Spelprestanda
Spelprestanda | |
Testapplikationer: | Futuremark 3DMark Vantage Futuremark 3DMark 11 Crysis 2 Starcraft 2 Borderlands DiRT 3 Civilization V |
Testfokus: | Prestanda i spel. Medan processorprestandan oftast räcker och blir över för majoriteten användare så är grafikprestanda alltid en bristvara, framförallt i bärbara datorer. Här testar vi vad datorerna klarar av att leverera i spel, såväl som i de syntetiska testsviterna från Futuremark. |
När det är dags för speltesterna visar AMD-systemet framfötterna vilket vi ser i det syntetiska 3DMark-testet. Systemet lyckas ta sig förbi ASUS U46SV och AMD:s kombination av processor med inbyggd grafik och diskret grafikkort, visar sig vara en relativt balanserad lösning sett till poängfördelningen i det här syntetiska testet.
När vi tittar på enbart den inbyggda grafiken utan diskret grafikkort, har den inte en chans mot ASUS U46SV, men klarar ändå av att prestera mycket bättre än Intels inbyggda HD 3000-grafik.
I det nyare testet 3DMark11 som drar nytta av DirectX 11-standarden ser vi att AMD Dual Graphics inte har några problem att slå ASUS U46SV och NVIDIA GeForce GT 540M på fingrarna. När vi använder enbart den inbyggda grafiken ligger den fortfarande efter, men inte med lika stora marginaler som i det äldre 3DMark Vantage-testet.
AMD A6-3400M ligger på 7,5 FPS, men notera att den kör med den mer krävande DirectX 11-standarden jämfört mot Intels inbyggda grafik som lirar i DirectX 9. Vi Dual-Graphics kommer vi upp i 17,6 FPS, men det är fortfarande en lång bit kvar innan vi kan kalla det för spelbart, dock är det tillräckligt för en seger mot ASUS U46SV. Vi får en känsla av att Crysis 2 kommer bli ett seglivat spel i vår testsvit.
Starcraft 2 är i verkligheten ett dåligt kodat spel, som är mycket CPU-beroende men ändå bara utnyttjar två processorkärnor. Det här är en kombination som knappast är fördelaktig för hur AMD prioriterar grafik före processor. Som ytterligare salt i såren saknar Starcraft 2 något officiellt stöd för både CrossFire och SLI-stöd. Resultatet blir sämre prestanda när Dual Graphics är aktiverat. Faktum är att till och med Intels inbyggda grafik hänger med, vilket vi knappast får chansen att säga ofta!
AMD får ett friskt försprång mot Intels inbyggda grafik, men i Dual Graphics är det inte lika vackert. Vi vet att Borderlands är hänsynslöst mot allt vad AMD grafik heter, och just Dual Graphics fungerade inte i det här spelet.
Så vad vi ser är ett det är det diskreta Radeon HD 6650M som arbetar, utan hjälp från den inbyggda Radeon HD 6520G. När stödet för Dual Graphics inte finns, har ASUS U46SV inga problem att ta hem segern. Värt att notera så är Dual Graphics-stödet sämre, än deras vanliga CrossFire-teknik.
DiRT 3 är en AMD-sponsrad titel, och trots den hårdare DirectX 11-standarden lyckas AMD gå om Intels lösningar med marginaler. AMD Dual Graphics klarar inte riktigt av att gå om ASUS U46SV utan det slutar lika mellan de båda parterna. När vi stänger av Dual Graphics och kör med enbart det diskreta HD 6650M får vi en slutpoäng som är väldigt lik den i Dual Graphics.
Civilization V är ett nytt spel i vår testsvit och som ni ser saknar vi jämförelse. Till dess att vi har någonting att jämföra med, kan vi säga att Dual Graphics skalar mycket bra, tillsammans med Civilization V:s goda stöd för flera processorkärnor resulterar det i bra FPS-värden för AMD-systemet.
AMD från dess bästa sida
Resultaten här är som dag och natt från tidigare sida, vilket är ett bevis på AMD och Intels olika designfokus. AMD som satsat på den inbyggda grafiken presterar i samtliga fall bättre än Intels inbyggda alternativ i spel. Dual Graphics som vi testade är däremot inte bara positivt. Skalningen är inte riktigt så bra som vi hade hoppats på alla gånger, och i Borderlands fungerar inte ens Dual Graphics samt i DiRT 3 klarar sig det diskreta grafikkortet bra själv. Över 8 månader efter lanseringen av Llano och Dual Graphics är det fortfarande stora problem med drivrutinerna, någonting får oss att höja ögonbrynen.
