Batteri, skärm och slutord
Det är inte alltid kul att vara liten. Med en så här pass kompakt design har Acer endast fått plats med ett batteri på 28 wattimmar. Då de flesta ultabooks ligger på mellan 40 och 50 wattimmar bådar det inte gott för batteritiden. Acer har därför skickat med en batteristation som fördubblar kapaciteten med ytterligare 28 wattimmar.
Monteringen är dock inte särskilt optimal. Vi måste först haka fast batteriet i datorns högra sida och trycka på en liten knapp för att dra ut instickskontakten, för att sedan plugga in den i laddningsingången. Det är redan ett steg för mycket i vår bok och därefter måste vi låsa fast batteriet genom att vrida på två små hjul.
Batteriet sitter sedan fast men det är inte tillräckligt stabilt för att vi ska våga lyfta upp datorn i batteriet. Dessutom känns batteriet helt malplacerat och designmässigt passar det helt enkelt inte in tillsammans med den stilrena Acer Aspire S7-191. Vi hade hellre sett ett platt batteri som var enklare att montera och gav datorn en mer kilformad design. Positivt är att batteriet endast väger 187 gram, så datorn förblir en lättviktare på närmare 1,2 kilogram.
Pixeltät IPS-skärm
Vi känner på oss att skärmen är det som kommer uppskattas mest bland våra läsare. Skärmen ligger på 11,6-tum med LED-bakgrundsbelysning och en IPS-panel. Precis som alla andra(?) datorer med pekfunktion har datorn en glansig ytbeläggning som kan ge upphov till reflektioner, vilket är en nackdel för utomhusanvändning eller andra miljöer med externa ljuskällor.
Skärmen gör oss som väntat inte besvikna utan har riktigt goda betraktningsvinklar. Vi noterar ingen märkbar kontrastförlust förrän vi tittar ur orealistiskt snäva betraktningsvinklar.
11,6-tum och en 1 920 x 1 080-pixel upplösning ger oss ovanligt höga 190 bildpunkter per tum. Skärpan är bland det bästa vi sett i en bärbar dator och det krävs att vi sitter väldigt nära skärmen för att vi ska börja se våra fyrkantiga pixelvänner uppenbara sig. De enda bärbara datorerna på konsumentmarknaden vi kan komma på som överträffar det här är Apple Macbook Pro Retina på 13- och 15-tum med 227 respektive 220 pixlar per tum. Men Apples alternativ ligger dessutom i en helt annan prisklass och beroende på hur man väljer att se det, konkurrera de inte i samma ultratunna segment som Acer Aspire S7.
I det nya Modern-gränssnittet i Windows 8 ser allting riktigt bra då det är designat för att skalas upp och ned beroende på skärmstorlek och upplösning. Men det märks att det traditionella skrivbordet inte är gjort för så här pixeltäta skärmar. Men det är knappast en nackdel i Acer Aspire S7-191, snarare operativsystemet.
Skärmens ljusstyrka uppgår till 356 nits vilket är ungefär vad vi kan vänta oss av en IPS-skärm. Vi hade gärna sett att vi kunde skruva upp ljusstyrkan en bit över 400 med utomhusanvändning i åtanke. Men Acers värde är fortfarande klart bättre än andra alternativ med TN-panel på marknaden.
Det är inte den lägsta svartnivå vi har stött på då den till och med överträffas av vissa datorer med TN-panel. Men den är fortfarande tillräckligt låg för att vi inte ska lägga någon större vikt på det.
Med förhållandevis hög ljusstyrka och låg svärta ger oss ett kontrastvärde på strax över 600. Det är ett klart godkänt resultat och ärligt talat tror vi det är en försvinnande liten minoritet som skulle märka någon skillnad om skärmen hade ett kontrastvärde på 603,9 eller 1 000.
Färgkorrektheten är inte bara godkänd, utan det det bästa vi stött på hittills. Färgomfånget är dock inte riktigt lika bra som vi kanske hade hoppats på då datorn lägger sig på 72 procent enligt AdobeRGB 1998-standarden.
Ska vi summera skärmen så får den klart godkänt. I förhållande till andra datorer med TN-panel är skärmen i Aspire S7-191 överlag bättre och betraktningsvinklarna är riktigt bra. Men sysslar du mycket med bildbehandling och redigering är Acer Aspire S7-191 troligtvis ingenting för dig. Bortser vi från professionell användning har vi ingenting att anmärka på.
Acer bryter budgetmönstret
Acer Aspire S7-191 känns inte som en Acer och det säger vi med positiv ton. Företaget har det senaste året gjort en del schyssta modeller men deras S7-serie markerar början på premiummärket Acer och förhoppningsvis slutet för budgetmärket Acer.
På det stora hela känns det som en solid dator, men tyvärr är det svårt att bedöma en produkt som inte är ett massproduktionsexemplar. Våra två orosmoln är spontant batteritid och tangentbordet. Batteriet är trots allt specificerat till 28 wattimmar vilket är under standard på ultrabookmarknaden. Tangentbordet har även mycket låg slaglängd men känns trots det okej att skriva på tack vare en bra layout och tydlig återkoppling. Men vet man med sig att man föredrar tangentbord med lång slaglängd är det här definitivt inget alternativ för dig.
Med en underdel på 7,2 millimeter var vi oroliga över värmeutvecklingen men här har Acer gjort ett bra jobb tack vare att utrusta datorn med två fläktar – en som suger in luft och en som blåser ut. Vi måste säga att datorn håller sig ganska sval vid användning men allt har sitt pris, ljudnivån är något hög. Om vi ska säga vårt så tycker vi att Acer borde ändra fläktprofilen. Hellre att datorn är ett fåtal grader varmare än att den nästan alltid är hörbar. I slutändan måste vi ändå säga att företaget lyckats med kylningen i datorn.
Vi kan inte ge datorn ett slutbetyg eller skriva ihop en komplett sammfattning. Vad vi kan säga är att Acer Aspire S7-191 inte är en dator som passar alla. Men datorn är definitivt intressant och värd att titta närmare på om man är ute efter en riktig lättviktare med en oerhört snygg och lätt design. Tills vi kan testa ett produktionsexemplar är vår rekommendation idag att uppsöka närmaste butik när datorn väl finns tillgänglig och bilda er en egen uppfattning.
Kommer ni även att testa S7 13 tummaren?
Riktigt snygg liten sak. Ser fram emot ett fullskaligt test!
I tabellen borde det stå 2 x 1,9-3,0. Inte 4 x.
Hade varit trevligt att se även macbook pro retina i pixeldensitetstabellen. 15″ med 215 och 13″ med 221. Ger lite perspektiv.
Riktigt fin maskin. Ser fram emot att få klämma på i framtiden.
/s