AMD Radeon HD 7970 – Världens första 28nm grafikkort

7

Grafikkortet, prestandan och överklockning

HD 7970 kommer som tidigare nämnt med en helt ny arkitektur och tillverkningsteknik. Innan vi tittar närmare på de bitarna har vi AMD:s tidigare flaggskepp HD 6970 i jämförelse mot deras nya sida vid sida.

7970

Tahiti_Specifikationer

HD 7970 kommer med en något högre klockfrekvens på 925 MHz och en inte allt för stor ökning på antalet Radeon-kärnor (Stream Processors). Vi ska inte säga att 33 procent inte är en ökning, men för att vara en ny tillverkningsteknik som dubblerar transistordensiteten kan man tycka det. Vi får ha i åtanke att det faktiskt är en helt ny arkitektur bakom grafikkortet, vilket förhoppningsvis innebär att det är 2 048 effektivare kärnor än de som återfinns i HD 6970.

Antalet texturenheter har gått från 96 till 128, medan antalet ROP:s stannar kvar på 32 som tidigare generationer från AMD. I sitt standardutförande, alltså AMD:s referensdesign så kommer kortet utrustat med hela 3 GB GDDR5-minne vilket får ses som rejält tilltaget i jämförelse mot tidigare grafikkort från både AMD och NVIDIA. Minnesbussen har gått från 256-bit till 384-bit och med GDDR5-minnet på samma klockfrekvens som i HD 6970 resulterar det i en ökad minnesbandbredd på 50 procent.

Trots dessa ökningar så ser vi att TDP, eller det de kallar för Maximum Board Power ligger på samma nivå som i HD 6970 – det vill säga 250W. Detta är till stora delar tack vare TSMC:s nya tillverkningsteknik, men troligtvis även AMD:s nya grafikarkitektur.

HD_7970_Kylning

Man fortsätter att använda sig av en så kallad Vapour Chamber-kylning, som inte är ett nytt koncept ur teknisk synvinkel men som däremot inte använts i grafikkort förrän på senare år. Tanken bakom tekniken är att inte ha några värmeledningsrör. Istället skulle man kunna säga att man tagit ett stort värmeledningsrör i koppar, plattat till det och satt aluminiumflänsar ovanpå. Den direkta fördelen med detta är att en mycket större kontaktytan kan hjälpa till att kyla andra komponenter som annars kan bli extremt varma. Däribland strömförsörjningsdelen men även GDDR5-minnet.

_MG_0181  _MG_0182
 _MG_0192  _MG_0193

AMD har parat ihop sin förångningskammare med en fläkt som är något större än den på referensdesignen till HD 6970. Den större fläkten, med nya fläktblad ska kunna pressa igenom mer luft och erbjuda bättre kylning samtidigt som man fått ned ljudnivån. Att grafikkortet i bakkant inte heller har två DVI-portar gör att det finns mer utrymme att få ur den varma luften från grafikkortet.

Prestandalyft med tessellation och DirectX 11

Då vi inte har några egna tester att gå efter har vi bara AMD:s material till handa för att se hur kortet presterar. I företagets interna tester framgår det att grafikkortet presterar allt från runt 25 till 60 procent högre än GTX 580. Detta är dock med rejält tilltagna inställningar och den rätt exotiska upplösningen 2 560 x 1 600. AMD sa själva att HD 7970 presterar som bäst mot både deras äldre kort och konkurrensen i höga upplösningar, eller när man använder flera skärmar i Eyefinity. Utifrån detta kan man anta att försprånget mot NVIDIA:s GTX 580 är lägre vid den kanske mer normala upplösningen 1080p. Vilket samtidigt inte är den målgrupp AMD siktar in sig på med ett grafikkort för mellan 5 000 – 6 000 kronor.

HD_7970_Tessellation

Ett område AMD konstant legat efter på är deras tessellationsprestanda, medan NVIDIA med sin Fermi-arkitektur briljerat här. Men med omarbetade geometri-motorer ska tessellationsprestandan ökat med upp till 4x mot deras egna HD 6970. I en lista av ett flertal DirectX 11-titlar så har HD 7970 mellan 55 och 82 procent högre prestanda, medan det i prestandatestet Unigine Heaven ligger på hela 139 procent.

AMD lovar hög överklockningspotential

HD_7970r

AMD Radeon HD 7970 kommer som standard med en klockfrekvens på 925 MHz, någonting som ska vara långt ifrån vad grafikkretsen är kapabel till. Med sin nya grafikarkitektur och tillverkningsteknik säger AMD att 1 000 MHz – alltså en 1 GHz ska vara enkelt att nå. Överklockning i sig är en hel vetenskap som har mycket med tur att göra, men AMD sa att de väntar sig att 1 till 1,1 GHz vid överklockning kommer vara standard att slutanvändare kan uppnå. De ska även ha testet exemplar internt som ska klara av hela 1,2 GHz.

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Har inte läst hela artiklen än men från andra tester ser prestandan ruskigt bra ut! Bra jobbat AMD! 🙂

Wingman
12 Årtal sedan

Nu vill jag ha detta grafikkort i FirePro konfiguration

Baxtex
12 Årtal sedan

Först vill jag tacka Nordichardware för en riktigt jäkla bra artikel och sedan måste jag säga att detta kortet ska jag ha. No matter what!

12 Årtal sedan

Bra jobbat AMD, trist bara att era CPU:er inte håller samma klass på senaste tiden…

flopper
12 Årtal sedan

7950 i crossfire verkar bli något extra.
skulle passa mig bra med eyefinity.

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”Baxtex”]Först vill jag tacka Nordichardware för en riktigt jäkla bra artikel och sedan måste jag säga att detta kortet ska jag ha. No matter what![/quote]
Tack Baxtex, vi gjorde vad vi kunde under omständigheterna men nu ska det bara bli intressant att se vad vi kan hitta på fram tills att korten väl lanseras på marknaden. 🙂

Poontus
12 Årtal sedan

3Watt idle, niiice!