hel drös fabriksöverklockade kort siktats på hyllorna. Denna artikel innefattar inte mindre än fyra kort med RV790-kärnan, fokus ligger självfallet på just överklockning.


Så, ATI Radeon HD 4890, vad skiljer egentligen sedan tidigare? Vi har en ny beteckning på kärnan i och med RV790 som i sin tur bär med sig 100MHz högre klockfrekvenser än föregångaren RV770, men faktiskt även andra skillnader inte relaterade till klockfrekvenser, såsom ytterligare tre miljoner transistorer som tillkommit. Mer exakt kan vi se vad som har hänt nedan, där AMD själva jämfört HD 4890 med både HD 4870 och HD 4850.

Som ni kan utläsa av specifikationerna ovan har inte enbart prestandan förbättrats, utan AMD har även jobbat på att sänka strömförbrukningen, något de gjort med hela 30W i idle jämfört med HD 4870. Det ska dock sägas att HD 4890 fortfarande ligger en bit över HD 4850:s strömförbrukning i idle och att kortet drar 30W mer vid full belastning jämfört med lillebror/föregångare HD 4870. Att korten kommer ligga runt 2500 kronor och uppåt är kanske redan bekant för er läsare men var AMD siktar in sina grafikkort jämfört med konkurrensen kanske inte är lika bekant, detta kan vi se nedan.

Som synes tycker sig AMD ha hittat ett tomrum i prissegmentet kring $260 (det ska nämnas att dessa presentationsbilder publicerades innan GTX 275 kommit ut på marknaden), där de skulle fått leka fritt utan konkurrens mot nVidia, även om så nu kanske inte blir fallet helt och hållet då GTX 275 är mer eller mindre identiskt prissatt. Samtidigt räknar AMD, enligt presentationen, med att vara vassare än GTX 275. Man har ansträngt sig hårt för att få fram kort som är prisvärda, något som tar oss vidare mot nästa bild nedan.

AMD har med hjälp av undersökningar funnit att det säljs flest kort under $100, kanske inte helt förvånande, strax under $300 och under $500. Hur man kommit fram till detta är förmodligen genom att helt enkelt kolla på försäljningssiffror och det hela verkar ganska trovärdigt. Att utefter detta placera HD 4890 vid en prispunkt där många grafikkort säljs är förstås rätt tänkt, frågan är bara om det presterar tillräckligt bra för att folk ska vara intresserade. Ungefär här kommer vi in i bilden, låt oss börja med dagens första HD 4890, signerat ASUS.


Dagens första kort ut ur startgroparna är inte vilket HD 4890 som helst, utan faktiskt det enda kortet som fysiskt inte följer referensdesignen. Bakom kortet står självfallet ASUS, en tillverkare som förmodligen inte behöver någon närmare presentation och det ska även sägas att ASUS egna designlösningar normalt sett är bland de bättre, minns exempelvis HD 3870 X2 TOP. Dagens kort har samma suffix, TOP, vilket gör att vi har väldigt höga förväntningar på det.

Kortet följer alltså som sagt inte AMD:s referensdesign, vilket märks direkt när man plockar ut kortet ur kartongen. Två stora röda fläktar dominerar framsidan, tillsammans med hela tre ASUS-logos så ingen ska behöva undra vilken tillverkare man köpt sitt grafikkort ifrån. Noterbart är även att fläktarna inte snurrar i samma riktning, vilket är normalt när man använder sig av två fläktar, i detta fall bör tanken ha varit att skapa ett mottryck för båda fläktarna, vilket skapar turbulens, något som är fördelaktigt vid luftkylning. De är dessutom olika stora, anledningen till detta har vi dock lite svårare att spekulera i. Vi vill även lyfta fram att kortet vi har idag är ett förproduktionsexemplar utan PWM-styrning av den mindre fläkten, något produktionsexemplaren kommer ha.

Baksidan är väldigt stilrent utlagd, en speciell touch är den mattsvarta beläggningen på PCB:n jämfört med de normalt blanka PCB:er som används. På baksidan har ASUS ingenjörer även placerat en SuperML-kondensator signerad Fujitsu, denna är tänkt att ge stabilare spänningar till kärnan och bör teoretiskt sett hjälpa överklockning.

En annan liten skillnad gentemot referensdesignen, alla ASUS-logos undantaget, är att ASUS valt att köra med en 6+8-pin-design för strömförsörjningen till skillnad från 6+6 på referenskortet. Utöver det finns självklart två fläktkontakter för endera fläkt och en väldigt prydlig spänningsdel, rent estetiskt.

Kylaren är en ganska intressant historia; en tvådelad stor rackare med inte mindre än sex stycken 230mm långa heatpipes, vilket bör hjälpa till att hålla kortet svalt, även det en nyckelingrediens vid överklockning. Vi tar avslutningsvis och visar er en bild på strömförsörjningsdelen av ASUS HD 4890 TOP.

De skillnader vi är mest intresserade av i denna artikel är vilka klockfrekvenser vi kan vänta oss av ASUS Radeon HD 4890 TOP modell och kortet är ett av två som kommer med både högre GPU och minnesklockfrekvenser än AMDs referensmodell.

GPU-klockfrekvens
Minnes-klockfrekvens
ASUS EAH4890 TOP
900MHz
4000MHz (4x1000MHz)
AMD Radeon HD 4890 referens
850MHz
3900MHz (4x975MHz)

För att kika på nästa HD 4890 från Gigabyte, bege dig mot nästa sida.

OBS! Asus Radeon EAH4890 TOP som säljs i svenska butiker idag kommer att ersättas av den modell vi testat här inom några veckors tid. Priserna ska vara desamma men i skrivande stund finns inte ASUS specialmodell att få tag på i svenska butiker.


Så, låt oss börja med en genomgång av dagens andra kort, signerat Gigabyte, ett märke som sedan lanseringen av deras moderkort för Socket 775 växt till sig ordentligt och blivit ett namn att räkna med på allvar. På senare tid har inventioner såsom 2oz-lager av koppar börjat användas även i grafikkortens PCB:er, något som tidigare var reserverat för tillverkarens moderkort. Dagens kort är dock av 100% referensdesign, även om vi förväntar oss ett Ultra Durable-HD 4890 i framtiden.

Vill man vara riktigt elak och verkligen leta fel (vilket är lätt hänt att man måste göra när man många såpass likvärdiga kort) finns det en del att säga om utförandet på kortets framsida. Man har helt enkelt tagit ett ett helt vanligt HD4890 och tryckt på ett för litet klistermärke med en asiatisk dam med någon form av futuristisk OCZ Neural Impulse Actuator på skallen och en redig bössa i näven och klistrat på.

Visst, detta är vardagsmat för oss som följer med i grafikkortssvängarna och det är trots allt bättre än när nVidia lanserade GeForce 7800 med någon ful tjock hockeyspelare på framsidan. Men ska man lansera ett grafikkort med referensdesign borde man i alla fall kunna sätta på ett klistermärke med rätt mått och som sitter som det ska.

Tro nu däremot inte att vi är ledsna för det, det ska sägas att undertecknad faktiskt inte noterade detta förrän precis innan skrivandet av denna recension. Utseendet för oss är inte fasligt viktigt, men det ska sägas att det inte skadar om man gör ett gott intryck. Baksidan är en vanlig grafikkortsbaksida; komponenter, klistermärken, skruvar för att hålla fast kylaren. Med andra ord inget speciellt.

Poppar man loss kylaren genom att lossa på skruvarna stöter man främst på kortets framsida, men även en kärna som fått sig en rejäl omgång kylpasta. Det är dock inte lika farligt som vid en första anblick om man tittar till mot basen av kylaren, som för övrigt är identisk med den från HD 4870 av referensdesign. Vi tar hellre lite extra kylpasta än för lite.

Minnena som används på HD 4890 är signerade Qimonda och är självfallet av GDDR5-typen. Spänningen regleras av Volterra VT1165MF och distribueras av Pulse PA1312NL- och CPLA-3-50-induktorer.

