Vare sig du sitter på en massiv filmsamling eller bara är extra pedant med sin säkerhetskopiering är hårddisken kungen av masslagring. Vi har lagt totalt nio modeller på upp till 10 TB på sträckbänken i testlabbet!

Idag klarar sig de flesta med en SSD på 256 – 512 gigabyte i sin dator, men hårddisken lever kvar med sin oöverträffade lagringsmängd per krona. Antingen som ett komplement bredvid din SSD i chassit, i ett eget externt USB-chassi eller i en NAS.

I den här artikeln kikar vi närmare på nio hårddiskar i olika pris- och storleksklasser, och granskar dels vilken prestanda du kan förvänta dig av en modern hårddisk och dels vilken nytta du som konsument har av mekanisk lagring idag. Vi har dels testat rent utrymmesorienterade NAS-diskar som Seagate Ironwolf på hela 10 terabyte, men även mer prestandainriktade modeller som WD Black och hybriddiskar med inbyggt NAND-flash.

Med det här testet inför vi också en ny, modern testmetodik för hårddiskar, med ett nytt testsystem, nya prestandatester och strömförbrukningstester.

Artikeln är en uppdatering till Svenska Hårddiskguiden, som är vår samlingssida på Norichardware tillägnad just hårddiskar. Där hittar du dels våra tidigare hårddisktester, och dels annat material såsom nyheter och tips på vad du bör tänka på innan du väljer hårddisk.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
awdAnton KarmehedGadgety Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

Jag läser testet men kan inte låta bli att tänka på Seagates statistik för diskkrascher. 10tb som försvinner snabbare än någonsin… De har förlorat mitt förtroende, även om det här är en snabb och stor disk. Skulle vara intressant att se hur försäljningsstatistiken ser ut i branschen.

Anton Karmehed
Admin

Det där är en väldigt bra fråga och något vi diskuterat mycket här inne på kontoret Gadgety. Problemet är att det är näsan omöjligt att testa för ett traditionellt testlabb, även ett så omfattat som vårt. Det krävs tusentals enheter och månader av driftstid för att få en någorlunda bild av detta. Det enda jag kan säga på rak arm är att Seagate ”verkar” förbättrat sin tillförlitlighet. https://www.nordichardware.se/nyheter/backblaze-visar-tillforlitlighetsdata-pa-seagates-8tb-harddiskar.html Det är samtidigt inget vi kan veta med 100% säkerhet men så är det även för de andra fabrikaten. Sista tipset är att man alltid använder sig av en raid-lösning för extern… Läs hela »

awd
Gäst
awd

väldigt märkligt val av hårddiskar måste jag säga men tack för testen ändå.