AMD A-serien och nya VISION
Det är då dags att gräva djupare i de modeller av Llano AMD lanserar i sambandoch samtliga modeller överensstämmer med tidigare rykten. Med tanke på att det handlar om mobila kretsar kände vi att det var viktigt att skriva om de nya modellerna och hur de kopplas ihop med AMD:s VISION-märkning man valt att förenkla och förtydliga för konsumenter.
Det första vi märker är att samtliga modeller består av 35W och 45W-modeller och några 25W som många väntat sig finns inte närvarande. Även klockfrekvenserna kändes lite i det lägsta laget men efter många diskussioner här på NordicHardware kom vi fram till specifikationerna känns ganska rimliga. TDP är trots allt en riktlinje på vad datorn behöver för typ av kylning och detta innefattar i det här fallet både processor och grafikbiten och det är inte i många scenarion vi ser båda delar belastas till fullo. Vilket bör betyda att Turbo Core 2.0 får en mycket viktig uppgift i att hålla prestandan på topp.
Trots att vi försvarade TDP-värdena så ser faktiskt 35W-modellerna ut att vara de mest lockande då de kommer med en Turbo som lägger sig nästan lika högt som de på 45W, men fortfarnde använder sig av samma mängd Radeon-kärnor och klockfrekvenser på GPU:n. Men innan vi vet mer i detalj hur AMD:s Turbo Core 2.0 faktiskt fungerar och hur effektiv den nya tekniken faktiskt är.
Samtliga modeller kommer med stöd för DDR3L-1333 där “L” står för Low Power som är en verifierad JEDEC-standard. Dessa moduler kostar dock ofta lite mer än vanliga så det finns även stöd för DDR3-1333 men tre av modellerna kommer med stöd för DDR3-1600 vilket är A8-3530MX, A8-3510MX och A6-3410MX. Nu är inte höga minnesfrekvenser något som gör någon skillnad i många fall men med Llano där processorn och grafikkretsen delar minneskontroller har det spekulerats mycket kring om prestandan stryps av låga minnesfrekvenser. Det enda vi vet är att stationära Llano kommer med stöd för DDR3-1866.
Nästa delmoment förklarar hur de olika modellerna flyter ihop med AMD:s nya VISION-märkning vilket blir grafiken och antalet kärnor. A4- kommer med 2 kärnor och 240 Radeon-kärnor på 444 MHz, A6- kommer med 4 kärnor och 320 Radeon-kärnor på 400 MHz och till slut A8- med 4 kärnor och 400 Radeon-kärnor på 444 MHz. Alla modeller på 35W kommer med suffixet M, medan de på 45W kommer med två bokstäver MX. Hur AMD har tänkt ser ni i presentationsbilden nedan.
“E” för Essential och “A” för Accelerated. Man har slopat de gamla namnen som Premium då de helt enkelt visade sig vara för krånglade och tanken bakom VISION var att göra saker och ting så lätt som möjligt för försäljare och slutkonsumenter. Det största felet med förra systemet var att Premium och Ultimate blandades ihop i olika länder då de betydde olika saker, Ultimate var det bästa men i många fall misstolkades Premium som Ultimate på grund av skillnader i språket.
Här är även de nya logotyperna som ska bestycka de bärbara datorerna som utrustas med Llano, alla kommer med en VISION-symbol sen finns det även en andra klisterlapp AMD och dess partners tänkt använda. Som ni ser finns de i flera olika varianter som man tänkt använda beroende på vilken marknad de säljs i då man i vissa delar av världen hellre vill ha mer processorkraft medan i andra delar är det främst bra grafik man är ute efter.
I marknadsundersökningar så har man stött på bättre resultat än väntat. Siffrorna ovan visar på hur pass återförsäljare och butiksförsäljare förstår sig på VISION och i många blindtest gjorda av AMD så kände 71% till VISION, och 54% kunde ge en korrekt förklaring på vad VISION är och på så vis kunna rekommendera rätt system åt konsumenten. AMD:s John Taylor sa att man kommer fortsätta med VISION en lång tid framöver och fortsätta utveckla märket i syfte av att göra det enklare för försäljare och konsumenter att göra rätt val.
Det mest intressanta är nog prissättningen men med tanke på att det är bärbara datorer det handlar om idag hade det inte hjälpt så mycket att lista priserna för varje enskild modell. Även här ser vi återigen hur AMD placerar sina APU:er mot Intels processorer, där man anser att man inte bara kan konkurrera med en stark CPU utan även med en GPU.
Mycket välskriven artikel Jacob, det känns mest som en lättnad att man nu äntligne börjar rulla ut de nya kretsarna. Svårt att säga för mycket utan att själva testat de mobila varianterna, men förhoppningsvis har vi en bättre bild av Llanos prestanda inom kort.
Jättebra skriven artikel Jacob! Hoppas nu att AMD kan lyckas med Llano jag tycker det ser bra ut. Det jag finner mest intressant är socket kompabiliteten. Om nu Trinity och Komodo ska baseras kring socket FMx kanske Llano moderkorten blir pinkompatibla med dessa? Då känns det handen på hjärtat inte så spännande med Zambezi. Får se hur detta utvecklar sig.
Jäklar, du måste ha lagt många timmar på det där 🙂
Tester av A8-3500M ute lite här och var. Sammanfattning: kanonbra batteritider, prestandan stämmer med AMDs overheadbilder, prisfrågan fortfarande oklar.
Jag satt rätt många timmar igår med assistans av Anton men det var kul då det är en produkt jag ärligt talat väntat på länge, bara synd att vi inte hade möjligheten att testa på Llano och erbjuda egna prestandatester. Utifrån vad jag sett idag ser det ut som att AMD är med i leken på den mobila marknaden igen precis som PsynoKhi0 skriver och enligt prisuppgifterna på sida 5 finns det inte mycket att klaga på förutom att jag hade gärna sett lite högre prestanda på GPU-fronten. Nu kvarstår det att se hur pass bra Llano gör ifrån sig… Läs hela »
Borde inte Intel kunna plocka bort en massa cache från Sandy Bridge för att matcha dessa processorer till ett lägre pris? (mindre yta). Då blir ju också den där bilden med att x86+cache tar upp 50% av chipytan helt annourlunda…
Ah, tack för intro. Det behövs lite verkliga tester känns det som bara…
[quote name=”Laglorden”]Borde inte Intel kunna plocka bort en massa cache från Sandy Bridge för att matcha dessa processorer till ett lägre pris? (mindre yta). Då blir ju också den där bilden med att x86+cache tar upp 50% av chipytan helt annourlunda… Ah, tack för intro. Det behövs lite verkliga tester känns det som bara…[/quote]Den där bilden är inte menad att representera vem som har något övertag, men Intels Sandy Bridge är redan mindre än Llano. Tanken var att visa vilka olika typer av designfokus de båda företagen har, Intel ska fortsätta satsa på starka x86-kärnor medan AMD tror mer på… Läs hela »
Heh… Llano har precis lanserats och redan demar de Trinity [url]http://www.pcper.com/news/Processors/AFDS11-AMD-Demonstrates-Trinity-Powered-Notebook[/url]
När man såg frågeställningne om Llano var vad vi väntat oss visste jag direkt vem som skrivit artikeln. 😉 Tycker fortfarande att Llano lever upp till förväntningarna för jag tror få förväntade sig att allt skulle gå på GPGPU idag. Möjligheten måste finnas i flera år innan det börjar komma och i många år innan det blir standard.
Men trevlig artikel och kul läsning Jacob! 🙂