Även om grafikprestandan imponerar, är det en titel som står ut från mängden och visar AMD:s svaghet – Starcraft 2. Det här spelet är inte särskilt bra optimerat, då det drar nytta av högst två processorkärnor och är väldigt CPU-beroende. En minst sagt dålig kombination för AMD A6-3400M, och troligen även övriga modeller i deras Llano, A-serie. Här lyckas Intel faktiskt prestera i nästan samma liga som AMD. Dåligt optimerade spel är tyvärr vanliga, så även om grafikdelen i själva verket är bra, så kan vi inte lämna några garantier att CPU-delen hänger med.
Det krävs att nästa generations A-serie, Trinity, får sig ett lyft på processorprestandan men även att grafikdelen får sig en stor ökning. Intel sitter inte och rullar tummarna, utan deras tredje generations Core i-processorer, Ivy Bridge, väntas ligga i samma liga som AMD Llano samtidigt som de får stöd för DirectX 11-standarden. De har alltså en del att göra, för att inte bli trumfade av Intel på det AMD själva skryter att de är bäst på.
“Faktum kvarstår att seriella beräkningar aldrig kommer försvinna helt, så AMD behöver verkligen rycka upp sig på den här fronten.”
Kändes datorn markant trögare under användning i enkeltrådade program?
Mycket välgjort och komplett test! Samt att man kunde tolka texten i videokodningstestet som att GT540 är bättre än Quicksync, men ni menade förstås sammanfattningsvis för alla grafiktesterna i helhet. Antar att det varit stressigt nu med MWC och allt. Men riktigt härligt med en resa till värm..ehm! menar mässan! 😉 Förresten… Påverkas Winrar testet av att det är HDD istället för SSD? Det där med enkeltrådad prestanda är bra att ni mäter!Själv upplever jag skillnaden varje dag med min atom dualcore 1,5ghz, mot min andra atom 1,66ghz single – tex i youtube videos, som funkar synligt bättre på singlecore(!?)… Läs hela »
[quote name=”PsynoKhi0″]”Faktum kvarstår att seriella beräkningar aldrig kommer försvinna helt, så AMD behöver verkligen rycka upp sig på den här fronten.”Kändes datorn markant trögare under användning i enkeltrådade program?[/quote]Markant var att ta i, men det märktes av många gånger. Grafikdelen är mycket lik den i A6-3650 (-44 MHz), så processorbiten var en begränsning utan tvivel. Jag skulle faktiskt påstå att jag märkte av att att systemet kändes segt när jag hade mycket igång samtidigt (som jag i alla fall alltid har med samtliga av mina system), även när I/O-aktiviteten var relativt låg.[quote name=”S0urcerr0R”]Samt att man kunde tolka texten i videokodningstestet… Läs hela »
Jag skulle vilja få det bekräftat hur datorn har prestandatestats, dvs. om den har varit inkopplad med nätsladd eller om den har körts på batteriet? Detta lyckades inte jag hitta i texten och visserligen är det en bärbar dator men anledningen till frågan är att AMD har valt att inte låta datorn köra i turboläge när den går på batteri. Och följdaktligen skulle detta få stor inverkan på siffrorna. Jag funderade för ett tag sedan på varför A6-3420M fått en så dålig siffra på Passmark och skapade därför en tråd på deras forum: [url=http://www.passmark.com/forum/showthread.php?t=3576]A6-3420M vs. A6-3400M[/url] Där fick jag ett… Läs hela »
Ber om ursäkt för sent svar, men jag har varit iväg ett tag och jag har varit off the radar senaste dagarna. [b]För att svara på din fråga så kör vi samtliga notebook-tester med nätadaptern inkopplad.[/b] Detta då det varierar så mycket mellan olika plattformar från AMD/Intel att vi tror det är bäst att göra på det här sättet. Bådas strömsparfunktioner är så olika och förändras med varje generationsskifte att variablerna helt enkelt blir för stora med sådana tester. – Jag tackar för den här feedback och ska se till att tydliggöra detta i kommande notebook-tester från NordicHardware! Tyvärr var… Läs hela »