Överklockningsresultat
Något som ytterligare förbättras med nya tillverkningstekniker är grafikkretsarnas överklockningsförmåga. Detta har AMD redan påvisat genom att lansera marknadens första grafikkort med en standardfrekvens på 1 GHz, men vi ville givetvis se hur långt vi kunde nå med ytterligare lite ansträngningar.
Vi började våra överklockningstester med att experimentera med referenskorten från AMD. Tyvärr visade sig dessa inte vara allt för glada i att leka med högre frekvenser och spänningar där vi även hade problem med throttling och var tvunga att öka PowerTune-nivåerna med 20% för att överhuvudtaget nå någon märkbar överklockning. Vårt referenskort av Radeon HD 7770 nådde slutligen ett respektabelt överklockningsresultat på 1 130 MHz GPU och 4 800 MHz minne. Men vi bestämde oss snabbt för att istället fokusera på de två kort som faktiskt finns att hitta i butikshyllorna.
HIS R7750 iCooler inte det optimala valet för överklockare
Varken AMD eller HIS gör särskilt mycket väsen om överklockningspotentialen i Radeon HD 7750 och det var ganska snart uppenbart varför. Precis som referenskortet visade sig HIS R7750 iCooler få problem med throttling där frekvenserna helt enkelt stryps under tyngre belastning i även moderat överklockade frekvenser.
Den överklockningsmjukvara som fanns tillgänglig med stöd för kortet var MSI Afterburner och här låg den maximala GPU-frekvensen på 900 MHz. Detta var också en frekvens vi kunde nå utan större problem när vi väl höjt gränsen i PowerTune. Positivt var även att grafikkortets GPU inte behövde någon spänningsökning samt nådde en temperatur på maximalt 63 grader. Men lite mer hade vi hoppats på när storebror Cape Verde XT skeppas vid 1 GHz i standardutförande.
XFX Super Black OC skrämmer Cape Verde till 1 350 MHz
XFX R7770 Super Black OC har redan från fabrik en imponerande GPU-frekvens. Efter våra överklockningsförsök med referenskortet är standardfrekvensen på 1 120 MHz än mer imponerande vid samma originalspänning. Vi beslöt oss ganska snabbt för att släppa alla tyglar och ökade spänningen med hjälp av Afterburner till ganska lite väl mastiga 1,35V. Men spänningsökningen gav resultat och gjorde att vi kunde nå en hissnande GPU-frekvens på 1 350 MHz samt 5 400 MHz minne, en rejäl ökning från standardfrekvenserna på 1 120 MHz GPU och 5 200 MHz minne.
XFX har onekligen hittat några riktiga guldkorn till GPU:er för sina Super Black OC-kort och trots den rejäla spänningsökningen höll sig kortets temperaturer vid 87 grader vid full belastning, utan problem med throttling. Detta är nog inga spänningsnivåer vi rekommenderar vanliga användare att köra under längre perioder, men det finns härlig kapacitet i AMD:s nya kretsar.
Som avslutning på överklockningen passade vi på att köra ett par snabba prestandatester med de överklockade korten.
Underbar läsning såhär på morgonen.
Kul att det uppskattas Sim, det är svårt att sätta ett 100 procentigt omdöme utan att se kortens butikspriser, men det känns som att AMD varit lite väl gnidna för att man ska få en riktig homerun på mellanklassmarknaden. I övrigt är vi nöjda med tillverkarkorten vi testat, XFX-modellen hade varit en given rekommenderadutmärkelse om priserna legat bättre till.
Men det är positivt att se den imponerande prestanda/watt utveckling som skett på grafikkortsmarknaden senaste månaderna, 28nm är varmt välkommet. 🙂
Vi får väl hoppas att 78xx serien distanserar sig rejält i prestanda jämfört med 77xx serien. Kan tänka mig att priserna lär sjunka en del om ett par månader, men AMD lär vilja ha betalt för den utökade funktionaliteten man introducerar. Dessutom lär de räkna med att deras kunder väljer dyrare kort om de vill spela avancerade 3D spel. Däremot är och kommer förmodligen konkurrensen från Nvidia på sikt bli ett faktum.
Med tanke på hur liten Cape Verde kretsen är så borde man kunna sänka priserna rejält så fort yieldsen förbättras.
Ja precis, allt handlar såklart om att utnyttja det försprång man har sett till “time to market” men jag är osäker på om det lönar sig så mycket att sälja på funktioner på komponentmarknaden.
