AMD Radeon R9 Fury X i test – Ett kompakt kraftpaketet för entusiaster

12

Radeon R9 Fury X - Kompakt men utrymmeskrävande

290X_vs_FuryX

Snabbsummering:
AMD är med rätta stolta över Fury X mycket kompakta kretskort. Trots sina 194 millimeter har kretskortet kapacitet att leverera 375 watt till Fiji-kretsen och visar med ljusdioder hur hårt kortets GPU jobbar. Ett slutet vattenkylningssystem med 500 watts kapacitet avrundar paketet och levererar låga temperaturer trots kortets begränsade storlek. Radiator och slangkopplingar betyder dock att kortet trots sin storlek kräver en hel del utrymme i ditt chassi.

Radeon R9 Fury X är utan tvivel det mest kompakta grafikkortsflaggskepp vi testat någonsin på NordicHardware och med sina dryga 190 millimeter i längd har AMD lyckats med något tämligen unikt. En av de stora fördelarna med HBM-tekniken är att minneskretsarna inte bara är extremt små, de placeras även väldigt tätt intill grafikkretsen på dess interposer. Detta är en lösning som betyder att AMD slipper göra plats för både GDDR5-minneskretsar samt de elektriska banor som kopplar samman GPU med minne genom kretskortet. Resultatet är ett kretskort som trots en rekordstor GPU är extremt kompakt.

Trots den förhållandevis återhållsamma kretsytan har AMD tryckt in lite ny funktionalitet för att befästa kortets entusiaststämpel. Först ut har vi två 8-pins strömkontakter som leds vidare till spänningsdelen med sina 6 faser och betyder att kortet i teorin kan dra hela 375 watt, vida överstigande de 275 watt som specifikationerna lyder. Detta ses mer som en bonus för överklockare och entusiaster som vill vara säkra på att även ökade frekvenser inte ska hindras av strömförsörjningen.

GPU Tach visar grafikkortets aktivitet

Vi kan även notera en vippbrytare för att växla mellan kortets två bios-chip samt en rad a ljusdioder som placerats jämsides med de två 8-pinskontakterna. Dessa dioder har fått namnet GPU Tach och är aktivitetsdioder där en ensam diod visar ifall AMD:s strömsparläge Zerocore är aktiverat – då lyser dioden grönt – eller om kortet är aktivitet då dioden lyser rött. De övriga åtta ljusdioderna kan antingen lysa med röd eller blå färg och används för att visa grafikkretsens aktivitet. Vid enklare belastning som viloläge i Windows lyser endast någon enstaka diod medan alla åtta dioderna lyser upp i spel och mer GPU-krävande applikationer.

GPU_Tach

Färgerna på ljusdioderna kan ändras genom en vippbrytare bak på kortet och deras funktion är förvisso användbar i vissa lägen men mer av ett estetiskt tillskott. Precis som den röda Radeon-logotypen som lyser upp på långsidan av kortet när datorn är aktiv.

Effektiv vattenkylningslösning håller temperaturerna i schack

AMD insåg möjligheterna med sitt kompakta kretskort och valde att satsa fullt ut på ett entusiastgrafikkort i mindre format än vi sett tidigare. Även om kretskortet krympts mer än någonsin tidigare i entusiastklassen är det fortfarande en rejält kraftfull och GPU med rejäl effektförbrukning och värmeutveckling. Ett faktum som gjorde det omöjligt för AMD att satsa på en traditionell luftkylare utan att kortets fysiska storlek växte i samma takt. Valet blev att likt med sitt forna multi-gpu grafikkort Radeon R9 295X2 satsa på en vattenkylningslösning.

Det slutna vattenkylningssystemet består av en 120 millimeter stor radiator med en fläkt av samma diameter. Ovanpå radiatorn har AMD fäst en extra vattenreservoar för att ytterligare effektivisera kylningen av vätskan i systemet och specificerar kylningskapaciteten till 500 watt.

Radiatorn ansluts med 400 millimeter långa sleevade slangar till baksidan av grafikkortet och leds in i det heltäckande höljet till ett vattenblock som med hjälp av en värmeledande platta leder värmen bort från både GPU och kringliggande komponenter som spänningsregulatorer och HBM-minne.

Själva höljet är tillverkat av aluminium med svart nickelplätering samt texturerade paneler med ett gummiliknande soft touch material. En konstruktion som trots allt ger kortet en solid premiumkänsla som passar i klassen.

Kompakt grafikkort som trots allt kräver utrymme

AMD lyckas mycket riktigt hålla grafikkortets temperaturer väl i schack med hjälp av sin slutna vattenkylare men det är en lösning som också ger vissa problem för marknadsföringen av ett grafikkort för kompakta system. Även om grafikkortets kretskort och hölje mäter endast 194 millimeter krävs det snarare 23-25 centimeter av utrymme för att inte skada de två slangarna som leds ut genom änden av kortet. Samtidigt ska det göras plats för den 120 millimeter stora radiatorn som med sin toppmonterade vattenreservoar kan få problem att få plats på traditionella radiatorplatser i chassit.

Även om det finns flera mini-ITX-chassi med stöd för radiatorfästen är det långt ifrån alla som låter en användare installera dubbla radiatorer, vilket krävs om man är ute efter att även vattenkyla sin CPU.

