Minnestillverkaren Adata är på radarn igen och denna gången är det med en ny SSD som man hoppas ska slå sig in bland de absolut bästa. Enheten visar också framfötterna med god prestanda även om både prestanda och komponenter känns igen från konkurrerande lösningar.
På den tiden när vi hade DDR-minnen (ni minns väl AMD Athlon XP?) så fanns det massor med minnestillverkare. Många av dessa har fallit bort på vägen men det finns faktiskt några kvar. Av dessa så är det troligtvis Corsair och Kingston som är de mest väletablerade i Sverige. Dessa företag har överlevt genom att man tagit sig in på nya marknader och lyckats bli framgångsrika även där. Förutom dessa giganter så finns det några minndre tillverkare som gått samma väg men som inte rikigt lyckats bredda sitt varumärke på samma sätt. Exmpel på sådana företag är Mushkin, PNY, G.Skill och Adata.
Adata är en taiwanesik tillverkare som startades 2001 och har sedan dess fokuserat på lagring och minnesmarknaden. Från början så var internminnen Adatas primära produkt. Men precis som så många andra minnestillverkare så började Adata vidga sina vyer och ge sig in på andra marknader. Idag så är Adata fortfarande mest kända för sina minnen men nu även NAS-enheter, externa hårddiskar, USB-minnen och sedan förstås deras SSD-enheter.
Något annat som dessa gamla minnestillverkare har gemensamt, är att de inte själva har någon egen tillevrkning av NAND-flash eller har en egen kontroller. Undantaget är OCZ som köpte upp Indilinx och som nu lyckats utveckla en helt egen kontoroller för SSD-enheter. De andra måste dock köpa både kontroller och NAND-flash från andra tillverkare. Detta resulterade ofta i sammarbeten med Sandforce. Delvis på grund av att Sandforce-kontrollern presterade förhållandevis bra och dessutom så köpte man den komplett med firmware. Detta gällde även Adata och majoriteten av företages SSD-enheter har än så länge varit baserad på just Sandforce-kretsar.
Corsair och Kingston har mer eller mindre givit upp toppskiktet och ser ut att åtminstone för tillfället nöja sig med de modeller man har ute på marknaden. Några av de andra har dock insett att deras nuvarande enheter inte är tillräckligt bra för att kunna vara med och slåss med Samsung, Crucial, OCZ och de andra stora tillverkarna. Och när inte Sandforce kan leverera en tillräckligt snabb kontroller så måste man vända sig någon annanstans. Intel valde att använda sin egen företagskontroller men för de som inte har en egen kontroller så fanns inte den möjligheten. Många har istället valt att vända sig till Marvell och deras 88SS9187-kontroller. Sandisk insåg detta tidigt och släppte sin Extreme 2 med mycket lyckat resultat. Andra som också slagit in på Marvell-spåret är Plextor och Crucial och nu även Adata.
Adata har altså valt att inte stanna med Sandforce utan istället ge sig in i matchen med Marvell under huven. Men till skillnad från många av konkurenterna så har man valt att göra det med Microns ONFI NAND. Detta är en kombination som vi tidigare sett i Crucial M500-serie. Även om Crucial M500 är en bra budget-SSD, så är det långt ifrån den snabbaste SSD-enheten på marknaden. Frågan är nu om Adata lyckats få fram den första riktigast snabba SSD-enheten som är baserad på Intel/Microns senaste NAND. Vi tar oss en närmare titt på Adata SP920.
Tack för ytterligare ett test! Som vanligt bra med ökad konkurrens på marknaden och den ser ut att stå på sig bra. Som ni säger handlar väl det mesta om prissättningen om den lyckas eller inte.
[quote name=”drizzit”]Tack för ytterligare ett test! Som vanligt bra med ökad konkurrens på marknaden och den ser ut att stå på sig bra. Som ni säger handlar väl det mesta om prissättningen om den lyckas eller inte.[/quote]
Mycket handlar också om hurvida de använder alla de funktioner som M550 har. I så fall kan det vara en bra enhet. priset är givetvis också viktigt.
Jo det är sant! Min poäng var dock att om priset är det rätta kan den hitta en bra plats även utan de extra funktionerna. Finns de extra funktionerna är den dock inte riktigt lika beroende av prissättning du har en klar poäng där 🙂
Visst är det så. Jag är inte får förtjust i att de kör rebranding mem sammtidigt så är det ju faktiskt ganska smart att göra så. Det ska dock bli intressant att se hur bra M550 presterar. Har en i testsystemet just nu så det ska bli kul att jämföra dem.