Antec Skeleton

0
inl

Chassitillverkaren Antec har skapat en av de mer unika chassina de senaste åren där fokus ligger på användarvänlighet och lätt åtkomst för komponenterna. Vi undersöker vad skelettet som skyddar dem har att erbjuda.

Redan i juni förra året skickade jag ett mail till min kontakt på Antec och sa att jag vill ha ett Skeleton när det kommer. Chassit var så klart mest ett koncept då och det var inte ens garanterat att det skulle komma, men om det gjorde det så skulle jag fasen ha ett. Nu har det hänt mycket sedan dess, chassit har lanserats, men det har också varit gaska svårt att få tag på. Mest på grund av att det sålt över förväntan.

Antec Skeleton är ett så kallat Open Air Case där det egentligen inte finns någon exteriör. Inspirationen är ju helt klart de så kallade “bench tables” som blivit populära bland överklockare. Dessa tables består i stort sett bara av en moderkortsplatta med lite extra stöd för instickskort (läs grafikkort) och sen ofta en ställning där man kan skyffla undan annan mindra intressant hårdvara som hårddiskar, DVD-brännare och nätagg.

Antec har alltså tagit detta koncept och försökt göra ett ordentligt chassi av det. Det är alltså varken ett renodlat chassi eller ett renodlat “bench table”, utan någonstans mittemellan. Skillnaderna med ett chassi är att det inte finns något omtäckande plåt eller plast utan man kan se hårdvaran som den är, men samtidigt är det inte helt öppet utan har visst skydd mot diverse flygande föremål som tangentbordstangenter, Red Bull-burkar eller andra avreageringsobjekt från för många förluster i Counter Strike.

Låt oss se om denna hybrid är en lyckad lösning.


Antec Skeleton
Lådtyp: Open Air Case
Sidopanel:
Mått (HxWxD): 33cm x 37.6cm x 41.9cm / 13″ x 14.8″ x 16.5″
Vikt: 15.5 lbs / 7.02kg
Moderkort: mATX, ATX, mini- ITX
Kylning (fläktar): Tak – 250 mmTriCool
Front – 92 mm
Material: 0.8mm cold rolled steel, high density ABS frame reinforced with with 0.8mm cold rolled steel for durability
Interna enheter: 2×3,5”
Externa enheter: 2×5.25”
4×3.5” (optional side panel mounted drive trays)
Kortplatser: 8
Nätaggregat:
Portar: 2 x USB 2.0

1 x FireWire (IEEE1394)
1 x eSATA

Audio (AC97’ and HDA compatible) In and Out
Pris: 1500kr

Antec Skeleton är ett klart intressant chassi där inspirationen helt klart kommer från rätt håll, i min mening i alla fall. Det som oroar lite i detta fall är att man inte försökt ta de praktiska fördelarna med ett “bench table”, utan snarare bara låna utseendet och sen göra ett häftigt chassi av det. Det behöver ju inte misslyckas för det, men det ger ju inga jättebra vibbar för en annan som har en hel del vana av så kallade “bench tables”.

Antec har en lång och gedigen erfarenhet av chassin, vilket gör att det ska mycket till för att de verkligen ska misslyckas. De brukar kunna låna ganska friskt från äldre modeller och även om det är kanske extra svårt att göra det i detta fall, har de gjort det så gott det går. Samtidigt som de försökt göra det till ett så bra chassi som möjligt så klart. Chassit har bland annat två stycken fläktar för kylning;

Antec TriCool 250mm
Hastighet
Luftflöde
Ljudnivå
Effekt
800RPM
157.8CFM
32dB(A)
5.4W
600RPM
118.4CFM
26dB(A)
3.6W
400 RPM
78.9CFM
17dB(A)
2.4W

Antec 92mm
Hastighet
Luftflöde
Ljudnivå
Effekt
1100RPM
15.6CFM
12.7dB(A)
0.96W

Antec skickar som vanligt med en massa skruv och de nödvändiga hakarna. För första gången måste jag dock säga att manualen lämnar en del att önska. Det känns lite konstigt att man inte skickat med den som finns på hemsidan istället för den är mycket mera utförlig och innehållsrik. Istället är det bara ett stort pappersark som saknar en del viktig information, t.ex. pin-outs for de olika kontakterna.

Fläkt, manual, massa skruvar och hakar

Låt oss gå vidare och titta på det yttre.


Antec Skeleton har kanske inget direkt konkret yttre, men jag ska göra mitt bästa för att reda ut de detaljer som finns. Det kanske kan vara bra att inleda med att försöka beskriva storleken på detta chassi. Det ser gärna ganska litet ut på bild, i alla fall de pressbilder som Antec har. Det är kanske inget jättestort chassi, men speciellt litet är det inte heller. Man utan problem installera ett fullstort ATX-moderkort och sen mata det med den mest extrema hårdvara du kan hitta utan minsta problem. För att illustrera det tog vi en bild med något som alla borde ha hemma, en Kalle Anka-pocket, liggande ovanpå 250mm-fläkten i “taket” på chassit:

På bilder ovan ser ni även hur Antec ganska smidigt paketerat in lådan med tillbehör där nätaggregatet sen ska sitta. Ni ser även det genomskinliga plaststödet som är tänkt att användas för instickskort, såsom grafikkort, ljudkort och liknande. Ni ser en bättre bild nere till vänster. Där syns även släden för nätaggregatet, som vi dragit ut på bilden nedan till höger. Man kan sedan dra den ännu längre ut och lite till, tills den lossnar helt. Som ni också kans se finns det gott om mjuka kuddar för att reducera vibrationer.

Nedan har vi sedan bilder på den andra sidan av chassit och där hittar man även startknappen tillsammans med reset-knappen, USB- och ljudportar. Under dessa finns även införsportarna för två hårddiskar (till höger) och två optiska enheter (till vänster), alternativt fläktkontroller. Monteringen är klart enkel och behöver minimalt med skruvar, även om man kanske inte kan tro det från den uppsjö som Antec skickar med.

Eftersom antalet saker man kan ta bild på börjar ta slut går vi vidare till nästa sida med mer … errr… exteriör/interiör.


Här nedan följer en bättre bild på enhetskamrarna och sidan av chassit som enkelt går att lossa genom att föra två plasthakar in mot mitten (syns på bilden ovan till höger).

Det skulle nog kännas lite väl bökigt att behöva kila in ett fullstort moderkort in under stödet för grafikkorten och sen försöka passa ner det över distanserna, så Antec har gjort en enkel lösning där man kan dra ut hela moderkortsplattan, eller snarare halva chassit, för att sedan enklare kunna montera moderkort och andra delar. Vill man dessutom krångla till det lite extra, kan man skruva loss själva plattan med distanser. Fråga mig inte varför Antec hade placerat ett buntband där.

Eftersom det är ganska så fullt inunder chassit med två hårddiskar, nätagg och två optiska enheter har Antec valt att klura ut en lösning där man kan hänga ytterligare hårddiskar på utsidan av chassit. Det känns lite halvvådligt i all ärlighet, men samtidigt bättre än inget. Det ser säkert häftigt ut, och tack vare SATA-gränssnittet ganska enkelt att lägga till och ta bort hårddiskar, men det känns inte helt säkert. Hakslädarna, eller vad man ska kalla dem, har gummistöd för att förhindra att vibrationer ska sprida sig in i chassit.

Som ni såg på bilden över accessoarer följer det med en 92mm-fläkt som man kan spänna på framför hårddiskarna för lite extra kylning. Antec har varit förutseende och valt en modell med ett väldigt lågt varvantal.

Nu finns det egentligen inte så mycket mer att ta upp.


Vad ska man säga om ett chassi som saknar gelikar och mer eller midnre tagit det extrema konceptet av ett “bench table” där man ska ha snabb och enkel åtkomst till alla hårdvara, tagit bort just det och bara behållit designen? Det är rätt OK faktiskt. Den öppna designen har ju den uppenbara fördelen att ingen luft stängs in och värms upp i all oändlighet, samtidigt som man slipper dammansamlingen som gärna uppstår.

Den stora 250mm-fläkten som sitter ovanför all hårdvara kommer se till att luften hålls i rörelse, dock känns den kanske något överdimensionerad. Antec har varit förutseende och skickar med en extra 92mm-fläkt för att kyla hårddiskarna som sitter undertill, men tyvärr så blir de hårddiskar som sitter på sidan av chassit helt utan kylning. Kylningen är alltså inte helt optimal tyvärr.

Det första som måste sägas, som inte redan sagts, är att chassit känns väldigt mycket kvalité. Stommen är stadig och allting som ska glida eller inte glida är lagom kärvt. Installationen av all hårdvara är enkel och logisk. Utmärkt passform helt enkelt. Det man får akta sig lite för är ovanligt höga processorkylare och se till att vända eventuella fläktar så att du får ett gemensamt flöde med de andra fläktarna.

Överlag får jag nog säga att Antec har lyckats bygga ett vardagschassi av ett “bench table” och gjort det troligtvis så bra som det är möjligt. Vill man dock ha ett “bench table” ska man inte titta hit, men vill man ha ett chassi som ser klart annorlunda ut, framhäver din hårdvara och diverse ljuseffekter i form av LEDs och annat på ett väldigt tydligt sätt är Antec Skeleton ett klart intressant alternativ.

Antec Skeleton

Positivt
+Gedigen konstruktion
+Fräck design
+Enkel installation, smarta lösningar
+Kylningen
+Stöder många formfaktorer

Negativt
-Lite väl blottad hårdvara
-Inte billigt
-Funktionaliteten från inspirationsobjektet helt borta

Jag vill tacka Antec, Sarah och Sofia på LewisPR för att de lyckades få fram ett exemplar till oss.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments