En kamp mot tiden - Trinity stressas ut
AMD lanserade Llano i två faser förra året; den 14 juni för bärbara datorer och den 30 juni för stationära system. Lanseringen även denna generation kommer ske i samma ordning, då de idag lanserar Trinity för bärbara datorer och runt augusti kommer Trinity för stationära datorer.
Llano för bärbara får sin ersättare redan 11 månader efter lansering, någonting som är mycket ovanligt i en industri där investeringarna för nya produkter ligger på allt från några hundra miljoner till över en miljard innan de når ut på marknaden. Det finns dock flera goda skäl till varför AMD visar upp Trinity idag.
Ivy Bridge sätter press på AMD
Den största nyheten med Ivy Bridge var den nya grafikarkitekturen som ofta kan mäta sig med Llano. Grafikprestandan i Ivy Bridge hade vart känd sedan innan lanseringen, och att Intel hade någonting som kunde konkurrera med AMD kom inte som en överraskning. Med officiellt stöd för OpenCL stödjer Ivy Bridge även acceleration av program med hjälp av dess inbyggda grafik, någonting som AMD pushar hårt för.
Att utveckla en nya arkitektur som är redo för konusmentmarknaden tar åratal, och att sedan förbereda för en lanseringen tar månader: en komplett plattform ska färdigställas, den ska sedan säljas in till tillverkare som i sin tur ska bygga system runt den nya plattformen och sedan sälja in deras system till distributörer världen över.
Är efterfrågan hos distributören tillräckligt stor börjar masstillverkningen av ett system med något modifierade specifikationer, och ett tangentbord som passar landet där datorn ska säljas. Vad vi har skrivit ned här är den korta versionen, och många pusselbitar ska falla på plats innan en dator hittar ut på butikshyllorna. En påskyndad lansering gör att urvalet på marknaden kommer vara extremt litet när Trinity lanseras idag.
Dålig tillgång till en början
Även om Trinity lanseras idag kommer tillgången av de nya systemen vara allt annat än bra till en början. Att lanseringen är påskyndad märktes klart och tydligt, inte minst på att lanseringen sker precis innan sommarmånaderna. När vi talat direkt med AMD och dess tillverkarpartners om nya datormodeller så har vi hört samma version från alla håll – system håller på att säljas in till distributörer och återförsäljare, och fler modeller är på gång. Vissa tillverkare vill helt enkelt inte sälja Trinity ännu, då de sitter på lager med Llano-baserade system de vill sälja först.
Toshiba Satellite L855D-100, det första Trinity-systemet på butikshyllorna vid lansering
Medan AMD har sin plattform redo för konsumentmarknaden, så finns det helt enkelt inga datormodeller de vet med säkerhet kommer säljas i butik. Undantaget ska vara Toshiba L855D-100 med AMD A8-4500M, den dator vi har inne för test idag. Den stora frågan är självklart när kommer fler system att börja hitta ut? Under juni månad kommer det börja på allvar, alltså ungefär samtidigt som Intels tvåkärniga Ivy Bridge-processorer.
Llano inte fullt så lyckad på tillverkningssidan
Det finns också ett annat bra skäl till varför AMD väljer att ersätta Llano redan nu. Även om Llano blev en succé för företaget så hade det kunnat bli bättre. När AMD först började prata om Llano så var processorkärnorna Husky baserad på deras Phenom II och Athlon II-familj, med mindre prestandaförbättringar och ökad strömeffektivitet. Det utlovades inte bara mycket lägre strömförbrukning, utan även klockfrekvenser på över 3 GHz när de började prata om Llano. Vad som sågs världen över när de första testerna hittade ut var att Llano drog mycket ström när enbart CPU-delen belastades hårt, och i själva verket inte var mycket strömeffektivare än dess bröder byggd på den äldre 45 nanometerstekniken.