Gigabyte är den enda tillverkare som skickat oss ett kort som till punkt och pricka följer AMDs referensdesign, klockfrekvenser inkluderat.

 

GPU-klockfrekvens
Minnes-klockfrekvens
Gigabyte GV-R489-1GH-B
850MHz
3900MHz (4x975MHz)
AMD Radeon HD 4890 referens
850MHz
3900MHz (4x975MHz)

För att kika på nästa HD 4890 från HIS, bege dig mot nästa sida.

 

 


HIS är en tillverkare som alltid funnits, men aldrig riktigt varit där, om vi så säger. Tillverkaren har ofta satsat på alternativa kyllösningar som ofta varit uppskattade, men aldrig riktigt kommit loss och sålt massvis med kort, åtminstone hos oss i norden. Denna gång har HIS dock inte hunnit ta fram en alternativ kylare, vilket inte kanske är någon chock såhär tätt inpå lansering, men som de andra korten i dagens tester har man varit noga med att dekaltrimma sitt kort. Hur det ser ut ser du nedan.

Kortet är identiskt med Gigabytes kort på förra sidan och som vi sa, det är ingen direkt chock då tillverkarna inte haft tillräckligt med tid att särskilja sig från mängden än. Ett par klistermärken på baksidan, och självklart den stora blåa diton på kylaren är det som skiljer kortet mot motståndet.

Kontakten mellan RV790-kärnan och kylaren verkar i detta fall ha varit utmärkt, och mängden kylpasta är klart godkänd. Minnena skiljer sig inte heller från de övriga korten; 4.0Gbps GDDR5 från Qimonda.

Utöver faktumet att minnena är lite mörkare på HIS-kortet (tack vare grövre “tyg” på kylpadsen och kanske en aning hårdare tryck) finns här ingenting vi inte har sett eller kommer se igen på nästa sida.

HIS har precis som ASUS beslutat sig för att se över klockfrekvenserna på sin Turbo-version av Radeon HD 4890 redan från fabriksbandet.

GPU-klockfrekvens
Minnes-klockfrekvens
HIS HD 4890 Fan Turbo
900MHz
4000MHz (4x1000MHz)
AMD Radeon HD 4890 referens
850MHz
3900MHz (4x975MHz)

Kolla nästa sida för XFXs bidrag till vår jämförelse.

 


OBS! HIS Radeon HD 4890 Turbo finns inte listat i svenska butiker.


Sista kort ut i recensionen kommer från XFX som nyligen sadlade om från enbart att sälja nVidia-baserade grafikkort till att även sälja AMD-kort vilket sannerligen är ett bevis på hur väl AMD har gjort ifrån sig med HD4000-serien. Kortet är inte vad man kanske skulle kunna förvänta sig för någon som är en relativ nykomling till att tillverka AMD-baserade grafikkort, utan ett fabriksklockat sådant, döpt XXX Edition. Det är inte triple-X-underhållning i ordets vanliga mening, men XFX har för vana att lansera fabriksöverklockade kort vilket kan vara nog så spännande för många.

Kortet i sig skickas i en kryss-formad låda (Xbox, någon?), något vi tyckte var värt att nämna, även om vi generellt sett inte ägnar större tid åt att bedöma kartonger. Just detta ska nog XFX i övrigt vara ganska glada över, då grafikkortskartongen kom fram totalt sönderriven.Förutom den kaxiga paketeringen åsido är kortet precis som de tidigare tre korten vi kikat på, fast med en annan klisterlapp på kylaren, om än en ganska snygg sådan, rent subjektivt.

Baksidan är även den lik de tidigare korten, med skillnaden att denna är prydd med ett klistermärke med serienummer, komplett med texten “Void if Damaged” när det i själva verket borde stå “Void when sticker falls off due to insufficient amount of glue”. Klistermärket satt löst redan vid uppackningen och kommer garanterat flyga all världens väg i ett välventilerat chassi, vilket känns mindre bra om du skulle behöva utöva din rätt till garantiärenden.

För att återigen hoppa till framsidan har vi även en tunn film som täcker över själva klistermärket, något som XFX gjort länge med sina klistermärken. Under detta döljer sig en väldigt blank finish som är trevlig att se på, däremot tänker åtminstone vi använda kortet, att köpa ett grafikkort för att kolla på är ett onödigt dyrt nöje. Vår skribent skuttar av glädje för att hitta på intressanta saker att skriva om grafikkortsklistermärken.

River man loss kylaren möts man av en kärna med en klart godkänd mängd pasta som dessutom haft trevlig kontakt med kylaren, som i princip såg likadan ut. Ingenting intressant att tillägga i övrigt egentligen, samtliga kort är mer eller mindre fysiskt identiska. Även XFX använder sig av Qimondas GDDR5-chip med beteckningen IDGV1G-05A1F1C-40X, där de sista siffrorna indikerar bandbredden, 4.0Gbps, 1GHz SDR.

Som en XXX-version av ett grafikkort bör kommer XFX alster med lite mer action än AMDs referenskort. Men till skillnad mot ASUS och HIS har XFX enbart fokuserat på grafikkärnans klockfrekvens.

GPU-klockfrekvens
Minnes-klockfrekvens
XFX HD 4890 XXX Edition
900MHz
3900MHz (4x975MHz)
AMD Radeon HD 4890 referens
850MHz
3900MHz (4x975MHz)

Nog om grafikkorten nu, låt oss kika på dagens testsystem.



Hårdvara
Moderkort Foxconn Bloodrage
CPU Intel Core i7 Extreme 965 @ 3603MHz
Grafikkort

ASUS EAH4890 TOP
Gigabyte GV-R489-1GH-B
HIS HD 4890 Turbo
XFX HD 4890 XXX Edition
Sapphire HD4870 1GB (referens)

RAM Corsair TR3X6GB1866C9D
Lagring Western Digital Raptor 36GB x2 RAID0
PSU Enermax Galaxy DXX 1kW
Kylare Noctua NH-U12P SE1366
Mjukvara
OS Windows 7 RC (Build 7100)
Testprogram 3DMark Vantage
3DMark06

GTA IV

Drivrutiner Catalyst 8.612
Core
SPs
TMU
ROP
GPU clock
Pixel fillrate
Texel fillrate
ASUS EAH4890 TOP
RV790
800
40
16
900MHz
14.4Gpixel/s
36.0Gtexel/s
Gigabyte GV-R489-1GH
RV790
800
40
16
850MHz
13.6Gpixel/s
34.0Gtexel/s
HIS HD 4890 Turbo
RV790
800
16
16
900MHz
14.4Gpixel/s
36.0Gtexel/s
XFX HD 4890 XXX Ed
RV790
800
16
16
900MHz
14.4Gpixel/s
36.0Gpixel/s

Core
Bus (bit)
Graphics mem.
Mem. clock
Bandwidth
Mem type
ASUS EAH4890 TOP
RV790
256
1024MB
4000MHz
128.0GB/s
GDDR5
Gigabyte GV-R489
RV790
256
1024MB
3900MHz
124.8GB/s
GDDR5
HIS HD 4890 Turbo
RV790
256
1024MB
4000MHz
128.0GB/s
GDDR5
XFX HD 4890 XXX
RV790
256
1024MB
3900MHz
124.8GB/s
GDDR5

Som synes är dagens kombattanter extremt likvärdiga, med Gigabytes kort 50MHz efter på kärnan som enda icke-fabriksöverklockade kort och Gigabyte är faktiskt tillsammans med XFX de enda att inte utnyttja Qimonda-minnena till fullo då de är specifierade till 4GHz. Kom dock ihåg att det viktiga idag är RV790-kärnans överklockningspotential, specifikationer behöver nödvändigtvis inte betyda någonting.

Låt oss börja med lite prestandatester i specifierade hastigheter.


Dagens svit med testprogram är inte lika diger som normalt, detta beror främst på att fokus idag ligger på överklockning, vilket gör att vi valt en miljö där överklockare ofta vistas, nämligen Futuremarks tester. Vi har inte helt glömt bort spelen heller, utan GTA IV och dess inbyggda benchmark finns med på ett hörn.







