Under gårdagen mottog AMD:s aktievärden ett hårt slag efter att företaget redovisat ett lågt antal sålda grafikprocessorer under det senaste kvartalet.

AMD har nyligen redovisat sin senaste kvartalsrapport och den redovisade informationen resulterade i ett företagets aktievärde sjönk med nästan 28 procent under gårdagen. Anledningen ska vara att försäljningen av grafikprocessorer gått trögt för företaget under den senaste tiden.

AMD:s aktier såg under den första halvan av år 2017 en stadig ökning tack vare lanseringen av den första generationens Ryzen-processorer. Under början av 2018 var det även dags för andra generationens Ryzen-enheter att hitta sin väg ut på marknaden. Något som även detta ledde till ökningar i AMD:s aktievärden.

År 2018 har även varit ett år som präglats (enligt många förpestats) av en chockartad ökning av populariteten hos kryptovalutor under årets första halva. Något som ledde till massiv efterfrågan på grafikkort då allt fler gav sig in i leken att försöka utvinna dessa digitala pengar. Både AMD och rivalen Nvidia kunde under denna period njuta av en kraftigt ökad försäljning som lämnade grafikkortsformade hål på butikshyllorna.

Krypto-kalabaliken avtog sedan och grafikkorten började sakta men säkert sjunka i pris. I samband med att intresset för kryptovalutor sjönk blev även andrahandsmarknaden översvämmad av grafikkortsmodeller som sökte nya ägare. Något som stävjat tillverkares fortsatta försäljning av sprillans nya enheter.

AMD

AMD har även ingen direkt motståndare till Nvidias Pascal-baserade grafikkort eller det “gröna lagets” nya grafikkortsmodeller baserade på arkitekturen Turing. Något som ytterligare tros ha lett till den dalande grafikkortsförsäljningen.

AMD:s senaste kvartalsrapport

I sin senaste kvartalsrapport visar företaget generellt goda siffror. Däremot sägs försäljningen av grafikprocessorer endast ha stått för omkring 30 procent av företagets inkomst. Medans resterande 70 procent kommer från försäljningen av Ryzen-processorer och företagets serverprocessorer Epyc.

AMD har nya produkter på gång, produkter som inkluderar företagets första processorer och grafikkort baserade på 7 nanometers (nm) tillverkningsteknik. Till dessa hör andra generationens Epyc-processorer med kodnamn “Rome” samt Vega-beräkningskort för datacenter baserade på den nya tillverkningstekniken. Dock verkar det som att företagets investerade är svårflirtade och hade hoppats på mer för att bli nöjda.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
JB
JB
5 Årtal sedan

Vinsthemtagning, efter sol kommer regn – efter regn kommer sol – efter…

Bengt-Arne Johansson
5 Årtal sedan

Vill nog inte kalla det för en störtdykning, det är mer att aktien nu är på väg till sitt rätta värde efter att ha blivit hypad på spekulation. Under Q1 och Q2 2018 so pendlade aktien mellan 10 och 14 dollar för att sen sakta stiga till runt 19 dollar till mitten av Augusti för att sen STÖRT STIGA till nästan 33 dollar den 14’e September enbart på spekulationer om ännu ett underbart resultat. Förväntningen blev inte riktigt vad spekulanterna tänkt sig, kom ihåg att penningstinga spekulanter vet noll om hårdvara men däremot mycket om mingel på herrklubbar, nu fick… Läs hela »