AMD Radeon R9 Fury X i test – Ett kompakt kraftpaketet för entusiaster

12

Sammanfattning och slutsats

Efter en lång tids väntan är det alltså dags att knyta ihop säcken för Fiji och Radeon R9 Fury X, som inleder ett nytt kapitel för AMD:s grafiksegment. Medan vi har en del frågetecken kring det röda lagets nya prestandamonster så får vi ändå konstatera att man har lärt sig en del läxor av sina tidigare misstag och att flera av de brister som plågade föregångaren Hawaii har slätats ut.

Det är kul att se AMD visa framfötterna med övergången till den nya minnestekniken HBM, som trots allt är det riktigt stora paradnumret. Grafikarkitekturen är fortfarande nära besläktad med vad vi hittar i Hawaii och Tonga, och den rena beräkningskraften är i slutändan ungefär vad vi förväntat oss utifrån mängden beräkningsenheter. HBM är däremot någonting helt nytt och medför flera häftiga fördelar, inte bara en imponerande minnesbandbredd utan även ett riktigt kompakt kretskort.

Litet, svalt och till viss del tyst

Radeon R9 Fury X ger utan tvekan mest prestanda per kvadratcentimeter på marknaden idag och är något så unikt som ett kraftfullt entusiastgrafikkort i litet format. AMD tar sikte på mindre speldatorer och även om kortets vattenkylningslösning tar sin beskärda plats öppnar det onekligen nya möjligheter för datorbyggare. Den skräddarsydda slutna vattenkylaren gör också ett lysande jobb med att hålla AMD:s nya Fiji GPU väl kyld. Trots temperaturer på maximalt 56 grader vid tung belastning är kylarens ensamma 120 millimeters fläkt föredömligt tystlåten. Tyvärr lider vårt, och flera andra förproduktionsexemplar, av ett klart märkbart “pumptjut”. Ett ljud som AMD lovar ska vara dämpat i de kort som landar på butikshyllorna, detta efter optimeringar i styrningen av kylarens vattenpump.

Värt att poängtera är också att AMD precis som Nvidia lyckats imponerande väl med optimeringen av sin GPU-arkitektur och dess tillverkningsteknik. Trots att Fury X fullkomligen krossar sin föregångare 290X noterar vi en lägre energiförbrukning, ett mycket stort och viktigt steg framåt för AMD.

Fury X slår jämna slag med GTX 980 Ti

980ti_vs_FuryX

Grafikkortskylaren låter Fiji verkligen sträcka på benen och det finns ingen som helst risk för throttling, ett fenomen som annars kunnat skönjas på referensmodeller av konkurrenten Geforce GTX 980 Ti. Fiji är den i särklass kraftfullaste GPU AMD tillverkat och i våra prestandatester levererar flaggskeppet Fury X prestanda i nivå med Geforce GTX 980 Ti när vi ställer in upplösningen på ultrahd/4K. När upplösningen sjunker och Fury X imponerande bandbredd får mindre betydelse ges GTX 980 Ti chansen att ta täten men fortfarande med förhållandevis liten marginal. Geforce GTX Titan X är fortfarande ohotad prestandakung, men tar man prislappen i beaktning är Nvidias flaggskepp inte riktigt med i diskussionen. En nackdel för AMD är samtidigt att Fiji-kretsen verkar jobba ganska nära sin maximala potential. Överklockningsmöjligheterna är begränsade och i en jämförelse med fabriksöverklockade Geforce GTX 980 Ti-modeller blir det en tuff match för Fury X.

4GB minne och ingen HDMI 2.0

Radeon Fury X glänser onekligen i 4K-upplösning men har också två skamfläckar i sammanhanget. HBM-tekniken begränsar AMD till 4 gigabyte grafikminne som kan komma att bli en begränsning i framtida speltitlar. De goda nyheterna är att vi i våra prestandatester och egna spelsessioner av notoriskt minneskrävande Shadow of Mordor inte sett några märkbara problem relaterade till minnesmängden, inte ens vid 4K-upplösning. Det är samtidigt något som kan skilja mellan olika spel och få en större inverkan i framtida titlar eller sämre optimerade grafikmotorer.