Som synes har vårat referenskort i form av Zotac GTX 280 AMP! Edition ett övertag i samtliga tester, i Vantage kan detta förmodligen förklaras av PhysX-stödet (som är påslaget i standardläget i nVidias drivrutiner), men kortet som idag får motsvara ett lätt överklockat GTX 285 har faktiskt övertaget i 3DMark06 och GTA IV. HD 4870 hamnar duktigt på efterkälken, och skillnaderna HD 4890-korten sinsemellan är försvinnande liten, så liten att Gigabyte-kortet med sin referensklock av 850/975MHz hänger på de fabriksöverklockade korten från resterande kombattanter. Skillnaderna är egentligen inom felmarginalen allihopa, men vi vill återigen påpeka att överklockning är vad vi bryr oss om idag.

För att se hur du överklockar ditt HD 4890 lämpligast, se nästa sida.


Att överklocka HD 4890 är dessbättre inte svårt, men att förvänta sig GPU-klockfrekvenser direkt över 1GHz är kanske att vara en smula ambitiös. Till att börja med har vi AMD som själva främjar överklockning via deras egna drivrutiner i Catalyst Control Center, vilket förvisso är ett väldigt enkelt och bra sätt för de allra flesta, men det finns en redig nackdel; du kan bara ställa in upp till 1000MHz GPU.

Detsamma plågar ASUS SmartDoctor, däremot har du möjligheten att ställa spänningen till grafikkortet via SmartDoctor. Max-spänningen är 1.45V, vilket är RV790:s maxspec, korten är alltså designade för den spänningen. Över denna gräns kommer du inte heller tjäna speciellt mycket på luftkylning, vilket gör att vi gladeligen inkluderar SmartDoctor i programmen vi går igenom på denna sida.

“Men SmartDoctor, det är ju ett program utvecklat av ASUS” säger du. Javisst är det så, det fungerar inte med några andra tillverkares kort. I dagsläget är det inga bekymmer, då du egentligen bara behöver flasha om BIOS på ditt grafikkort till ett från ASUS (med fördel ASUS EAH4890 som är av referensdesign samtidigt som du har ett HD 4890 av referensdesign själv).

BIOS-flash är en enkel procedur, däremot häver den garantin, så detta alternativ är inte helt hundraprocentigt i all ära. Vi testade dock SmartDoctor på samtliga kort med gott resultat, upp till 1.45V gick fint på samtliga kort, förutsatt att vi flashade till ett ASUS-BIOS.

Ett annat alternativ för överklockning är klassikern RivaTuner, i princip det enda du kan använda för att komma längre än 1GHz GPU och 4800MHz GDDR. Detta kräver dock en uppdaterad config-fil med hjälp av vilken RivaTuner hittar ditt HD 4890. Denna finns att ladda hem här.

Utöver detta finns även en plugin till RivaTuner som stödjer ändringar av spänning direkt i programmet med hjälp av mjukvarustyrning av VT1165-kretsen som styr strömförsörjningsdelarna på samtliga av dagens testkort. Pluginen finner du här, men det ska sägas att vi inte fick detta alternativ att fungera.

RivaTuner är dock ovärderligt i de fall du har ett grafikkort som klockar längre än CCC tillåter. Vi nöjer oss dock inte med att enbart tillfredsställa er som tänkt kyla kortet med luft, har du kanske tillgång till vattenkylning eller rentav minusgradiga vätskor kommer du inte vara nöjd med “endast” 1.45V.

Voltage Factory heter svaret, och kräver lite inställningar innan du kommer kunna ställa spänningar, men en snabb vända genom antingen readme eller setupsidan och du bör vara på god väg. Programmet kräver även RivaTuner för att kunna fungera.

Är du bra på tyska finns mer info hos AwardFabrik, där du även laddar ner programmet (längst ner i första inlägget). Så kort sagt, det du behöver för att pressa ditt HD 4890 till det yttersta är egentligen två saker; senaste versionen av RivaTuner och Voltage Factory.

