Det har blivit dags att ställa Nvidia Geforce RTX 2060 Super och AMD Radeon RX 5700 XT, tungviktarna i mellansegmentet, mot varandra. Vilket grafikkort bör du välja när det är dags att bygga ny dator eller uppgradera din nuvarande?

Det finns gott om grafikkortsmodeller värda att överväga när det kommer till att uppgradera sin dator eller bygga ett helt nytt system. Idag ställer vi två modeller ur det övre mellansegmentet mot varandra. Mer specifikt handlar det om Nvidia Geforce RTX 2060 Super och AMD Radeon RX 5700 XT.

 

Sammanfattning

I denna prisklass ger AMDs Radeon RX 5700 XT i genomsnitt fler bildrutor per sekund för priset. Kylaren hos den specifika modell som vi testat är dock något högljudd och den har ofta högre temperaturer än vårt exemplar av Nvidias RTX 2060 Super. För den som jagar just FPS och inte bryr sig så mycket om ljudnivåer är ändå Radeon RX 5700 XT det bättre valet.

Nvidias RTX-stöd är något att ha i åtanke inför ett köp. RTX 2060 Super placerar sig dock i instegssegmentet för RTX-familjen och erbjuder således inte bra prestanda när raytracing används. Stöd för teknik såsom DLSS är ändå något som är välkommet.

Geforce RTX 2060 Super vs Radeon RX 5700 XT

 

Testmetodik

Testdator:
Intel Core i7-8700k 3,70 GHz med Turbo Boost
16GB (2 x 8 GB) DDR4 2 666 MHz

Vi har valt en uppsättning syntetiska tester och speltitlar som vi har jämfört de två grafikkortsmodellerna i. Vi har använt upplösningarna 1 920 x 1 080 pixlar (1 080p) och 2 560 x 1 440 pixlar (1 440p) för speltester. De syntetiska testerna körs i den högre upplösningen. Varje test körs två gånger per upplösning och grafikkort. Därefter sammanställs genomsnittet av respektive grafikkorts slutresultat och jämförs med varandra.

För speltesterna har vi valt att sätta speltitlarnas tillgängliga förinställda grafiknivåer till ”High”. Detta för att hålla en god nivå mellan grafisk kvalitet, med relativt godtagbara antal bildrutor per sekund (FPS).

I dagens test använder vi två partnerkort: Gigabyte Aorus GeForce RTX 2060 Super och MSI Radeon RX 5700 XT Gaming X.

Test Geforce RTX 2060 Super vs Radeon RX 5700 XT

 

Syntetiska testsviter

Här testar vi med syntetiska testsviter. Dessa används för att lägga maximal belastning på grafikkorten. Belastningen från de syntetiska testerna är något vi sällan ser vid normala användning men de ger en inblick i den kraft som enheterna har att erbjuda.

Klicka för att expandera alla testresultat

3DMark Fire Strike

Fire Strike är ett välkänt syntetiskt test där vi kan se hur väl grafikkorten presterar när gränssnittet DirectX 11 (DX11) utgör grundstommen.

Resultat för 3DMark Fire Strike
Högre är bättre.

I Fire Strike ser vi hur Radeon RX 5700 XT inleder dagens test med att knipa förstaplatsen. Här lyckas AMDs grafikkort nå 13 477 poäng medan Nvidias ligger en bit efter på 11 305.

 

Lägre är bättre.

Radeon RX 5700 XT ligger även snäppet före när det kommer till temperaturer under Fire Strike-testet. Även om lägre temperaturer är att föredra så är det inget gigantiskt övertag på denna front.

Stäng

 

3DMark Time Spy

Med Time Spy stannar vi kvar i 3DMarks syntetiska testsvit. Här är det dock DirectX 12 som gäller, vilket ger insikt i hur båda grafikkortsmodeller presterar under en annan typ av belastning, även om det fortfarande är ett syntetiskt test.

Resultat för 3DMark Time Spy
Högre är bättre.

Även i Time Spy håller AMDs grafikkortsmodell en inte gigantisk men ändå märkbar ledning. Geforce RTX 2060 Super landar på 9 317 poäng och Radeon RX 5700 XT kammar hem de något högre 9 714 poängen.

 

Lägre är bättre.

Även här ser vi att de två partnertillverkarnas kylare håller jämna steg med varandra och båda håller en temperatur på 76 grader när testomgångarna når sina slut.

Stäng

 

3DMark Port Royal (RTX)

Vi har även valt att köra Geforce RTX 2060 Super genom 3DMarks testsvit Port Royal. Detta då testet är utvecklat för att testa just RTX-funktioner, såsom raytracing. RTX 2060 Super må vara ett relativt billigt RTX-kort, men finns det tillräckligt med kraft för att raytracing ska vara en bidragande faktor i köpbeslutet?

Resultat för 3DMark Port Royal (RTX)

Nvidias instegskort för RTX-familjen kan lägga sig till med de nyare och mer krävande grafikteknikerna. Även om det inte är något som kommer att resultera i ett bildspel med ett ensiffrigt antal bildrutor per sekund, är det inte heller något vars tunga krav inte kommer att märkas av.

Den som verkligen vill ta del av RTX-teknikern kan mycket väl göra det genom ett RTX 2060 Super. Dock inte fullt ut i alla speltitlar. Detta beror självklart på vilka andra grafikinställningar och vilken upplösning användaren spelar i.

Stäng

 

Unigine Superposition

I den sista syntetiska testsviten som vi kör grafikkorten genom är det än en gång DX11 som är det gränssnitt som används.

Resultat för Unigine Superposition
Högre är bättre.

