AMD Hawaii XT i detalj

Trumfkortet med R9 290X är dess Hawaii XT-krets som kommer ersätta trotjänaren Tahiti XT i toppen av AMDs sortiment. Men exakt vad är nytt i Hawaii XT jämfört med Tahiti XT, och hur står det sig på pappret mot Nvidias toppmodeller GTX 780 och GTX Titan med GK110-kretsen? På den här sidan kommer vi gå igenom vad som döljer sig innanför Hawaiis värmespridare.

Ett kort med extra allt

Det rör sig i det här fallet inte bara om uppdaterat kisel, utan även om mer kisel. Som vi beskrev i artikelns inledning så har Hawaii XT en närmare 25% större kretsyta än Tahiti XT, men med bibehållen tillverkningsteknik på 28 nanometer. Med hjälp av det extra utrymmet har AMD tryckt in 6,2 miljarder transistorer, en ökning på närmare 45 procent.

De extra transistorerna har satts i arbete i 2 816 streamprocessorer, utspridda över 44 beräkningsenheter. Dessa 44 beräkningsenheter finns sedan fördelade mellan fyra shadermotorer, som var och en innehåller en geometriprocessor, en rasterenhet och 11 beräkningsenheter. Varje shadermotor har även fyra render backends, som illustreras i bilden nedan.

Hawaii_overview

Minnesbussen är något av ett paradnummer med sina 512 bitar, tänkt att komma till användning inte minst vid spelande med flera skärmar eller i 4K. Bussen i fråga är indelad åtta 64-bitars dubbelkanaliga minneskontroller. Allt som allt utlovas en minnesbandbredd på upp till 320 gigabyte per sekund. Vi hittar även 1 megabyte delad L2 cache.

hawaii_gpu_board

  HD 7970 GHz Edition R9 290X GTX Titan
Grafikkrets Tahiti XT2 Hawaii XT GK 110
Tillverkningsprocess 28 nm 28 nm 28 nm
Kretsyta 352 mm2 438 mm2 551 mm2
Transistorer 4,3 miljarder 6,2 miljarder 7,1 miljarder
Kärnor 2 048 st
(Streamprocessorer)
2 816
(Streamprocessorer)
2 688
(CUDA-kärnor)
Grafikminne 3 GB GDDR5 4 GB GDDR5 6 GB GDDR5
Minnesbuss 384 bit 512 bit 384 bit
Klockfrekvens 1 GHz 1 GHz 915 MHz bas
1 019 MHz boost
Minnesfrekvens 1 500 MHz
6 000 MHz effektivt
1 250 MHz
5 000 MHz effektivt
1 502 MHz
6 008 MHz effektivt
Texturenheter 128 176 224
ROPs 32 64 48
Bandbredd 264 GBps 320 GBps 264 GBps
Flyttalsprestanda 4,3 TFLOPS 5,6 TFLOPS 4,5 TFLOPS
Anslutning PCIe 3.0 PCIe 3.0 PCIe 3.0

Ställer vi sedan nykomlingen sida vid sida med både sin föregångare och konkurrentens muskelkort GTX Titan ser vi en jämn men blandad bild. Föga överraskande ligger R9 290X ett par steg framför sin föregångare specifikationsmässigt, med flera streamprocessorer, mer grafikminne och fler texturenheter och rasterenheter.

Desto mer intressant är det att jämföra med GTX Titan. Nykomlingen passerar konkurrenten i antal kärnor trots sin mindre kretsyta. Titan leder dock fortfarande i mängd transistorer, som den bland annat tjänar in med sin större mängd texturenheter. R9 290X leder i mängd rasterenheter, och även i total utlovad flyttalsprestanda.

R9 290X leder även med sin 512-bitars minnesbuss som medför en högre total minnesbandbredd. Dock levereras GTX Titan med 2 gigabyte mer grafikminne än flaggskeppet från det röda laget.

