Spel: Prestanda, batteritid, ljudnivå och temperatur
Spelprestanda | |
Testapplikationer: | Futuremark 3DMark 11 Unigine Heaven Crysis 2 Starcraft 2 Borderlands DiRT 3 Civilization V |
Testfokus: | Prestanda i spel. Medan processorprestandan oftast räcker och blir över för majoriteten användare så är grafikprestanda alltid en bristvara, framförallt i bärbara datorer. Här testar vi vad datorerna klarar av att leverera i spel, såväl som i de syntetiska testsviterna från Futuremark. |
Acer Ultra M3 börjar starkt i det första grafiktestet i form av det syntetiska 3DMark 11, och vi får ett första smakprov av hur ett grafikkort anpassat för ultrabooks presterar. Det är allt annat än en besvikelse, och om dessa siffror kan översättas till faktiskt spelprestanda känner vi en stor besvikelse över skärmvalet med den låga 1 366 x 768-upplösningen.
Vad som även är relevant är en jämförelse mot Intel HD 4000, då det är den grafikdel som kommer användas i majoriteten ultrabooks framöver. Det är dock inte mycket till en jämförelse när GT 640M får en slutpoäng som är precis 150 procent högre än Intels inbyggda grafik.
I Unigine Heaven presterar GT 640M konsekvent runt 34 procent bättre än GT 635M i MSI GE620DX, vid användning av både DirectX 11 och OpenGL.
I Crysis 2 börjar vi se någonting som liknar spelbara bildfrekvenser med högt uppskruvade inställningar. För att kommer upp till en bildfrekvens på 30 FPS, räcker det med att dra tillbaka på AA-värdet.
Starcraft 2 som är väldigt beroende av processorprestanda, visar att processorn Core i5-2467M faktiskt blir en flaskhals. Det här gör inte bara att den får en sämre placering än de flesta diskreta grafikkorten, utan att Intels nya grafikdel HD 4000 faktiskt lyckas springa om det.
Vrider vi upp inställningarna ser det inte lika illa ut, och Ultra M3 lyckas faktiskt prestera bättre än en integrerad grafikdel från Intel. Trots att grafikkortet är kraftfullare än det i MSI GE620DX ligger Acer fortfarande efter, på grund av processorn.
Ultra M3 har inga problem att driva Borderlands, men ligger ännu en gång efter MSI GE620DX med sitt GT 635M.
Vid högre inställningar ser vi fortfarande spelbar prestanda, och även om GE620DX fortfarande ligger steget före är det inte längre med lika stora marginaler.
DiRT 3 är ett av de spel som kan dra nytta av en dators resurser, och medan ett kraftfullt grafikkort är viktigast spelar även processorn in i resultatet. Ultra M3 lyckas med nöd och näpa få en seger vid lägre inställningar, mot MSI:s marginellt billigare spelorienterade dator.
När vi skruvar upp inställningar så lyckas Ultra M3 i alla fall dra ifrån GE620DX. Det är inte långt ifrån det åtråvärda 30-strecket, och skala tillbaka MSAA-värdet till 4x så är det inga problem att uppnå.
Civilization V tillsammans med Crysis 2 är tillsammans våra datordräpare i testsviten. Ultra M3 har dock inga svårigheter att prestera i den här titeln, och visar upp hög prestanda.
Vid fullt uppdragna inställningar blir vi inte förvånade över resultatet, och även AMD:s Dual Graphics-lösning lyckas gå om Ultra M3. Vi kör LeaderBenchmark i vår testsvit och tar våra siffror från den krävande Askia-scenen, vilket innebär att siffrorna kan ses som värstafallsscenarion. Med 2xMSAA lyckades vi dock komma upp i 30 FPS i vår utplockade scen.
Ljudnivå, temperatur och batteritid i spel
Ljudnivån vid spel är inte vad vi vill kalla bra, men det kan vara vi som är otroligt kräsna då inte många andra datorer faktiskt är bättre. Vad som kanske är mest intressant med Acer Ultra M3 är temperaturer, och om de lyckats kyla processor och grafikkort effektivt trots det tunna måttet?
Datorns yttemperaturer ligger i linje med en vanlig ultrabook utan diskret grafikkort, och i jämförelse med MSI GE620DX är resultaten något bättre. Datorns översida blir dock aldrig riktigt varm, utan det är undersidan som hettas upp ordentligt. Vi måste säga att Acer lyckats bra med både att kyla datorn, speciellt med dess ljudnivå i åtanke.
Vi har från och med detta test återinfört temperaturloggning av datorn interna komponenter på begäran. Hårddisken håller sig på 35 grader, vilket får anses vara bra. Processorns temperatur som uppgick till 84 grader är vad vi skulle kalla normalt, och vi finner ingen anledning till oro förrän processorn börjar stiga en bra bit över 90 grader vilket inte är fallet här efter en halvtimmas hård belastning.
Grafikkortet var vi mer oroade över med tanke på datorns tunna profil, men grafikkretsen toppade faktiskt bara 77 grader. En intressant detalj är att klockfrekvensen uppgått till 709 Mhz, även om grafikkortet är specificerat till 625 MHz. Samtliga Kepler-baserade grafikkort för bärbara datorer har en turbofunktion, som inte är fullt så sofistikerade som GPU Boost för deras stationära motsvarigheter.
Det fungerar som så att om grafikkortet och datorns övriga komponenter håller bra värden, så kan grafikkretsen gå upp i ett specifikt utsatt turboläge som i det här fallet med GT 640M är 709 MHz. Temperaturer kollas av var 100:e millisekund (1/10 sekund), och börjar det bli för varmt återgår grafikkortet till sin specificerade klockfrekvens.
Resultaten ovan är absolut ingen överraskning, trots att grafikkortets prestanda begränsas markant vid batteridrift så får datorn en batteritid på runt 90 minuter.
Trevlig läsning. Tyvärr får jag inte någon “premiumkänsla” när jag tittar på bilderna.
Detta tycker jag är ganska häftigt faktiskt, en “ultrabook” med rejäl grafikkraft. Personligen går storleken bort då 15,6-tum känns för stort för mina användningsområden idag, men även om jag inte heller får kanske någon premiumkänsla så är ju faktiskt priset riktigt överkomligt med tanke på GPU-kraften i alla fall.
IB + Kepler eller AMD:s nya mobila grafikkretsar kan bli riktigt intressant faktiskt!
Nu har vi fått ett svar från Acer.
TimeLine Ultra M3 kommer uppdateras med Ivy Bridge framöver. Undantaget är de billigaste varianterna som utrustats med Core i3-processor. Så om någon är intresserad av denna dator och inte har bråttom kan det vara värt att vänta till de uppdaterade modellerna når marknaden 🙂
😀 49 grader. Jag vill gärna köpa en ultrabook med AMD Trinity.
Vill också ha en amd bärbar med Trinity : )
Det som verkar tråkigt dock är att ultra maskinerna bara brukar ha 4 GB, vill ha med minst 8 GB.
Det finns faktiskt väldigt många ultrabooks med både 6 GB och 8 GB RAM-minne om det är ett krav 🙂 För denna modell är dock 6 GB högsta, då Acer valt att löda fast 2 GB på moderkortet:
[list][*]http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1187787
[*]http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1183874[/list]
Tycker man att den här är intressant skulle jag dock (återigen) rekommendera er att vänta nu när vi fått bekräftelse om att en uppdatering med Ivy Bridge kommer när Intel väl släppt processorerna.
[quote name=”Jacob Hugosson”]Det finns faktiskt väldigt många ultrabooks med både 6 GB och 8 GB RAM-minne om det är ett krav 🙂 För denna modell är dock 6 GB högsta, då Acer valt att löda fast 2 GB på moderkortet:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1187787
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1183874
Tycker man att den här är intressant skulle jag dock (återigen) rekommendera er att vänta nu när vi fått bekräftelse om att en uppdatering med Ivy Bridge kommer när Intel väl släppt processorerna.[/quote]
hmm när släpps då denna uppdatering då? värt att slå till nu eller hur länge ska man vänta?? peace a