Men som sagt, Cape Verde är en minikrets relativt sett och det bör finnas ganska goda möjligheter till att skala av lite marginaler till förmån för attraktivare priser för oss konsumenter.
Men det blir mycket intressant att se hur AMD tänker med Pitcairn och HD7800-serien, ifall man blir aggressivare där eller fortsätter på samma linje.
Bra artikel! Det hade varit kul att veta hur mycket man sparar, i kronor, på att välja ett stömsnålare alternativ. Jag menar om man jämför två kort med samma prestanda men olika energiförbrukning. Jag gissar att det rör sig om någoon hundralapp om året men vem vet?
[quote name=”Massor”]Bra artikel! Det hade varit kul att veta hur mycket man sparar, i kronor, på att välja ett stömsnålare alternativ. Jag menar om man jämför två kort med samma prestanda men olika energiförbrukning. Jag gissar att det rör sig om någoon hundralapp om året men vem vet?[/quote]Det skulle vara lite spännande ja, tyvärr är det väldigt svårt att räkna ut ett bra generellt värde på detta. Som du ser är förbrukningen nästan försumbar på de flesta kort vid vila. Det beror alltså extremt mycket på inte bara hur ofta du använder din dator utan även till vad.Pratar vi kort… Läs hela »
Jättebra artikel som vanligt!
HD7770 kan vara ett intressant kort men måste säga att HD7750 blir svårt att placera som ett alternativ.
http://www.verdetrol.com AMD marknadsföring når nya höjder 😀
[quote name=”Swedish Berserk”]Jättebra artikel som vanligt!
HD7770 kan vara ett intressant kort men måste säga att HD7750 blir svårt att placera som ett alternativ.[/quote]
HD7750 skulle nog passa bra som HTPC kort med tanke på de funktioner man får med, dock är ju en APU att föredra numera.
Trevlig läsning! Nu inväntar man bara CrossFire recensionen! 🙂 Ska bli intressant att se vad de korten går för i CF, det är väl först då de blir intressanta för oss gamers 🙂
De enda kunderna dom kommer hitta till dom här korten är de som vill ha svala byggen och inte spelar utan vill ha flerskärmslösningar. Men annars missar dom målet. Däremot kan dom bli riktigt populära i OEM-lösningar då korten dra så lite kräm.
Mycket bra test!
Sitter med ett HD 5770 jag är helnöjd med, men hade gärna velat ha något nytt med låg strömförbrukning i mitt lilla chassi. Ser ut som att jag får vänta på NVIDIA istället ^^
[quote name=”Pärra”]Trevlig läsning! Nu inväntar man bara CrossFire recensionen! 🙂 Ska bli intressant att se vad de korten går för i CF, det är väl först då de blir intressanta för oss gamers :)[/quote]
Ask and you shall recive! 🙂
http://www.facebook.com/pages/NordicHardware/209509813320
[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Pärra”]Trevlig läsning! Nu inväntar man bara CrossFire recensionen! 🙂 Ska bli intressant att se vad de korten går för i CF, det är väl först då de blir intressanta för oss gamers :)[/quote]
Ask and you shall recive! 🙂
http://www.facebook.com/pages/NordicHardware/209509813320%5B/quote%5D
Fan vad bra!!! 🙂 väntar spänt på resultaten…
Efterom 7750 var så pass litet, kan man hoppas på att någon lyckas göra ett low profile kort? Skulle sitta väldigt fint i en liten HTPC som man vill lira lite spel på.
Och som vanligt tack för en mycket trevlig recension!
Sådär, nu har vi uppdaterat med AMD 7770 Crossfire-resultat också. 7750 CF känns inte lönt om jag ska vara ärlig, särskilt inte då vårt referenskort inte ens har en CF-kontakt.
Lite mer info finns i nyheten här:
https://www.nordichardware.se/nyheter/71-graphics/45286-amd-radeon-hd-7770-testat-i-crossfire-dubbla-mellanklassare.html
Skulle vara trevligt med siffror på 5770/6770 att jämföra med, eftersom jag antar att 7770 blir ersättaren för dessa?
Kan bara hålla med Zelog, tyvärr hade varken vi eller AMD några kort att testa med. Får se vad vi kan göra framöver åt den saken.
Som sagt, tackar för crossfire-testerna! 🙂 Tyvärr kommer de inte fungera så bra på Ultra i BF3 då det kräver ca 1.5 Gb minne för detta. Men High är inga problem! nice!!!