Två nya grafikkortsmodeller gör entré i grafikkortsguiden när vi testar sammanlagt åtta nya billiga grafikkort i medel- och budgetklassen från Amd och Nvidia.
När Nvidias senaste flaggskepp Geforce GTX 1080 Ti äntligen har lanserats är det dags att flytta fokus från grafikkort som kostar lika mycket som en begagnad bil till mer plånboksvänliga alternativ. Vi har testat åtta olika budgetgrafikkort, varav fyra från AMD och fyra från Nvidia, som skiljer sig lite åt i prestandaklass. Nvidias grafikkort är budgetorienterade där det billigaste grafikkortet har en prislapp på ungefär 1 200 kronor. AMD bjuder på fyra mellanklassade grafikkort där det billigaste startar på runt 1 900 kronor, och det dyraste landar på 2 500 kronor.
Av de sammanlagt åtta grafikkorten vi testar idag är två stycken grafikkortsmodeller som vi testar för första gången, nämligen Geforce GTX 1050 med 2 gigabyte grafikminne, och Radeon RX 470 med 8 gigabyte grafikminne. Resterande grafikkort är partnertillverkade modeller med varierande kylarlösningar och klockfrekvenser.
Nvidia siktar på instegsmarknaden
Det mest intressanta grafikkortet vi testar idag är utan tvivel Nvidias minsting i Pascal-familjen, nämligen Geforce GTX 1050. Grafikkretsen GP107-300 är en nedskalad variant av kretsen GP107 som vi hittar i GTX 1050 Ti. Antalet CUDA-kärnor har minskat från 768 stycken till 640 stycken i GTX 1050. Antalet texturenheter likaså, från 48 till 40 stycken, medan renderingsenheterna är orörda. Minnesmängden får en knuff ner till 2 gigabyte, men minnesbussen på 128-bit kvarstår. Utöver de små skillnaderna i grafikkretsen är det mesta sig likt.
Med den är nya grafikkretsen siktar Nvidia på att konkurrera med AMD i instegsmarknaden, ett segment som AMD vanligtvis är ensamma om. Dock har det stora intresset av onlinespel som inte kräver så stor grafikprestanda fått Nvidia att omvärdera deras utbud. Priset kommer att var avgöra för den här grafikkretsen, och det återstår att se vad partnertillverkarna kan göra med den nya Pascal-kretsen. Som tur är har vi tre nya modeller att testa med den nya kretsen.
Likt tidigare artiklar om partnertillverkade grafikkort hoppar vi även här över arkitekturen, men för den intresserade kan vi rekommendera våra artiklar om referensmodellerna av Geforce GTX 1050 Ti och GTX 1050, som ni hittar här, Radeon RX 480, som ni hittar här, samt Radeon RX 470, som ni hittar här.
Åtta partnertillverkade budgetgrafikkort
Vi går rakt på sak och tittar närmare på grafikkorten, klockfrekvenserna och kylarlösningarna individuellt. Först ut är MSI Radeon RX 470 Gaming X med 8 gigabyte grafikminne, samt en identisk modell med 4 gigabyte grafikminne. Eftersom det enbart är mängden grafikminne som skiljer de här två korten åt recenserar vi det estetiska på samma sida.
Saknar lite andra spel men fin recension i övrigt!
Vi arbetar med att inkludera fler spel i våra tester och därför har vi bland annat valt att exkludera äldre speltitlar från recensionerna. Vi kommer att inkludera fler titlar löpande.
Låter lovande! Tyckte att vissa av spelen ni hade var av “äldre” slag men kanske jag som är fartblind 🙂
“eftersom samtliga testade grafikkort i artikeln presterar likvärdigt”
Yeah right… Kanske artikelförfattaren borde ta en till titt på sina EGNA siffror? Vi skruvar fram klockan lite… Undrar vad som är mest prisvärt då, och vilket kort som förlorat mest i värde?
Tack för din kommentar Zapp. Du har givetvis helt rätt och det är jag som är lite klumpig i min formulering. Det är självklart inte så att alla testade grafikkort i artikeln, inklusive Radeon RX 470 och RX 480, presterar likvärdigt, utan instegskorten från Nvidia; Geforce GTX 1050-korten. Jag har uppdaterat artikeln och det framgår tydligt att det handlar om GTX 1050 nu. Det mest prisvärda instegskortet är Geforce GTX 1050-baserade kort, följt av Radeon RX 470 4GB i mellanklassen. AMD har justerat sina priser en aning för att bättre konkurrera mot Nvidia, men jag tycker inte att ett specifikt… Läs hela »