AMD ska onekligen ha en eleoge för sitt riktigt kompakta kretskort och i rätt system kan detta formatet leverera imponerande prestanda utan stora utrymmeskrav. Något AMD effektivt visat med Project Quantum som i ett miniformat huserar inte en, utan två Fiji-grafikkretsar.

De riktigt kompakta speldatorerna däremot kan snegla mot Radeon R9 Nano som senare i år anländer med en Fiji GPU samt en vanlig luftkylare med blott 165 millimeter i längd.

Subscribe
Notifiera vid
12 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
9 Årtal sedan

drivrutiner?
verkar lite omogna än

flopper
9 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”flopper”]drivrutiner?
verkar lite omogna än[/quote]
Ja det är dem Flopper. Vi har haft problem med vissa titlar, bland annat CoD Advanced Warfare samt Far Cry 4 som vägrat fungera med varken R9 300-serien eller Fury. I övrigt har det fungerat rätt bra men smärtfritt har det inte varit nej. :)[/quote]

Nåt om volt upplåsning etc..?
eller blir det med 14 Juli Fury?

Per Lunqvist
Per Lunqvist
9 Årtal sedan

Hoppades på att det skulle vara det ultimata FPS-kortet i 1080p på en 144hz skärm.Ärligt talat känns det som en flopp, AMD behöver köpa marknadsandelar och ett kort som presterar generellt sämre än 980ti till samma pris är en flopp.Hade de lanserat kortet för 5k hade kortet varit det bästa sen 4850 som piskade skiten ur Nvidias ockerpriser. Vissa tester känns väldigt skumma med konstiga resultat och även om de skulle få ut 10% till så är skadan redan skedd.Känns lite bulldozer över hela lanseringen, hypade skit som inte presterade till fel pris. Var sugen, blir att vänta på nästa… Läs hela »

Morkul
9 Årtal sedan

Först av allt, Riktigt bra jobb NH! Skulle vara roligt att se lite fler spel som har använder många högupplösta texturer samtidigt i 3840*2160, trots allt dit spelvärlden håller på att gå. Till alla de som dissa mig hårt när jag sade att Fury X skulle gå att maxxa, alltså klocka till 500W bör läsa detta noga: http://www.tomshardware.com/reviews/amd-radeon-r9-fury-x,4196-7.html AMD satte på en kylare som skulle klara 500W och jag är fortfarande övertygad av att man slänger inte ut pengar på sådant om det inte skulle visa sig att det finns användning för det. Tomshardware mäter ju uppenbarligen upp toppar på… Läs hela »

flopper
9 Årtal sedan

windows 10 snart dags att bencha igen 🙂

och bra recension förresten:)

metalmumin
9 Årtal sedan

För en GPU som är så pass stor och har fler transistorer än GM200 är detta ett stjärnskott. Gnuggar händerna inför DX12 benchmarks 😀

Fint att ni lät AMD kommentera kring pumpljudet – imponerande journalism!

Morkul
9 Årtal sedan

Efter att ha last igenom denna recension lite mer noggrant, samt par andra så hoppas jag nu på lite priskrig mellan Fury X och GTX 980 TI. För min personliga smak så kommer det slutändan i slutändan hänga på priset men skulle det bli samma prisbild så kommer det bli den klumpiga kyllösningen som blir en nackdel.

Hoppas på att det kommer bättre och kanske billigare lösningar inom kort.

Marquzz
9 Årtal sedan

Jag undrar vad det är som begränsar i de lägre upplösningarna? I vissa titlar ligger det ju långt efter i 1080p. Ok att det kommer ikapp i 4K, men det känns fortfarande som om 4K är lite för tungt att driva med ett ensamt kort, i alla fall om man tittar på snitt-fps:en i graferna. Men den subjeltiva känslan kanske är annorlunda, Anton? Det hade varit grymt intressant att se en duell mellan 980Ti SLI och Fury X xfire i 4K. Kanske kommer Fury X ikapp mer då. Dessutom så skulle minnesmängden kanske påverka också. Tror att ett mycket intressantare… Läs hela »

Marquzz
9 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]
Radeon R9 Fury X är utan tvivel det mest kompakta grafikkortsflaggskepp vi testat någonsin på NordicHardware
[/quote]

Nåja, nu ska vi inte ta i här, nog testade ni säkerligen både Radeon 9×00 samt X8xx då det begav sig, även dessa små flaggskeppskort 😉

S0urcerr0R
9 Årtal sedan

Galet najs recension! Måste helt klart vara en av nätets mest utförliga och jag gillade starkt att ni gick in på andra scenarion än bara spel (..tex Arkitekturkuriosa och HEVC stöd). Det enda som ni missade (vilket alla andra sajter också missat i sina recensioner av detta kort) är huruvida det har Mantle-stöd.Faktum är att den aspekten egentligen är ointressant för dom flesta, eftersom det kommer bli Abandonware och DX12 is the shit, men sen finns det kanske en skara som vill spela BF4 med detta, eller Mantle demos …eftersom DX12 inte stöds för dessa titlar.Är dessutom intressant att just… Läs hela »