GlobalFoundries hade i början allvarliga problem med den nya 32 nanometerstekniken, någonting som skadade AMD då de inte klarade av att leverera i de kvantiteter de hade hoppats på. Någonting som det ofta inte pratas om är att Llano i sig hade designproblem. Även om Llano inte var den första APU:n på marknaden så var det den första som började utvecklas internt, en helt ny arkitektur på en ny tillverkningsteknik. För att skapa Llano tog de en äldre processorarkitektur tillsammans med en grafikarkitektur i Evergeen-familjen (HD 5000-serien).
Trots förbättrad tillverkningsteknik blev Llano aldrig “perfekt”
Bakom processor- och grafikarkitektur hade företaget två olika arbetslag ingenjörer som låg bakom dem med helt olika bakgrunder och egenskaper – AMD och det forna ATI skulle bygga en krets tillsammans. Förutom detta skulle de utveckla en helt ny nordbrygga och minneskontroller som fungerade tillsammans med båda parterna. När AMD satte ihop två olika designfilosofier till ett paket, kom det inte helt utan problematik.
Under tillverkningen anpassas alltid en tillverkningsteknik efter den krets som ska gå i produktion. Llano blev en svår balansgång på tillverkningssidan, som blev svårare än vad de hade räknat med. Llano klarade inte av så höga klockfrekvenser på CPU-kärnorna som utlovat, och optimerade de tillverkningstekniken för detta så var det på bekostnad av grafikdelen. Resultatet blev Llano som egentligen skulle släppas med klockfrekvenser på över 3,0 GHz, anlände med 2,9 GHz i sitt topputförande vid lanseringen. På grund av detta blev företagets yields (procentuellt antal fungerande kretsar) på Llano dåliga till en början, men i takt med att GlobalFoundries i samarbete med AMD förbättrade tekniken blev det bättre.
Yields blev aldrig så bra som de hade kunnat bli, AMD hade kombinerat två olika arkitekturer, med två helt olika designregler än den andra och tvingat de båda att fungera tillsammans. Sedan uppköpet av ATI har företaget börjat utveckla det mesta med liknande designfilosofier, någonting som bör resultera i att Trinity har potential att uppnå så gott som perfekta yields under optimala förhållanden men även den prestanda AMD hoppats på. Att ha höga yields är självklart att föredra då mindre kretsar behöver kastas bort, så AMD kan beställa färre wafers från GlobalFoundries och i slutändan tjäna mer pengar. Detta är troligtvis också en av de största anledningarna till varför de skyndar på lanseringen av Trinity och vill ersätta Llano så fort som möjligt.
Bra recension, ser som er fram emot storebror A10 och ännu mer de stationära varianterna.
Har en känsla av att A10 kommer täcka mina casual spelbehov med marginal när till och med A8 verkar klara Civ 5 ok.
Lite besviken kan man juh bli, fast förbättringarna över Llano som Bulldozer inte klarade av förtjänar framförallt en liten cigarr.
Tror dem flesta vill se en 17w modell till rakning samt en A10 med HD7670M i dualgraphics.
Hehe, troligen är det väl skuggorna som gör det men datorn på bilden ser ut vara typ en halv decimeter tjock 🙂
och “Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*
De kanske lyckats göra en bärbar Compis-dator? bara 20 kg och en halvdecimeter på djupet, äntligen!!
[quote name=”Lagl0rden”]
och “Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*
[/quote]
Jo, men visst var det så: http://sv.wikipedia.org/wiki/Comal
Äntligen riktig konkurrens bland portabla datorer. Viktigast för AMD var att få ner strömförbrukningen samtidigt som prestanda är tillräcklig. Brazos var något för klen och dög mest till de allra billigaste datorerna och Llano drog lite för mycket ström. Nu ligger man mycket mer rätt
Kul att det uppskattas, ser fram emot att testa fler Trinity-datorer framöver! 🙂 Utan att säga för mycket är det två, eventuellt tre system jag tänker ta in för test så fort de finns tillgängliga.[quote name=”Vem0th”]Tror dem flesta vill se en 17w modell till rakning samt en A10 med HD7670M i dualgraphics.[/quote]Håller absolut med, det sistnämnda är i alla fall fixat så den borde vi få i början/mitten på juni 🙂 Problemet är tillgången då AMD stressade ut Trinity innan tillverkarna var redo, så tillgängligheten är karg nu i början som vi även nämner i artikeln. De modeller jag fått… Läs hela »
Bra recension! 🙂 Ser bra ut detta. Ser även fram emot A10 och alla de stationära modellerna.
Jag saxar lite från Anandtechs recension.
AMD Llano 32nm 228mm2 1.178B
AMD Trinity 32nm 246mm2 1.303B
Intel Sandy Bridge (4C) 32nm 216mm2 1.16B
Intel Ivy Bridge (4C) 22nm 160mm2 1.4
Intels kretsar sjunker i storlek men AMD ökar. Hur kan detta påverka AMD sätt till marginaler och dylikt? Eller Intels nya 22nm process gör ändå tillverkningen av Ivy Bridge dyr?
Den information du söker står med i den här recensionen, sida 2 och 3 😉
[quote name=”Jacob Hugosson”]Den information du söker står med i den här recensionen, sida 2 och 3 ;-)[/quote]
Du fick mig….. Har mest kollat på alla fina bilder och tabeller.
Men hur tror du detta kan påverka AMD Jacob?
[quote name=”Jacob Hugosson”]Kul att det uppskattas, ser fram emot att testa fler Trinity-datorer framöver! 🙂 Utan att säga för mycket är det två, eventuellt tre system jag tänker ta in för test så fort de finns tillgängliga.
[/quote]
Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén. Gillar vad Trinity visar för prestanda med Civ 5, vill dock ha en dator som inte är skit.
[quote name=”robjoh”]Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén.[/quote]
Precis såhär känner jag också.
Prestandan i Trinity räcker för mig, men att det ska vara så svårt att bygga resten av datorn i kvalité också så att man vill använda den är obegripligt utan att för den skull göra den svindyr.
Typ en 15″ Asus Zenbook fast med en pekplatta som går att använda och någon/några USB-portar extra samt givetvis IPS-panel som i de nya Zenbooks.
Den här datorn var faktiskt ingenting att hänga i gran vilket jag tycks ha fått fram rätt bra i testet efter era reaktioner 😀 Då datorer fortfarande håller på att säljas in till butiker, kan jag inte säga för mycket om vad som preliminärt ska testas. Men de blir definitivt bättre än denna sett till kvalité.
AMD sa uttryckligen till mig att tillverkarna börjat använda mer högkvalitativa chassin än tidigare med Trinity. Som sagt, fler modeller och större urval bör dyka upp i juni!
Nice review and sorry for my english 😉
I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁
Did you get special drivers from AMD for this review ?
Thanks.
Funny how I started reading your first sentence and didn’t notice it was English until you excused yourself for it 😆 Glad you enjoyed the review 🙂 There was a CD with it, but it was from Toshiba. I however didn’t touch it and just used the factory restore partition on the hard drive. The chipset is [u]exactly the same[/u] as with Llano, so older drivers for should work just fine. For the review I got Catalyst drivers uploaded on an FTP intended for reviewers, so I am afraid I can’t help you with that. If you start up your… Läs hela »
The laptop came w/o windows. I’m a linux guy and I installed windows on it just because i need to work on a cross-platform library and to have a small machine for the rare occasions I play games.
Acer clusterfucked it badly. It appears there is an ‘inf’ file ( or whatever ) describing the driver but the actual driver is missing (!) Some moron only copied the inf ! And, of course, on Acer’s site there are only ‘drivers that are not on the cd’ …
Well, thanks anyway.
That sounds like a big screw up. I’ll ask AMD about this, but I won’t get a reply until Monday earliest. I’d also recommend you call/mail Acers customer support. Unfortunately not much more to do when no official drivers are out yet.
Yeah, thanks.
I don’t think there is anything to be done but waiting for AMD to officially release a new Catalyst with Trinity support.
[quote name=”Farraday”]Nice review and sorry for my english 😉
I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁
Did you get special drivers from AMD for this review ?
Thanks.[/quote]
What’s the Acer A10 4600M type? v3 series?