Är ”Windows as a service” ett misslyckande?

0

Nu är Windows 10 2004 här! Hittills verkar uppdateringar ha gått ganska bra men så har det inte alltid varit för uppdateringar av Windows 10. Microsofts Windows as a service-strategi har till stor del varit ett ganska stort misslyckande.

I årtionden tog det år mellan viktiga uppdateringar av Windows. Så kallade servicepaket lanserades för till exempel Windows XP för att ge viss ny funktionalitet. Uppdateringarna var dock få och lanserades sällan. Med Windows 10 presenterade Microsoft konceptet Windows as a service. Tanken var att göra Windows till ett kontinuerligt förbättrande operativsystem som gör det lättare för användare att alltid vara uppdaterade. Strategin bestod till stor del av två stora uppdateringar som lanserades varje år. Två uppdateringar per år är ett högt tempo, särskilt när varje ny uppdatering introducerar nya stora funktioner.

Resultatet av det höga tempot var ett flertal ganska stora misslyckanden. Det största var sannolikt version 1809, som lanserades hösten 2018. När uppdateringen först lanserades till allmänheten visade det sig att en bugg kunde resultera i att alla filer i användares dokument-mapp raderades. Det är möjligen en av de värsta sakerna en uppdatering kan göra. Microsoft stoppade uppdateringen och återlanserade den med löftet om att alla kända allvarliga buggar var fixade. När uppdateringen åter började rullas ut, visade det sig att en annan bugg gjorde att filer kunde skrivas över utan varning när användare extraherade en ZIP-fil. Det fick uppdateringen att stoppas än en gång.

1809 är sannolikt en av de värsta systemuppdateringarna någonsin. Det betyder inte att alla andra har gått bra. Windows 10 har haft gott om problem och det verkar som att det har fått Microsoft att vakna.

En ny strategi

Utan att erkänna sin justerade kurs verkar nu Microsoft vara på väg i en helt ny riktning. Windows 10 20 04, som alltså lanserades denna veckan, har testats sen februari 2019. Nej, jag sa inte fel. Testandet har pågått sen februari 2019.

Maj 2020-uppdateringen för Windows 10 rullas ut

Bättre testande är dock inte den enda stora förändringen i Microsofts strategi. Medan Microsoft insisterar att de fortsätter att schemalägga Windows 10 för två stora uppdateringar per år, har den strategin i praktiken redan försvunnit. Den senaste stora uppdateringen, kallad 1909 var inte den typ av funktionsuppdatering som vi blivit vana vid. Den var i praktiken en så kallad kumulativ uppdatering med en samling av små buggfixar och ändringar.

Microsoft har kort sagt redan lagt ner sin plan på dubbla uppdateringar per år. Det skulle jag tro kommer som en lättnad för IT-administratörer och användare runt om på jordklotet. Även om det kanske är roligt att få nya grejer behöver vi kanske inte få motsvarigheten till 3D Paint två gånger per år, i ett operativsystem som är flera årtionden gammalt. Den insikten verkar Microsoft också ha fått. Kolla till exempel på hur snabbt nya versioner av Windows 10 har rullats ut över tid. Det är uppenbart att Microsoft har blivit betydligt mer försiktiga i sin inställning till uppdateringar.

Mer aktuella datorer

Även om Microsofts ursprungliga idé för Windows 10 inte riktigt har funkat som tänkt, finns det saker som har gått bra. En del av strategin var att få fler användare på samma operativsystem. Windows 10 närmar sig 75 procent av världens aktiva Windows-datorer och över 90 procent av dem använder en version av Windows 10 som har fullt stöd från Microsoft. Det gör det enklare för Microsoft, säkrare för användare och bättre för programutvecklare att lita på att användare har stöd för Windows senaste funktioner.

Microsoft har dessutom förändrat sin inställning till hur uppdateringar installeras. Windows 10 har gjort sig känt som operativsystemet som uppdateras vid de sämsta tillfällen vi kan tänka oss. De usla uppdateringarna och användares bristande kontroll över dem har dessutom gjort Windows 10 Home-användare till testråttor av nya uppdateringar. Nu finns kontroller för att styra när uppdateringar installerats börjat erbjudas även för Home-användare. De användare som kanske är minst intresserade av uppdateringar för uppdateringarnas skull.

Även om Microsoft inte verkar våga erkänna det är det uppenbart att Windows as-a-service inte riktigt har fungerat som tänkt. Det har gett Windows 10 en ny riktning att gå i. Den första strategin var kanske ett misslyckande men nu verkar Microsoft vara på väg i rätt riktning. Med det sagt. Om du vill hålla din dator i väl fungerande skick, vänta lite innan du uppdaterar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments