4K, Eyefinity och jakten på de skyhöga upplösningarna
Som vi nämnde i vår artikel där vi testade de nya korten i de lägre prisklasserna, R7 260, R9 270X och R9 280X, så har AMD i och med sin nya serie grafikkort en ännu starkare satsning på flera skärmar och höga upplösningar än tidigre. Att döma av trenden inom både bärbara enheter och TV-apparater så är högre upplösningar och mindre pixlar framtiden, men frågan är hur fort den förändringen kan ta sprida sig in på datormarknaden.
Samma arkitektur huserar under värmespridarna på både Radeon R9 290 och R9 290X och de har även begåvats med exakt samma portuppsättning med dubbla DVI med dual link, HDMI 1.4a samt Displayport med multi-stream. Således kommer den här genomgången för skärmtekniken för korten vara densamma som för R9 290X – det är så när som på mängden streamprocessorer och texturenheter samma kort.
Medan vi har fått se flera högupplösta modeller på den bärbara marknaden så är utbudet med högupplösta paneler för stationära datorer fortfarande tunt. Skärmar i 27- till 30-tumsklassen med 2 560 pixlar på bredden har funnits på marknaden till ett premiumpris under flera år, och har nu på senare tid även börjat falla pris ner till mer humana nivåer. Däremot syns det fortfarande inte några skärmar med högre pixeltätheter.
Både AMD och Nvidia vill därför att vi ska blicka framåt mot 4K och den teknik som följer med den nya upplösningsstandarden. När 1080p väl blev standard i TV-apparater spred sig upplösningen oerhört snabbt bland datorskärmar, och är idag den absolut vanligaste upplösningen för stationära monitorer för konsumenter. Kanske sker samma sak när 4K väl får fotfäste, och då med nya skärmar i 22- till 24-tumsklassen med skyhög pixeltäthet, men det är ännu för tidigt att utröna.
AMD satsar hårdare än tidigare på 4K med sin nya serie grafikkort, inte minst i samband med att både TV-apparater och skrivbordsskärmar med den högre upplösningen sakta men säkert har börjat hitta ut på marknaden.
Ett klart steg mot högre upplösningar är den bredare minnesbussen hos R9 290 och 290X. Med 512 bitar kan kortet flytta betydligt mer data och fler pixlar, med en utlovad bandbredd på 320 gigabyte per sekund. Den ökade minnesmängden på 4 gigabyte tillåter även större texturer och mer data att laddas in, lämpligt för höga upplösningar.
Gränssnitten har fått en särskilt trevlig uppdatering. Tidigare har användare behövt pussla med vilka videoutgångar som har kunnat användas på Radeon-kort vid inkoppling av flera skärmar. På ett grafikkort med DVI-I, DVI-D, HDMI och Displayport har inte alla kunnat användas samtidigt, utan man har behövt välja mellan DVI-D och HDMI, för att sedan koppla övriga skärmar via DVI-I och/eller Displayport, något som i många fall har lett till att användaren behövt införskaffa en Displayport-adapter separat.
Med de nya grafikkorten kommer samtliga av kortets utgångar fungera samtidigt. På R9 200-serien är även kombinationen av en DVI-I och en DVI-D numera utbytt mot två dubbellänkade DVI-D-kontakter. Uppepå det kan Displayport-porten anslutas till en multi-stream-adapter som delar upp signalen i tre separata kontakter för upp till tre skärmar. Allt som allt har R9 200-serien stöd för upp till sex skärmar samtidigt, beroende på upplösning.
Två lägen för 4K-upplösning
När det kommer till 4K ser spelplanen något annorlunda ut. Upplösningen är fortfarande ny på marknaden och hittas idag främst i TV-apparater, som vanligtvis klarar sig med en uppdateringsfrekvens på 24 eller 30 Hertz. Den uppdateringsfrekvensen är dock mindre åtråvärd i datorsammanhang, både för spel och arbete.
AMDs grafikkort erbjuder 4K av två typer. Ett läge skickar en direkt bild, över Displayport eller HDMI 1.4, med upplösningen 3 840 x 2 160 eller 4 096 x 2 160 pixlar. Signalen, med timing-definitionen CEA, får då uppdateringsfrekvensen 30 respektive 24 Hertz, och är vanligast för anslutning till TV-apparater.
Det andra läget, med timing-definitionen VESA RB, skickar istället två separata signaler som slås ihop i målskärmen till den totala upplösningen. Över Displayport kan två strömmar om 1 920 x 2 160 eller 2 048 x 2 160 pixlar skickas, och signalen får då uppdateringsfrekvensen 60 hertz.
Sistnämnda har varit den mest aktuella tekniken för just datorskärmar, men har tidigare kunnat föra med sig en del problem vid anslutning. I och med att signalerna ska slås samman behandlas skärmuppsättningen som en Eyefinity-lösning, något som har kunnat leda till problematik i att ställa in bilden rätt i mjukvaran. Tidigare har de två signalerna även riskerat att hamna ur synk och ge upphov till vertikal screen-tearing, någonting konkurrenten Nvidia har varit noga med att peka ut.
Med de nya korten introducerar AMD stöd för VESA ID v1.3, som är tänkt att underlätta användandet av delade dataströmmar vid 4K. Med VESA ID v1.3 ska grafikkortet automatiskt känna av att det rör sig om en tudelad bild och ställa in signalen automatiskt, och även synkronisera signalerna.
Fina resultat AMD, hade ni bara givit partnertillverkare grön signal hade ni hovat in utmärkelser från öst till väst. Trots otroliga resultat kommer den dära beska smaken från alla sajter släpper video på referenskylaren.
Fantastisk recension som vanligt gubbar! Men så länge lövblåsaren står kvar kommer inte detta kort intressera många.
[quote name=”Oldvikingschool”]Fina resultat AMD, hade ni bara givit partnertillverkare grön signal hade ni hovat in utmärkelser från öst till väst. Trots otroliga resultat kommer den dära beska smaken från alla sajter släpper video på referenskylaren. Fantastisk recension som vanligt gubbar! Men så länge lövblåsaren står kvar kommer inte detta kort intressera många.[/quote]Ja det är lite trist, inte minst för AMD, att man inte fått till en bättre kylare. Jag personligen verkligen gillar Hawaii som GPU. Det är en riktigt kraftfull krets och även om den drar en hel del ström är det inga större problem så länge värmeutvecklingen kan hanteras.… Läs hela »
Inte för att vara “pro AMD” nu men…Kylaren är ju minst sagt i klenaste laget men det kan (OBS läs kan) finnas en tanke. Bra kylare = kostar mer. AMD verkar trycka hård på att prestera bättre men kosta mindre än nvidia. Lansera kortet med en kylare som precis klarar vad den skall göra och sätt ett lågt pris, vi säger 4000:- bara som ett exempel. Detta pris blir nu riktmärket. Sedan släpper man in 3e parts-tillverkarna att göra egna kylare. De måste nu ha referenspriset på 4000:- i åtanke då gemene man tittar väldigt mycket på priset. På så… Läs hela »
ert test måste vara fel, sweclockers visar ett helt annat resultat……
[quote name=”SuperNova”]Inte för att vara “pro AMD” nu men…Kylaren är ju minst sagt i klenaste laget men det kan (OBS läs kan) finnas en tanke. Bra kylare = kostar mer. AMD verkar trycka hård på att prestera bättre men kosta mindre än nvidia. Lansera kortet med en kylare som precis klarar vad den skall göra och sätt ett lågt pris, vi säger 4000:- bara som ett exempel. Detta pris blir nu riktmärket. Sedan släpper man in 3e parts-tillverkarna att göra egna kylare. De måste nu ha referenspriset på 4000:- i åtanke då gemene man tittar väldigt mycket på priset. På… Läs hela »
[quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”flopper”]ert test måste vara fel, sweclockers visar ett helt annat resultat……[/quote]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD. Jag har inte haft tid att läsa igenom några tester i övrigt men jag har inga som helst betänkligheter inför vår betygsättning av R9 290. Det ger fantastisk prestanda per krona men om man ändå inte pallar… Läs hela »
[quote name=”Anton Karmehed”]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD.[/quote]
Är ni kollegor med SweClockers numera? Vem köpte upp vem? Då spelar det ingen roll vilken sida man besöker då eftersom det speglas på båda sajterna?
[quote name=”Aspartam”][quote name=”Anton Karmehed”]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD.[/quote] Är ni kollegor med SweClockers numera? Vem köpte upp vem? Då spelar det ingen roll vilken sida man besöker då eftersom det speglas på båda sajterna?[/quote]Haha nej vi är inte “kollegor” i den bemärkelsen Aspartam. Vi är två helt skilda sajter och organisationer. Jag försökte uttrycka mig diplomatiskt… Läs hela »
[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Aspartam”][quote name=”Anton Karmehed”]Jag vet inte om du är sarkastisk eller vad du syftar riktigt på Flopper. Men såg att kollegorna på Swec hade gett R9 290 en generell utmärkelse och som jag varit inne på tidigare tycker jag personligen det är fel och ger fel budskap till både konsumenter och AMD.[/quote] Är ni kollegor med SweClockers numera? Vem köpte upp vem? Då spelar det ingen roll vilken sida man besöker då eftersom det speglas på båda sajterna?[/quote]Haha nej vi är inte “kollegor” i den bemärkelsen Aspartam. Vi är två helt skilda sajter och organisationer. Jag försökte uttrycka… Läs hela »
[quote name=”Anton Karmehed”]Haha nej vi är inte “kollegor” i den bemärkelsen Aspartam. Vi är två helt skilda sajter och organisationer. Jag försökte uttrycka mig diplomatiskt om en konkurrent men inser att det tydligen blev lite back fire på den. 😉Vill du läsa tester från Sveriges största testare bör du hänga kvar på NH i alla fall! :)[/quote] Bra tester och djuplodande i det jag läst. för en mer kanske okunnig läsare vore en indelning bra,tex att ge olika betyg på den som köper kort och bara kör det utan som i grafikkort ge en för de som överklockar och en… Läs hela »
Detta kort verkar passa utmärkt till vattenkylningsriggen. Pris för 290 + vattenblock = pris för 290X. I stort sett samma kort i övrigt.
I vissa av testerna skriver ni i texten under graferna som om kortet hamnat på en annan placering än det faktiskt gjorde. T.ex. 3dmark 2013 och Battlefield 3.
Lite off-topic:
Jag tycker det är lite fel att ni kallar Quiet mode för 290x för normalläget. Quiet mode innebär ju i praktiken en underklockning av kortet. Om något, skulle jag kalla Über mode för normalläget.
Har ni för övrigt testat om det blir någon prestandaskillnad för 290x om ni kör kylaren i konstant maxfart? M.a.o. drabbas kortet någonsin av throttling när det är inställt på Über mode?
[quote name=”mcnaldo”]I vissa av testerna skriver ni i texten under graferna som om kortet hamnat på en annan placering än det faktiskt gjorde. T.ex. 3dmark 2013 och Battlefield 3.[/quote]
En aning klumpigt uttryckt under vissa grafer, de ska nu vara uppdaterade och förtydligade. 🙂
Tack för att ni levererar åter igen! /En gammal NH:are