Antec P280 testat – Ett stort och välbyggt miditower

2

Tester

Testkomponenter

Vi testade att installera systemet med två olika uppsättningar av komponenter. De tester vi gjorde av chassits temperaturer och subjektiva ljudnivå baseras på en uppsättning av komponenter som vi kommer använda i testlabbet för videorendering. Den detaljerade systemspecifikationen kan ni hitta här nedan.

antectest

Komponenter  
Moderkort Asus Sabertooth X79
Processor Intel Core i7 3930K @ 4,0 GHz 1,15V
Processorkylare Intel RTS2011LC Water Cooling Solution
Internminne 16GB Corsair Vengeance 1866Mhz
Grafikkort Nvidia Geforce GTX 680
SSD Kingston HyperX 240GB
PSU Antec High Current Pro 1200W

Ljudnivå

Eftersom mätning av ljudnivå sällan ger ett helt rättvist resultat så ger vi här en subjektiv bedömning av chassits ljudnivå på dess olika inställningar. Antec P280 har två lägen på de medföljande fläktarna, low (600rpm) och high (1200rpm) som ställs in via den bakre fläktkontrollern. Vid low är chassit förvånansvärt tystlåtet och med rätt komponenter kan datorn bli mycket tyst.

Vid inställningen “High” däremot så får datorn liv och det blir en högre ljudbild som kan vara lite störande vid kontorsarbete. Ska datorn användas till detta så föreslår vi den lägre inställningen. Vi har fortfarande inte förstått varför Antec har valt att sätta fläktarna i toppen istället för i fronten då både ljudnivån hade minskats och det hade blivit en trevligare ljudbild då det inte läcker ut ljud ur toppen. Ytterliggare en liten nackdel med monteringen av fläktar i toppen är det skapas ett undertryck vilket kan leda till att damm och liknande letar sig in bland springor där det inte finns dammfilter.

Temperaturer

För att belasta systemet så körs Metro 2033 med sitt eget benchmark 10 gånger och temperaturerna avläses med MSI Afterburner och Core Temp.

temperaturer

Grafikkortet har inget luftflöde värt att nämna och därav får ljudnivån lida lite när grafikkortet närmar sig 60% fläkthastighet vid belastning. Temperaturerna är det inget fel på då kortets fläktkurva är anpassad för att hålla en gräns runt 80 grader.

Processorn fick samma behandling som grafikkortet och fick köra igenom några runder av Metro 2033. Fläkten som är kopplat till vår slutna vattenkylning är en av Antec TwoCool fläktarna inställd på High. TwoCool är inte direkt optimerad för att klara av att dra luft genom en radiator men klarar av jobbet med betyget godkänt. Hade vi använt oss av lägre minnesmoduler och även fått plats med kylarens standardfläkt i en push-pull konfiguration hade det troligtvis inte vara några problem att köra TwoCool-fläkten i Low. Temperaturerna landar precis över 70 grader vid 4,0 Ghz och med en spänning på 1.15V.

Antec P280 har potential att användas för att bygga ett riktigt tyst system men utan några rejäla ljuddämpningsmöjligheter är det samtidigt något av en kompromiss. Här finns nämligen möjlighet att trycka in även kraftfullare komponenter men då ökar också ljudbilden en hel del.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
drizzit
12 Årtal sedan

Snyggt va det men jag håller mig nog till mitt CM830 är dock inte direkt känslig för fläktljud vilket nog hjälper 😀

this
12 Årtal sedan

Nästan så att man kan tänka sig att köpa detta och plugga igen toppen med lite bitumen och dämpmatta, gillar robusta chassin.