I pris/prestanda klassen för SSD-enheter så finns det två giganter – Samsung 840 EVO och Crucial M500. Båda dessa enheter har sina för och nackdelar. Crucials stora problem med M500 är att den inte presterar lika bra som 840 EVO. Det hoppas man nu råda bot på med nya enheten M550.
Vi har pratat om det tidigare, men det tål att sägas igen. Marknaden för konsument SSD-enheter är stenhård. Detta är mycket på grund av att de flesta enheter är så pass bra så att det nästan bara är priset som spelar roll när man ska välja SSD. Många väljer helt enkelt den enhet som är billigast. Det som mest påverkar en enhets pris är hur mycket NAND-flash kostar. Detta gynnar givetvis de företag som har egen tillverkning av NAND-flash eftersom de då inte behöver köpa det av någon annan. En annan fördel med att ha egen tillverkning, är att man kan välja ut de bästa chippen till sig själv. Detta har gjort att fler mindre spelare har fallit bort och vi har i princip bara de stora minnestillverkarna kvar. De stora tillverkarna av NAND-flash för SSD är Flashforward, IMFT och Samsung. Samsung är störst och har helt egna fabriker. Flashforward ägs till häften av Toshiba och till hälften av Sandisk. IMFT är också ett bolag som ägs av två giganter, nämligen Intel och Micron. Av alla dessa stora spelare så har nu samtliga börjat sälja konsumentenheter med sitt egna NAND-flash. Samsung, Intel och Sandisk säljer dem under sina egna namn, samtidigt som Toshiba säljer enheter under OCZ och Micron säljer under sitt varumärke Crucial.
Den klassen som är intressantast för de allra flesta är ett segment som vi vill kalla för pris/prestanda. Här hittar vi inte de dyraste enheterna, men inte heller de billigaste. Det är helt enkelt de enheter som ger mest prestanda och funktioner för det man betalar. I dagsläget så finns det två SSD-enheter som slåss på den marknaden och det är Samsung 840 Evo och Crucial M500. Crucial M500 använder sig av MLC-NAND medan 840 Evo använder TLC-NAND, vilket gör Crucial till den enhet som klarar av flest skrivningar och borde hålla längst. Crucial har också kondensatorer som skyddar enheten vid strömavbrott och den har också stöd för Microsoft E-Drive specifikation (hårdvaruacelererad hårddisk kryptering med Bitlocker). Men det finns en sak där 840 Evo är märkbart bättre än M500, och det är prestandan. Särskilt skrivprestandan i de lägre kapaciteterna var märkbart sämre hos M500. Samsung använder en del av kapaciteten i 840 Evo för att emulera SLC och kan på det sättet få upp skrivprestandan ordentligt. Samsung har även möjlighet att använda RAM-minnet som cache för att öka prestandan ytterligare.
Idag ska vi ta oss en titt på en ny modell av Crucial M500 där man hoppas kunna krypa gapet upp till 840 Evo och andra snabbare SSD-enheterna där ute. Detta ska ske genom att man använder sig av en ny kontroller i form av Marvells 88SS9189 och man använder sig också av mindre NAND-enheter i de lägre kapaciteterna.
Bra recension, bra att du drar paralleller till RAID och konsument vs företag!
[quote name=”Calle2003″]Bra recension, bra att du drar paralleller till RAID och konsument vs företag![/quote]
Kul att det uppskattas. Kom gärna med tips om det är något som saknas 🙂