Efter en teorilektion i diverse applikationer vill vi bege oss in på det vi riktigt sett fram emot, nämligen den faktiska överklockningen.


Med förra sidans genomgång av diverse metoder i ryggen känner vi oss redo att hoppa på nästa uppgift, nämligen att faktiskt överklocka själva korten. Vi bestämde oss också för att ta det bäst överklockande kortet och vattenkyla det och se hur RV790 reagerar på vatten. Samtliga luftkylda resultat är satta med 1.45V till kärnan, vid vattenkylning matades kortet med 1.55V.

Vårat krav på stabilitet var att korten skulle klara sig igenom samtliga våra tester utan några som helst låsningar, frekvenserna är alltså sådana som du kan tänkas nå hemma på egen hand.

De gröna staplarna i diagrammen nedan med suffixet “WC” markerar att kortet är vattenkylt, i detta fall var just XFX-kortet det bästa under de vanliga överklockningstesterna. För att inte tiden skulle rinna iväg helt (ursäkta ordvitsen) valde vi att vattenkyla endast det bäst klockande kortet, på kärnan vill säga. Vattenblocket som användes var ett DangerDen Maze 4 GPU, som såg till att temperaturen sällan överskred 40 grader, medan luftkylningen vid 1.45V och frekvenser norr om 1GHz ofta resulterar i 75-80 grader.

 


XFX Radeon HD 4890 fick äran att bli försedd med ett vattenblock från DangerDen.

Här nedan har vi en komplett överblick från våra överklockningstester.

Radeon HD 4890 överklockningsresultat
GPU-klockfrekvens
Bandwidth
ASUS EAH4890 TOP
1005MHz
4700MHz (4x1175MHz)
Gigabyte GV-R489
984MHz
4800MHz (4x1200MHz)
HIS HD 4890 Turbo
975MHz
4500MHz (4x1125MHz)
XFX HD 4890 XXX
1010MHz
4700MHz (4x1175MHz)
XFX HD 4890 XXX Vattenkylt
1040MHz
4600MHz (4x1150MHz)
AMD Radeon HD 4890 referens
850MHz
3900MHz (4x975MHz)

Som synes är det ASUS och XFX som klarar sig bäst i våra överklockningstestermed GPU-klockfrekvenser norr om 1GHz. Det är inte med stor marginal man klarar den magiska gränsen men med lite extra kylning stannar XFXs kort på 1040MHz vilket blev vår toppnotering.

Noterbart är även att Gigabyte, vars kort är helt standard, klarade sig bra i överklockningstesterna och faktiskt tog hem förstaplatsen när vi kikade på minnesöverklockning. Vilket är ett tydligt tecken på att det fortfarande handlar en hel del om tur och tillfälligheter vilka kretsar man får på sina kort, vare sig vi pratar minne eller GPU.







 

Med ganska små skillnader i klockfrekvenser ser vi att korten har svårt att särskilja sig från varandra och ligger ofta inom felmarginalen. Vi ser även att Gigabytes kort är med bra i toppen med hjälp av 100MHz effektiv högre klockfrekvens på minnena trots 20MHz lägre GPU-frekvens, medan ASUS TOP-kort inte riktigt verkar ha marginalerna på sin sida. De tydligaste ökningarna och skillnaderna syns inte helt oväntat i 3DMark Vantage Extreme-preset, då nämnt test är mer grafikkrävande än övriga. Men även här är det ytterst små differenser.

I och med det får vi tacka för testandet den här gången och styr kosan mot ett stycke slutledning.


Dagens slutledning kunde inte ha varit mycket svårare, då vi har tre mer eller mindre identiska kort och ett fjärde som med en extra Fujitsu-kondensator och egenutvecklad kylare verkar fungera som en magnet för uppmärksamhet. Resultaten har varit intressanta i sig, främst överklockningsmässigt. Rimligtvis borde de fabriksöverklockade korten vara i täten och speciellt ASUS som varit mycket aggressiva i sin marknadsföring av sin nya TOP-modell. Men i själva verket placerar sig kortet i dagens tester “bara” tvåa, efter ett kort som till 100% följer referensdesign, och just idag råkade det vara XFX som drog det längsta strået.

Vassaste överklockaren kunde dock varit precis vilket som helst av korten som följer referensdesign, eller ASUS-kortet för den delen. Vi vill göra gällande att vi hade haft det totalt omöjligt att jämföra Gigabyte, HIS och XFX-korten sinsemellan om vi inte hade tagit till överklockning och frånsett HIS-kortet överklockade samtliga kort väldigt väl, måste vi säga. Varför just HIS-kortet hade lite extra svårt beror med största sannolikhet på ren otur, vilket är en faktor för alla oavsett vilken tillverkares kort man köper.

HIS är för övrigt de enda som skickar ut kortet med ATI:s egna BIOS som lider av en dividerbugg med minnena, vilket gjorde överklockning av dessa omöjligt med original-BIOS. Ett snabbt byte till ett visst BIOS vi nämnt på sida 9 löste dock problemet på bekostnad av den formella garantin.

Efter att vi summerat allt detta får vi däremot medge att RV790 är en riktigt bra krets jämfört med föregångare RV770. Prestandaskillnaderna de två kretsarna jämfört med varandra är rätt stora, mest tack vare en högre frekvens på RV790, men inte enbart. Sedan har vi förstås överklockningspotentialen, där RV790 verkligen lyser igenom, vilket har medfört att AMD själva har börjat handplocka kärnor och marknadsfört dessa som världens första 1GHz-kretsar via sina partners. Våra tester visar dock att 1GHz inte är långt borta oavsett vilket kort du väljer om du bara matar på tillräckligt med spänning. Den magiska gigahertz-vallen är sprängd igen.

Tittar vi på priserna för de fyra korten är det faktiskt två av dessa som inte finns listade idagsläget på den svenska marknaden. HIS HD 4890 Fan Turbo samt ASUS nya TOP-version. ASUS hävdar att deras nya TOP-version med specialutvecklad kylare och Fujitsu-kondansator ska ersätta den nuvarande modellen inom kort, och det vid samma pris. Även om vi kan hitta ASUS-kortet listat någon hundralapp lägre än till exempel XFX-kortet verkar det slutgiltiga priset (butiker med kort i lager) landa inom samma radie, runt 2600 kronor.

Det är bara 100-200 kronor mer än de bästa priserna på Gigabytes standardkort och även om varken ASUS eller XFX överklockar korten nämnvärt från fabrik verkar det räcka till att hålla Gigabyte bakom sig. XFX säger själva att man är petiga när man väljer ut sina 4890 kretsar för toppmodellerna och även ASUS testar sina TOP-kretsar för minst 950MHz klockfrekvens innan de lämnar fabriken, så viss överklockningsgaranti får man med dessa kort. Men skillnaderna är för små för att verkligen få oss imponerade.

ASUS och XFX är dock i toppen och de enda korten som lyckades ta sig förbi den magiska 1GHz gränsen. Både förtjänar vår Prestandautmärkelse för sina fabriksinställningar och goda överklockningspotential.


ASUS EAH4890 TOP


GIGABYTE GV-R489-1GH-B

Fördelar
+
Påkostad design
+ SmartDoctor
+ Bra kylning
+ Fabriksöverklockat

Nackdelar
– ASUS superkondensator verkar inte ge
några märkbara fördelar vid överklockning

Fördelar
+
Väl överklockande minnen

Nackdelar
– Ingen fabriksöverklockning
– Något tråkig presentation

 

HIS HD 4890 Fan Turbo
XFX HD 4890 XXX Edition

Fördelar
+
Fabriksöverklockat


Nackdelar
Överklockning i sämsta laget
– ATI-BIOS

Fördelar
+ Fabriksöverklockat
+ Väldigt bra överklockningsmässigt

Nackdelar
Något högre pris än standardversionen

 

Vi vill tacka ASUS, Gigabyte, HIS och XFX för testexemplaren.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments