Vi testar Seagate IronWolf Pro-diskar på 18 och 20 TB! Frågan till dig som bygger en dator eller NAS med extra mycket lagring är såklart: vilken modell ska du köpa? Vi har testat ST2000NT001, ST2000NE000 och ST1800NE000 för att ta reda på det!

Hårddiskens glansdagar är för länge sedan förbi och den roll som en hårddisk haft i en PC är nästan helt borta. Den största anledningen är förstås att priset på SSD-lagring har sjunkit. Hårddiskar krävdes tidigare för att lagra videos, bilder, backuper och spelbibliotek. En SSD var helt enkelt för dyr för att masslagra data på. Tack vare det låga priset på SSD-lagring och de många molntjänster som finns idag, har behovet av hårddiskar blivit lågt. Med det sagt finns det fortfarande användningsområden för hårddiskar och utvecklingen har inte stått stilla.

Varför 20 TB?

Även om hårddiskar inte längre är så vanliga i våra hem, används de fortfarande flitigt i alla datacenter. Alla filmer som streamas och alla foton som synkar till molnet måste lagras någonstans. I datacenter är densiteten en av de absolut viktigaste faktorerna. Ju mer data du kan lagra i varje hårddisk, desto färre servrar behöver du för att lagra en viss mängd. Ju färre servrar desto mindre energiförbrukning, kylning, utrymme och så vidare. Kostnaden för lagring är ofta starkt knuten till hur mycket lagring varje hårddisk har. Därför har branschen starka incitament att hela tiden öka mängden data som kan lagras i varje hårddisk. Det är till och med så att lagring på band (LTO) har fått ett uppsving den senaste tiden eftersom den tekniken kan lagra stora mängder data på liten yta, även om prestandan är allt annat än bra.

2016 testade vi Seagates IronWolf 10 TB – för inte så länge sedan släppte flera företag diskar på 20 TB. Sju år och 10 TB senare vill vi se vad som har hänt på hårddiskmarknaden. Vi har därför tagit in tre diskar från Seagate och deras IronWolf PRO-familj för att se hur de skiljer sig mot de diskar vi testat tidigare.

Seagates konsument-utbud kallas för ”the Guardian series” och består av diskar för tre ändamål. Barracuda är den klassiska hårddisken som ska sitta i en stationär PC. Skyhawk är optimerad för att kunna ”streama” data och är främst tänkt att användas som lagring i exempelvis övervakningssystem. IronWolf är optimerad för RAID och därmed för NAS-system med flera diskar som jobbar tillsammans. Inom IronWolf-familjen finns två olika serier, IronWolf och IronWolf Pro. IronWolf Pro lånar mycket funktioner och design från Seagates enterprise-diskar i Exos-serien och har därför längre garanti och klarar mer belastning. En annan skillnad är att Ironwolf rekommenderas att inte användas i system med mer än åtta diskar, medan Pro kan användas i system med upp till 24. De mindre modellerna av IronWolf-serien har lite långsammare motor medan samtliga modeller i IronWolf Pro snurrar på i 7 200 rpm. IronWolf har också något lägre ljudnivå än Pro.

Seagate IronWolf Pro och NT-versionen

De tre diskarna vi testar idag är alla ur Seagates IronWolf Pro-serie och har SKU-nummer:
ST2000NT001, ST2000NE000 och ST1800NE000. Den första av dessa är lite extra intressant då den tillhör den nya generationen IronWolf-Pro, som Seagate kallar NT-versionen. Denna kan användas i system med hur många diskar som helst och har nästan dubbelt så lång teoretisk livslängd. De nya diskarna är dessutom lite snabbare, med undantag för 20 TB-modellen som är lika snabb som tidigare. Alla mindre modeller sägs i alla fall ha lite högre sekventiell prestanda än tidigare. Den nya IronWolf Pro-serien är således betydligt mer lik Exos-serien än tidigare och ser faktiskt ut att vara Exos-diskar med IronWolf-firmware. Vi kontaktade Seagate och de bekräftade att Exos och nya NT-versionen är samma hårdvara.

Specifikationer

ST1800NE000ST2000NE000 ST2000NT001
Lagring18 TB20 TB20 TB
Cache256 MB256 MB256 MB
Skriv/Läs teknikCMRCMRCMR
Plattor91010
Prestanda260 MB/s285 MB/s285 MB/s
Format3,53,53,5
AnslutningSATA 6 GbpsSATA 6 GbpsSATA 6 Gbps
Pålitlighet300 TBW/år300 TBW/år500 TBW/år
Garanti5 år5 år5 år
Pris

Inte helt oväntat har dessa tre diskar mycket gemensamt. I ett nötskal är det tre stycken helium-fyllda hårddiskar som använder CMR (Conventional Magnetic Recording) för att läsa/skriva data till 2 TB stora plattor som snurrar i 7 200 varv per minut. Bara det säger att vi pratar om några av de snabbaste hårddiskarna som finns. Samtliga diskar kommer också med fem års garanti och med tre års fri tillgång till Seagates tjänst för att återskapa data ifall en disk fallerar. Alla diskar har också diverse sensorer och accelerometrar för att jobba i system där vibrationer från andra komponenter (andra diskar, fläktar och så vidare) kan skada andra diskar. Dessa diskar är inte tänkta att användas i klient-datorer och således är prestanda och driftsäkerhet viktigare än exempelvis strömförbrukning och ljudnivå. Det som skiljer dem åt är att 18 TB-modellen har en platta mindre, vilket resulterar i lägre prestanda. Skillnaden mellan 20 TB-modellerna är att att de är byggda på två olika hårdvaruplattformar och den nyare NT-modellen kommer med bättre prestanda och är ännu mer driftsäker än tidigare.

Om det inte vore för klisterlappen skulle det vara omöjligt att veta vilken disk som är vilken. Alla tre är i stort sätt identiska. 18 TB-modellen har något annorlunda markeringar, men annars är de exakt lika. Tittar vi närmare på de komponenter som sitter på styrkortet, är de också väldigt lika varandra. Det är återigen 18 TB-modellen som skiljer sig en aning från de andra två.

Prestanda

Fler skivor och fler huvuden borde i teorin betyda bättre prestanda. Så låt oss titta närmare på hur dessa nya hårddiskar presterar.

Det är ju inget tvivel om att nyare hårddiskar är snabbare. En hårddisks prestanda har en direkt koppling till diskens kapacitet. Ju mer utrymme du kan lagra, desto fler skivor har den. Ju fler skivor, desto fler huvuden som kan läsa/skriva data samtidigt. Ju mer utrymme du har per skiva desto mer data kan skrivas vid samma rotationshastighet.

Alla våra testade hårddiskar är märkbart snabbare än de något äldre modellerna. Detta gäller båda applikationsprestanda (NHSB Game/Office) men också vanlig filöverföring (Robocopy). Vad gäller sekventiell prestanda är de senaste hårddiskarna i klass något äldre SATA-SSDer. Läs- och skrivprestanda runt 200 megabyte per sekund är ungefär vad en Corsair Force 240 GB från 2011 lyckas mäkta med. Det finns dock en hel del SSD-enheters skrivprestanda som är betydligt lägre än detta. Särskilt när TLC-enheter började bli vanligt.

Slutsats

Seagates nya NAS-diskar lånar väldigt mycket från företagets enterprise-modeller. Det gör dem snabbare, mer hållbara, men också något mer högljudda. Om du ser ljudnivå som ett problem är inte dessa diskar för dig. Då är det enklare att titta på billigare (och mindre) modeller som bara snurrar i 5 400 RPM. Dessa diskar är designade för att maximera mängden data som kan lagras i ett vanlig 3,5″-format. Är du ute efter en hårddisk att sätta i din dator för att lagra spelbibliotek, är det bättre att titta på Seagate Barracuda eller WD Blue.

20 TB är lika mycket data som kan lagras på 3 963 DVD-R-skivor och räcker för att lagra 6,3 miljoner 12 megapixel-foton sparade i JPEG-format. Det är just mängden data som gör dessa hårddiskar intressanta. Prestandamässigt är de givetvis snabbare än vad hårddiskar var 2016, men inte så att det egentligen spelar någon större roll. Precis som då, är hårddiskar fortfarande hyfsat bra på att flytta filer från punkt A till punkt B. Men som någon form av system-enhet är de fortfarande hopplöst långsamma. Därför passar de just bäst för lagring i servrar eller NAS. Storleken på dessa diskar gör det också möjligt för enklare NAS, med en eller två diskar, att hålla stora mängder data. Om du idag sitter med en NAS som bara har plats för två diskar, och du behöver mer utrymme, ja då är detta ett bra alternativ.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments