Adata SX930 och SP550 – Handplockat NAND-flash för prestandaklassen och TLC i budget

2

Adata ger sig in i den absoluta budgetklassen med sin första TLC-enhet, SP550. Samtidigt tar man en ny inriktning för sin toppmodell och fokuserar på livslängd och pålitlighet snarare än maximal prestanda. Vi har testat både SP550 och det nya flaggskeppet SX930.

Det var ett tag sedan vi testade några nya SSD-enheter från Adata. Senast var när vi testade SP920 som visade sig vara en re-brandad Crucial M550, viket förvisso gjorde den väldigt snabb men samtidigt också dyr och inte särskilt prisvärd. Det kändes som ett lite desperat försök av Adata att släppa något nytt utan att man egentligen hade något nytt att komma med.

Då Adata inte har någon egen tillverkning av NAND-flash så måste man köpa in alla minneskretsar. Det finns tyvärr inte så många kvar som inte har egen tillverkning och det beror på att SSD-marknaden är så otroligt prispressad. Det gör att de som måste betala extra för sina minneskretsar helt enkelt inte kan konkurrera med de andra. Adata har lyckats hålla sig kvar på marknaden mycket på grund av att de köper in NAND-flash i väldigt stora volymer och kan därför få väldigt bra pris.

Bättre kretsar genom “binning”

Adata köper dessutom in minneskretsar i färdiga kiselplattor. Det betyder att de sköter paketering (från kiselplatta till färdig minneskrets) och validering, helt på egen hand. Det gör det också betydligt billigare än att köpa färdiga NAND-kretsar. Det gör också att Adata själva kan göra så kallad “binning”, det vill säga att man kan välja ut de bästa kretsarna och använda dem i SSD-enheter med lite högre krav på kvalitet. Vi vet inte om Adata gör så här med alla sina minneskretsar men vi vet i alla fall med säkerhet att man köper kiselplattor av Micron. Förutom Adata så vet vi att även Kingston gör på samma sätt med en del av sina minneskretsar. Det gör också att även om det är Micron som gjort minneskretsarna så har de ofta Adatas logotyp och deras artikelnummer.

Binning-processen är något man utnyttjat i en av de enheter som vi ska titta närmare på idag, nämligen den nya toppmodellen i XPG-serien, SX930. Adata gör dock något annorlunda och satsar inte på högsta möjliga prestanda. Istället satsar man på driftsäkerhet och längre livslängd. I många fall så märker man inte så stor skillnad på två enheters prestanda så länge den är tillräckligt snabb och det är något som Adata tagit fasta på. Man menar att man inte behöver ha bäst prestanda utan att man vill utmärka sig med bättre hållbarhet istället.

Den andra enheten vi ska titta på idag är deras nya budgetmodell SP550. Det är en enhet som är tänkt att vara så billig som det överhuvudtaget går och det är också Adatas första TLC-baserade SSD. På grund av att enheten använder TLC så är det inget prestandamonster men frågan är hur den står sig mot de andra långsamma TLC-enheterna som vi nyligen testat. Vi kommer därför primärt att jämföra den med Crucial BX200, OCZ Trion och Toshiba Q300.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Marquzz
9 Årtal sedan

Trevligt med nya modeller. Men 850 Evo har ju gjort alla andra modeller överflödiga känns det som, den är ju inte bara billigare än de flesta andra, utan även snabbare än andra också.

-Tjalve-
-Tjalve-
9 Årtal sedan

[quote name=”Marquzz”]Trevligt med nya modeller. Men 850 Evo har ju gjort alla andra modeller överflödiga känns det som, den är ju inte bara billigare än de flesta andra, utan även snabbare än andra också.[/quote]
Det ligger mycket i det du säger. Det finns enheter som är billigare än 850 Evo, men alla är också rejält mycket långsammare.