Powertune

En annan hörnsten i R9 290X är en funktion som det delar med lillebror R7 260 och APUer till socket FM2, nämligen en uppdaterad Powertune-funktion. Powertune spelade en stor roll i prestandabilden för HD 7970 GHz Edition, och funktionen har nu uppdaterats till den nya serien grafikkort.

powetune

Korten som har stöd för andra generationens Powertune har ett nytt gränssnitt för spänningsregulation, kallat Serial VID eller SVI2. Med SVI2 kan R9 290X och övriga kretsar med stöd för tekniken reglera spänningen inom 10 mikrosekunder, i 255 steg om 6,25 millivolt, som börjar från 0 vikt och sträcker sig upp till 1,55 volt.

Powertune kan sedan användas för att optimera utifrån fyra faktorer – klockfrekvenser, temperatur, strömförbrukning och fläkthastighet. Tanken bakom andra generationens Powertune, och även ett motto för tekniken, är att få ut maximal prestanda ut varje watt utan att nå för höga temperaturer eller ljudnivåer. För denna sakens skull levereras kortet med två olika bios-inställningar. Standard som ställer fläkttröskeln till 40 procent och hindrar kylarens fläkt från att snurra snabbare än detta. Alternativt Uber Mode som ställer fläkttröskeln till 55 procent, en bios-profil som aktiveras genom en liten switch på övre långsidan av kortet.

amd_r9_290_ubermode

En teknik som har goda potential men som även visar sig ha en tydlig akilleshäl.

Subscribe
Notifiera vid
21 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

Vi har uppdaterat artikeln med en video där vi demonstrerar ljudnivå och lufttryck från AMD:s referenskylare.
https://www.nordichardware.se/Grafikkort-Recensioner/flaggskeppet-har-anlaent-vi-testar-amd-radeon-r9-290x/Temperaturer-och-ljudniva.html#content

flopper
10 Årtal sedan

släng på vattenblock, dessa kort är gjorda för dem 🙂
Nya Kungen har anlänt.
pris/prestanda helt ofattbart bra. 😆

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”flopper”]släng på vattenblock, dessa kort är gjorda för dem 🙂 Nya Kungen har anlänt.pris/prestanda helt ofattbart bra. :lol:[/quote]Ja om man inte orkar vänta på partnertillverkarna är det nästan ett måste att byta kylaren och då förslagsvis mot ett vattenblock. Inte bara för att få optimal ljudnivå utan för att faktiskt få ut den prestanda kortet kan erbjuda i originalutförande 😛 hehe ja nu verkar det fortfarande vara förvirrat bland återförsäljare angående priserna och vi har också hört att det varit skiftande uppgifter från AMD. Men om vi nu får se korten för under 5000 spänn är det ganska mäktigt… Läs hela »

flopper
10 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”flopper”]släng på vattenblock, dessa kort är gjorda för dem 🙂 Nya Kungen har anlänt.pris/prestanda helt ofattbart bra. :lol:[/quote]Ja om man inte orkar vänta på partnertillverkarna är det nästan ett måste att byta kylaren och då förslagsvis mot ett vattenblock. Inte bara för att få optimal ljudnivå utan för att faktiskt få ut den prestanda kortet kan erbjuda i originalutförande 😛 hehe ja nu verkar det fortfarande vara förvirrat bland återförsäljare angående priserna och vi har också hört att det varit skiftande uppgifter från AMD. Men om vi nu får se korten för under 5000 spänn är det… Läs hela »

adolf512
10 Årtal sedan

Jag funderar på att bygga ny dator med 290x nästa år. Jag hoppas på att en partnertillverkare gör ett kort som har
-vattenkylning(ex blocked från ek)
-8 GB grafikminne
-8+8 pins strömförsörjning
-extra fina spänningsreglerare

Tyvärr brukar partnertillverkare inte tillåta att man byter kylare utan att garantin ryker, och även om man skulle få det så är det ändå bättre ifall kortet är vattenkyld från början. Kan inte AMD sluta med powertune idiotin någon gång? jag vill ha stabil prestanda inte stabil strömförbrukning.

Segen01
Segen01
10 Årtal sedan

“I rätt miljö, världens snabbaste grafikkort.”
Det fick mig att skratta lite.
I rätt miljö, är jag världens smartaste man!
Allt är ju relativt!

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”Segen01″]”I rätt miljö, världens snabbaste grafikkort.”Det fick mig att skratta lite.I rätt miljö, är jag världens smartaste man!Allt är ju relativt![/quote]Ja och det är hela poängen Segen. Sitter du i Hawaii (pun intended) där det är 30 grader ambient utan AC lär kortet inte vara snabbare än GTX Titan. 🙂 Marginalerna är så små att den ineffektiva kylaren behöver hjälp för att hänga med på noterna. [quote name=”adolf512″]Jag funderar på att bygga ny dator med 290x nästa år. Jag hoppas på att en partnertillverkare gör ett kort som har-vattenkylning(ex blocked från ek)-8 GB grafikminne-8+8 pins strömförsörjning-extra fina spänningsreglerare Tyvärr… Läs hela »

Neseril
10 Årtal sedan

[quote name=”adolf512″]Jag funderar på att bygga ny dator med 290x nästa år. Jag hoppas på att en partnertillverkare gör ett kort som har-vattenkylning(ex blocked från ek)-8 GB grafikminne-8+8 pins strömförsörjning-extra fina spänningsreglerare Tyvärr brukar partnertillverkare inte tillåta att man byter kylare utan att garantin ryker, och även om man skulle få det så är det ändå bättre ifall kortet är vattenkyld från början. Kan inte AMD sluta med powertune idiotin någon gång? jag vill ha stabil prestanda inte stabil strömförbrukning.[/quote] Om du orkar leva med att skeppa saker med DHL (är typ en 350 spänn enkel väg) så brukar overclockers.co.uk… Läs hela »

Viking1962
10 Årtal sedan

Ni måste ha fått bättre grafikkort än vad sweclokers fick. I t.ex Battlefield 3 så spöar ju era 290x resultat deras. Nu vet jag ju inte om ni använde samma bana som sweclockers gjorde, det kan ju vara en anledning

McKinley
10 Årtal sedan

Jag finner inga ord till hur sjukt grymt detta kort är.

Oldvikingschool
10 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″]Ni måste ha fått bättre grafikkort än vad sweclokers fick. I t.ex Battlefield 3 så spöar ju era 290x resultat deras. Nu vet jag ju inte om ni använde samma bana som sweclockers gjorde, det kan ju vara en anledning[/quote]

Tror det har med 16xAF att göra och R9 280X o 290x klättrar rätt bra då minnet används mer.

10 Årtal sedan

Som Viking1962 skrev, stora skillnader i prestandan i BF3. Står och faller på om man ska köpa ett eller lägga ett 670 till i burken.

[quote name=”Oldvikingschool”]Tror det har med 16xAF att göra och R9 280X o 290x klättrar rätt bra då minnet används mer.[/quote]

Vad jag kan se så kör båda 16xAF 4xAA

flopper
10 Årtal sedan

aldrig fattat vad sweclockers gör med sina tester.
slutat läsa deras.

adolf512
10 Årtal sedan

[quote name=”flopper”]aldrig fattat vad sweclockers gör med sina tester.
slutat läsa deras.[/quote]
de håller riktigt dålig kvalité tyvärr, de nämde inget om den undermåliga referenskylaren trots att det inte kommer finnas några alternativ den här månaden, jag uppskattar verkligen dessa djupa tester och inte bara snittfps och minfps som inte säger speciellt mycket om vilken spelupplevelse kortet ger.

I vanlig ordning är ett nordichardware som gäller bland de svesnka sidorna.jag brukar bilda mig en uppfattning om kortet innan jag läser sammanfattningen och jag brukar även kolla på olika sidor och jag kom fram till ungefär samma sak som NHW.

Jakopp
Jakopp
10 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″]Ni måste ha fått bättre grafikkort än vad sweclokers fick. I t.ex Battlefield 3 så spöar ju era 290x resultat deras. Nu vet jag ju inte om ni använde samma bana som sweclockers gjorde, det kan ju vara en anledning[/quote]

Dags att söka nytt socbidrag så du kan uppgradera riggen nu?

Viking1962
10 Årtal sedan

[quote name=”Jakopp”][quote name=”Viking1962″]Ni måste ha fått bättre grafikkort än vad sweclokers fick. I t.ex Battlefield 3 så spöar ju era 290x resultat deras. Nu vet jag ju inte om ni använde samma bana som sweclockers gjorde, det kan ju vara en anledning[/quote]

Dags att söka nytt socbidrag så du kan uppgradera riggen nu?[/quote]

Försöker du göra dig rolig nu igen? du tyckte jag borde stängas av men frågan är om det inte är du som borde få varningen istället

sturenorth
10 Årtal sedan

Jag undrar varför ni använder er utav PhysX påslaget med AMD Radeon grafikkort installerade då PhysX effekterna kalkyleras utav CPU och inte GPU.

PhysX i borderlands 2 körs via CPu:n då Nvidia specifikt har skrivit sin mjukvara för att inte vara kompatibel när ett Radeon kort är installerat på moderbordet.

Ni inkluderar en funktion som Nvidia uttryckligen har designat för endast Nvidia användare och uteslutit kompatibilitet för Radeon.

Varför ?

Jakopp
Jakopp
10 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″]Försöker du göra dig rolig nu igen? du tyckte jag borde stängas av men frågan är om det inte är du som borde få varningen istället[/quote]

Ska du ha råd med nytt grafikkort kanske det finns extra bidrag att söka hos kommunen eller försäkringskassan. Lycka till med bidragssökandet i vilket fall. Vore tråkigt om du inte kan uppgradera datorn på grund av att skattebetalarna inte längre har råd att ge dig bidrag.

S0urcerr0R
10 Årtal sedan

Maffigt test! Bra jobbat NHW! Vi får väl se om nVidia Maxwell lyckas kontra detta, eller om den plattformen bara fokuserar på låg strömförbrukning.

Anders Nilsson
10 Årtal sedan

[quote name=”sturenorth”]Jag undrar varför ni använder er utav PhysX påslaget med AMD Radeon grafikkort installerade då PhysX effekterna kalkyleras utav CPU och inte GPU. PhysX i borderlands 2 körs via CPu:n då Nvidia specifikt har skrivit sin mjukvara för att inte vara kompatibel när ett Radeon kort är installerat på moderbordet. Ni inkluderar en funktion som Nvidia uttryckligen har designat för endast Nvidia användare och uteslutit kompatibilitet för Radeon. Varför ?[/quote]PhysX i Borderlands 2 sköts via processorn på Low (1080p) oavsett grafikkort. Så det har ingenting med grafikkortet att göra. Resultaten vi har beror antagligen på en driver som inte… Läs hela »

sturenorth
10 Årtal sedan

[/quote]PhysX i Borderlands 2 sköts via processorn på Low (1080p) oavsett grafikkort. Så det har ingenting med grafikkortet att göra. Resultaten vi har beror antagligen på en driver som inte vill lira ordentligt. Men jag överlåter ett svar av detta från Anton.[/quote] Okej, det finns även andra benchmarkings med physX satt på Medium och även High med Radeon kortet installerat, blir konfunderad fortfarande varför physX delen inkluderades då det är Cpu kalkylerat och inte Gpu kalkylerat med Radeon installerat. Jag vet för ett faktum att physX på medium / high får prestandan att ta en djupdykning som följd utav att… Läs hela »