Spel: Prestanda, batteritid, ljudnivå och temperatur
Spelprestanda | |
Testapplikationer: | Futuremark 3DMark Vantage Crysis 2 Starcraft 2 Borderlands DiRT 3 |
Testfokus: | Prestanda i spel. Medan processorprestandan oftast räcker och blir över för majoriteten användare så är grafikprestanda alltid en bristvara, framförallt i bärbara datorer. Här testar vi vad datorerna klarar av att leverera i spel, såväl som i de syntetiska testsviterna från Futuremark. |
Processorprestandan i 3DMark är precis som den bör, men inte grafikprestandan som är märkbart efter. Det här gör även att totalpoängen blir lägre. Med tanke på att det är Intel HD 3000-grafik vi pratar om är det synd att Aspire S3 hamnar lite efter, då all prestanda som kan fås är viktig.
I Crysis 2 ligger prestandan i alla fall i linje med vad den bör vara. Men vi kan knappast säga att det är spelbart med sina ynka 4,3 FPS. Det märks av att HD 3000-grafiken får det extra svårt när det handlar om att ladda nya texturer, vilket gör att Crysis 2 blir närmast omöjligt att köra med Intels inbyggda lösning.
Även i Starcraft 2 kan vi (återigen) säga att grafikprestandan inte räcker till, men samtidigt är det för mycket att begära av dagens integrerade grafiklösningar. Starcraft 2 är inte heller världens bäst kodade, eller rättare sagt optimerade spel men det är likväl en populär titel.
Återigen ser vi sämre prestanda på grafikfronten än vad vi borde, men även om prestandan legat i nivå med ASUS UX21 hade inte gjort så stor skillnad då det fortfarande hade varit ospelbart. Borderlands går att spela någorlunda bra med inställningar på lägsta, men det är inte alls vad vi vill kalla för en behaglig upplevelse då spelet ser allt annat än snyggt ut.
DiRT 3 är ett av få spel som faktiskt går att spela om man ligger strax under 30 FPS, och medan det är en smakfråga tycker vi att det i alla fall gick att spela med UX21. Det här är väl ändå gången vi egentligen kan säga att Acers bakslag i grafikprestanda faktiskt spelar någon roll, då det inte är fallet med Aspire S3.
Ultrabooks är inte lämpade för spel, speciellt inte nyare speltitlar vilket märks ovan. Men kan man leva med att spela på extremt låga inställningar, eller för den delen har större intresse av äldre speltitlar fungerar den inbyggda kretsen väl för det ändamålet. HD 3000-grafiken är säkert tillräckligt för många av de indietitlar som släpps på marknaden, så länge de inte är allt för grafiktunga. Det räcker dock inte hela vägen fram och det känns som att det behövs lite extra för att vara någonting att rekommendera för “casual gamers”. Det här hoppas vi att Intels nästkommande generation processorer “Ivy Bridge” kommer råda bot på.
Vi tycker det är tråkigt att Aspire S3 hamnar på efterkälken trots att den har samma processormodell, och därmed inbyggda grafik som ASUS UX21 vi hade inne för test. Vi var i kontakt med Acer angående detta men fick tyvärr inget vettigt svar från dem vad det kunde bero på. Antingen är det Intels drivrutiner eller Acers hårdvarukonfiguration det är fel på. Vi gissar på det sistnämnda och att Acers enkanalsminne faktiskt skadar prestandan beroende på applikation och spel.
Ljudnivå, temperatur och batteritid i spel
Precis som vi såg tidigare i testet har Aspire S3 sämre akustiska egenskaper än UX21. Resultaten kan ändå inte anses vara dåliga i jämförelse när det kommer till spel, och vi nöjer oss helt enkelt med att det låter mycket när man spelar på datorn. För ärligt talat så finns det inget dator som inte lider av hög ljudnivå när både grafikkortet och processor belastas, någonting som är sant speciellt i spel.
Inte helt oväntat blir datorn med sitt 17mm tunna chassit rätt het under belastning, och som vi ser ovan även högljudd. Positivt är att den hålls relativt sval längst ned där man normala fall vilar händerna/handlederna.
Återigen ser vi bättre batteritid än motståndet, vilket vi ser som dess största fördel mot konkurrensen. Men likt precis alla andra datorer på marknaden så sugs batteriet torrt väldigt fort när man spelar på den.
Bra test 🙂 Det tackar jag för 😉
Behöver en ny modern bärbar. Får vänta in en som inte har dom tråkiga minusen.