RTX 2060 Super lyckas vinna över RX 5700 XT i både poäng och temperatur. Nvidias grafikkort kammar hem en slutpoäng på 7 923 jämfört med Radeons 7 862, medan temperaturerna mäter 80 och 78 grader för RX 5700 XT respektive RTX 2060 Super.

Lägre är bättre.

Stäng

 

 

Speltester

När det kommer till ”verklig” prestanda är det speltitlar som står för belastningen. Här får vi en inblick i hur grafikkorten presterar i mer alldagliga situationer, till skillnad från de syntetiska testerna.

 

Far Cry: New Dawn (DX11)

Först ut bland speltitlarna är Ubisofts actionspel Far Cry: New Dawn. Först ut har vi upplösningen 1 080p. Som tidigare nämnt använder vi oss av den förinställda grafiknivån ”High”.

Resultat för Far Cry New Dawn (DX11)
Högre är bättre.
Lägre är bättre.

Här rivstartar Nvidias Geforce RTX 2060 Super och lägger sig i genomsnitt åtta FPS över AMDs modell. Trots detta är temperaturerna märkbart lägre hos 2060 Super, på 63 grader jämfört med 68 grader hos RX 5700 XT.

Högre är bättre.
Lägre är bättre.

Trenden fortsätter när vi ökar upplösningen till 1 440p. Nvidia håller kvar sitt övertag i FPS, om än med ett betydligt mindre försprång än i den lägre upplösningen. Vi ser dock att RX 5700 XT är hela fem grader varmare än RTX 2060 Super i detta test.

Stäng

 

Shadow of the Tomb Raider (DX12)

I Lara Crofts äventyr Shadow of the Tomb Raider hoppar vi från DX11 för speltitlar till DX12.

Resultat för Shadow of the Tomb Raider (DX12)
Högre är bättre.
Lägre är bättre.

Här kan vi se att RX 5700 XT tar en märkbar ledning med hela 10 bildrutor per sekund. AMDs grafikkort kan trycka ut 125 FPS i genomsnitt medan Nvidias ligger på 115. Inte dåligt jobbat av något av korten, men AMD har en klar ledning här. Här ligger temperaturen endast två grader över Nvidias grafikkort.

Högre är bättre.
Lägre är bättre.

När vi tar klivet upp till upplösningen 1 440p ser vi inte en lika solklar seger för AMD. RTX 2060 Super ligger endast fyra FPS bakom RX 5700 XT, medan temperaturen håller sig en grad lägre.

Stäng

 

Metro Exodus (DX12)

I den halvöppna och actionspäckade speltiteln Metro Exodus får grafikkorten visa vad de går för när det kommer till att överleva i en postapokalyptisk värld.

Resultat för Metro Exodus (DX12)
Högre är bättre.

 

Lägre är bättre.

Här ser vi ett riktigt jämnt race mellan de två grafikkorten. RX 5700 XT lyckas klå sin utmanare men med endast fyra FPS. Temperaturerna fortsätter däremot att ligga på Nvidias sida när 2060 Super når 72 grader medan RX 5700 XT landar på 75 grader.

Högre är bättre.
Lägre är bättre.

I den högre upplösningen ser vi inte helt förvånansvärt antalet FPS sjunka en del. Båda grafikkort lyckas dock hålla sig på en acceptabel nivå med 66 FPS för RTX 2060 Super och 69 FPS för RX 5700 XT. Här håller sig modellerna på samma temperatur.

Stäng

 

Forza Horizon 4 (DX12)

I bilspelet Forza Horizon 4 ser vi en ordentlig skillnad mellan de två grafikkortens prestanda. Trots att båda enheterna lyckas leverera mer än speldugliga antal FPS, visar RX 5700 XT framfötterna rejält.

Resultat för Forza Horizon 4 (DX12)
Högre är bättre.
Lägre är bättre.

I den lägre upplösningen kan vi se hur RTX 2060 Super landar på 180 FPS och håller en temperatur på låga 66 grader. AMDs Radeon RX 5700 XT drar ifrån markant med FPS på 206 och en temperaturen på 75.

Högre är bättre.
Lägre är bättre.

Vi ser också stor skillnad mellan grafikkorten i 1 440p. RX 5700 XT turboladdar och drar iväg med 175 FPS medan RTX 2060 Super ligger en märkbar bit bakom, på 150 FPS. Detta leder också till att 5700 XT blir varmare och hamnar på 77 grader, medan 2060 Super ligger på svalare 72 grader.

Stäng

 

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Bengt-Arne Johansson
3 Årtal sedan

TACK!

Detta var efterlängtat, något som jag tror alla NH läsare tycker 😉
Men förstår även att förlusten som inbrottet medförde har påverkat mycket.
Hur har det gått förresten? Någon skyldig? Något återfått?

Sen tycker jag nog att en snabb genomgång av ingående kort borde vara med, samt att resultat ska synas direkt. Är nog bättre att dela upp avsnitt i sidar.
Men det är mitt tycke.

Kör på 🙂

Bewise
3 Årtal sedan

Kan bara instämma med förgångna talaren på alla dess punkter! ?

Joel Oscarsson
Admin
3 Årtal sedan

Hej Bengt-Arne!
Tack för kommentaren! Vi lyssnar på era tankar och tar det med oss till kommande artiklar.
Angående inbrottet så har du rätt i att det har påverkat oss mycket. Vi har fått tillbaka en del men Polisens förundersökning kom dessvärre inte så långt.
Med det sagt är vi på banan igen och hoppas kunna göra många fler tester framöver. ?
/Joel