Att AMD valt att inte inkludera stöd för HDMI 2.0 är också ett underligt beslut som kan påverka Fijis popularitet i de små kompakta speldatorer man siktar in sig på. AMD menar att Freesync-skärmar med Displayport är den bästa lösningen samtidigt som det talas om Displayport-till-HDMI 2.0-adaptrar redan i sommar. Vilket i vår bok skulle vara tillräckligt för att rädda upp situationen mot en givet ganska smal målgrupp.

Radeon R9 Fury X – Ett litet kort för konsumenten men ett stort kort för AMD

Radeon R9 Fury X och Fiji är en synnerligen viktig lansering för ett AMD i motvind. Det samlade intrycket av dagens lansering är att AMD känt pressen och varit något stressade med att få ut sitt nya flaggskepp på marknaden, eller åtminstone i händerna på media. Förproduktionsexemplaren lider av vad AMD lovar är barnsjukdommar och antalet testexemplar har varit extremt begränsat. Vilket också ställer oss frågande kring tillgängligheten hos återförsäljare. Enligt de senaste rapporterna finns det endast en handfull exemplar i svenska butiker och det är fortfarande oklart när tillgängligheten blir bättre.

De goda nyheterna är att Fiji och Radeon R9 Fury X verkligen medför något nytt till grafikkortsmarknaden. Ett AMD-grafikkort som på allvar kan tampas med Nvidias toppmodeller och som gör det med en ganska unik framtoning. Det är en chansning av AMD att satsa på HBM-minne och även om begränsningen till 4 gigabyte minne är en nackdel är det i vår mening ingen deal breaker. Fördelarna överväger till stort nackdelarna och samtidigt kan vi knappt vänta på att få se framtida Fiji-kort som Radeon R9 Nano där vi verkligen pratar superkompakta prestandakort.

Med en prislapp på drygt 7 000 kronor har AMD satt Radeon R9 Fury X i samma prisspann som Geforce GTX 980 Ti. En rejäl summa pengar för ett grafikkort men som enligt våra prestandasiffror och kortets unika framtoning trots allt bär upp. Utan en känsla för hur grafikkortskylarens prestanda i butiksexemplar är det svårt att spika ett slutgiltigt betyg. Radeon R9 Fury X är samtidigt både ett häftigt och spännande grafikkort som får oss att se ljusare på AMD:s grafikkortsframtid än på länge.

Fiji_die

AMD Radeon R9 Fury X
Fördelar
+ Imponerande prestanda i höga upplösningar
+ Bra GPGPU-prestanda i singel precision
+ Mycket effektiv kylning och låg temperatur
+ Tyst kylningsfläkt
+ Kompakt format
+ Bios-switch

Nackdelar
– Högljudd pump (Sägs vara åtgärdat i butiksexemplar)
– Klumpig radiator
– Inget stöd för HDMI 2.0
– Endast 4GB grafikminne
– Hög prislapp

Cirkapris: 7 059 kronor (riktpris)

Subscribe
Notifiera vid
12 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
9 Årtal sedan

drivrutiner?
verkar lite omogna än

flopper
9 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”flopper”]drivrutiner?
verkar lite omogna än[/quote]
Ja det är dem Flopper. Vi har haft problem med vissa titlar, bland annat CoD Advanced Warfare samt Far Cry 4 som vägrat fungera med varken R9 300-serien eller Fury. I övrigt har det fungerat rätt bra men smärtfritt har det inte varit nej. :)[/quote]

Nåt om volt upplåsning etc..?
eller blir det med 14 Juli Fury?

Per Lunqvist
Per Lunqvist
9 Årtal sedan

Hoppades på att det skulle vara det ultimata FPS-kortet i 1080p på en 144hz skärm.Ärligt talat känns det som en flopp, AMD behöver köpa marknadsandelar och ett kort som presterar generellt sämre än 980ti till samma pris är en flopp.Hade de lanserat kortet för 5k hade kortet varit det bästa sen 4850 som piskade skiten ur Nvidias ockerpriser. Vissa tester känns väldigt skumma med konstiga resultat och även om de skulle få ut 10% till så är skadan redan skedd.Känns lite bulldozer över hela lanseringen, hypade skit som inte presterade till fel pris. Var sugen, blir att vänta på nästa… Läs hela »

Morkul
9 Årtal sedan

Först av allt, Riktigt bra jobb NH! Skulle vara roligt att se lite fler spel som har använder många högupplösta texturer samtidigt i 3840*2160, trots allt dit spelvärlden håller på att gå. Till alla de som dissa mig hårt när jag sade att Fury X skulle gå att maxxa, alltså klocka till 500W bör läsa detta noga: http://www.tomshardware.com/reviews/amd-radeon-r9-fury-x,4196-7.html AMD satte på en kylare som skulle klara 500W och jag är fortfarande övertygad av att man slänger inte ut pengar på sådant om det inte skulle visa sig att det finns användning för det. Tomshardware mäter ju uppenbarligen upp toppar på… Läs hela »

flopper
9 Årtal sedan

windows 10 snart dags att bencha igen 🙂

och bra recension förresten:)

metalmumin
9 Årtal sedan

För en GPU som är så pass stor och har fler transistorer än GM200 är detta ett stjärnskott. Gnuggar händerna inför DX12 benchmarks 😀

Fint att ni lät AMD kommentera kring pumpljudet – imponerande journalism!

Morkul
9 Årtal sedan

Efter att ha last igenom denna recension lite mer noggrant, samt par andra så hoppas jag nu på lite priskrig mellan Fury X och GTX 980 TI. För min personliga smak så kommer det slutändan i slutändan hänga på priset men skulle det bli samma prisbild så kommer det bli den klumpiga kyllösningen som blir en nackdel.

Hoppas på att det kommer bättre och kanske billigare lösningar inom kort.

Marquzz
9 Årtal sedan

Jag undrar vad det är som begränsar i de lägre upplösningarna? I vissa titlar ligger det ju långt efter i 1080p. Ok att det kommer ikapp i 4K, men det känns fortfarande som om 4K är lite för tungt att driva med ett ensamt kort, i alla fall om man tittar på snitt-fps:en i graferna. Men den subjeltiva känslan kanske är annorlunda, Anton? Det hade varit grymt intressant att se en duell mellan 980Ti SLI och Fury X xfire i 4K. Kanske kommer Fury X ikapp mer då. Dessutom så skulle minnesmängden kanske påverka också. Tror att ett mycket intressantare… Läs hela »

Marquzz
9 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]
Radeon R9 Fury X är utan tvivel det mest kompakta grafikkortsflaggskepp vi testat någonsin på NordicHardware
[/quote]

Nåja, nu ska vi inte ta i här, nog testade ni säkerligen både Radeon 9×00 samt X8xx då det begav sig, även dessa små flaggskeppskort 😉

S0urcerr0R
9 Årtal sedan

Galet najs recension! Måste helt klart vara en av nätets mest utförliga och jag gillade starkt att ni gick in på andra scenarion än bara spel (..tex Arkitekturkuriosa och HEVC stöd). Det enda som ni missade (vilket alla andra sajter också missat i sina recensioner av detta kort) är huruvida det har Mantle-stöd.Faktum är att den aspekten egentligen är ointressant för dom flesta, eftersom det kommer bli Abandonware och DX12 is the shit, men sen finns det kanske en skara som vill spela BF4 med detta, eller Mantle demos …eftersom DX12 inte stöds för dessa titlar.Är dessutom intressant att just… Läs hela »