AMD låter oss testköra deras nya åttakärniga Ryzen-processorer tillsammans med kommande entusiastgrafikkortet Vega. Här är redaktionens första intryck.

Även om vi hade hoppats på att få se mer konkreta presentationer och lanseringar från AMD under CES bjuds det på godsaker under mässan. AMD har varit relativt tysta om den nya processorfamiljen Ryzen baserad på Zen-arkitekturen, till skillnad från den kommande grafikkortsarkitekturen Vega som AMD har lanserat, i alla fall på papper. Men på CES får vi chansen att testa ett helrött gamingsystem tillsammans med spelet Doom i 4K-upplösning.

Bra flyt med GTX 1080-klassad prestanda

Testsystemet består av en okänd Ryzen processor, som med stor sannolikhet är en av företagets kommande toppmodeller. Samt ett lika okänt Vega-baserat grafikkort. Klockfrekvensen på den åttakärniga Ryzen-processorn uppgår till 3 400 megahertz i basfrekvens och har i dagsläget ingen turbofrekvens aktiverad, även om detta ska komma till lanseringen. Det Vega-baserade grafikkortet är det tystare kring och enligt representanter på plats ska det vara imponerande att kortet flyter på så bra som det gör i detta tidiga skede. Mjukvaran är i tidigt stadie och fläktarna snurrar på i nära nog maxhastighet, fokus har varit på ett fungerande testsystem och inte optimal ljudnivå.

Prestandamässigt ligger vi på mellan 60-70 fps i de flesta fall. Detta med ultra-inställningar och 4K-upplösning. Siffror som kan jämföras med ett Intel-system med Geforce GTX 1070 och GTX 1080 som landar på liknande siffror. Det är dock omöjligt att dra för stora växlar utan direktjämförande tester med full kontroll på inställningar och testhårdvara. Helhetsupplevelsen är dock mycket bra och med gott flyt.

AMD Vega med HBM2

AMD har under morgondagen presenterat fler detaljer för Vega-arkitekturen och bekräftat att det kommer att komma med High bandwidth memory 2, förkortat HBM 2. Samt att AMD har omarbetat stora delar av Graphics Core Next-arkitekturen. Bland annat kan vi se att Graphics Core-enheterna har förbättrats, och man har gjort stora framsteg i minneshantering och minnesallokering med hjälp av nya fysiska enheter i kretsen.

Av allt att döma arbetarna utvecklarna natt och dag med att fördigställa Vega och Ryzen för en eventuell lansering inom det första halvåret och mycket tyder på att det lär bli så. Tillsvidare är man tysta om ett officiellt lanseringsdatum och förhoppningarna om Vega redan under första kvartalet kan nog läggas på hyllan. Vi hoppas givetvis att få se mer av Vega och Ryzen innan lanseringen. Idag nöjer vi oss med att med gott resultat testköra Doom i 4K-upplösningen på en helt AMD-baserad speldator – något vi sett fram emot i många år.

Andra nyheter från CES 2017

Rubrik

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mind Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mind
Medlem
Mind

1st fingerskruv som håller fast sidan på lådan?!?
Måste ha varit bra frestande att lyfta lite på locket o kika in =)