Handen på hjärtat. AMD:s nya prestandaprocessor Ryzen må påminna mig om en tysk chokladkola men banne mig om jag inte varit såhär CPU-uppspelt på åratal.

Drygt 15 år har jag jobbat med att testa datorprodukter och jag kan inte ens minnas när jag senast var så här taggad inför en röd CPU-lansering. Senaste storhetstiden för AMD på CPU-marknaden var när vissa av er fortfarande kämpade med dubbelknut på gympadojorna. AMD Athlon hade sin storhetstid under början av 2000-talet, ungefär när NordicHardware slog upp portarna. I 16 år har det gått lite upp och ner för det röda lägret. Mestadels har dock AMD agerat bänkvärmare i B-laget medan Intel med sin Core-processorer varit som de där arroganta supertalangerna som alltid var bäst utan att ens försöka.

”En gigantisk flopp med andra ord.”

AMD har försökt. Flera gånger. Satsningen på integrerade grafikkretsar efter uppköpet av ATI var vågat. Tyvärr var inte datormarknaden redo att dedikera större delen av processorkislet till en integrerad grafikkrets. Lanseringen av Bulldozer-arkitekturen var den senaste stora CPU-uppdateringen från AMD. Den enda CPU som på NordicHardwares 16 år belönats med en Kalkon-utmärkelse. En gigantisk flopp med andra ord.

Om AMD inte skjutit över mål har man gjort pinsamma frisparksvarianter som aldrig gett någon utdelning.

Visst jag är kanske inte helt rättvis och lite väl hård. Men faktum kvarstår att jag personligen inte rekommenderat en AMD CPU till någon i min närhet på säkert 10 år. AMD har haft en minimal nisch i budget- och mellansegmentet. Jag körde tom en Brazos APU i min HTPC några år. Men herregud vad jag längtat efter en ”riktig” prestandaprocessor från AMD.

AMD Ryzen ger mig äkta entusiastkärlek på nytt

Ryzen må ha ett namn som påminner mig om en gammal tysk chokladkola. Det är ändå den första AMD-processor som kanske någonsin får mitt entusiathjärta att spritta på allvar.

Lovorden har funnits där ända sedan Zen-arkitekturen presenterades för något år sedan. 40% bättre IPC-prestanda, effektiv tillverkningsteknik, fokus på prestandamarknaden, fred på jorden och en förtidspensionerad Donald Trump. Ok, riktigt så jäkla optimistiskt har det kanske inte varit men i jämförelse med tidigare AMD-lanseringar är det svårt att inte ryckas med.

Med AMD:s New Horizon-event och nya läckta prestandaresultat i ryggen börjar vi nu på allvar närma oss Zen-arkitekturens första trevande steg på CPU-marknaden. Jag skulle samtidigt ljuga om jag påstod att jag blivit mer övertygad för var dag som går. De prestandaresultat som hittills hittat ut på nätet indikerar att AMD mycket riktigt springer åttor kring sina äldre kretsar. Men det är en sak att bli upptagen till A-laget för att byta ut en avdankad ytterback och en helt annan att knipa en plats i startelvan.

Intel rullar tummarna i Norden

För första gången på 16 år börjar jag fundera över om jag, vi på NordicHardware, förbehållslöst kommer att kunna rekommendera en AMD CPU till datorspelare och entusiaster. Bara tanken på detta får mig uppspelt och som datormarknaden ser ut idag är det något även du som hårdnackad Intel-fan bör uppskatta. Intel har tro det eller ej inte gjort någon succé heller de senaste åren. Ett monumentalt misslyckande på mobila processormarknaden har följts upp av närmast pliktskyldiga CPU-lanseringar för datormarknaden. Under 2017 kommer Intel att stänga ner hela sin PR-verksamhet i Norden och i skrivande stund vet svensk teknikmedia inte ens hur vi ska kunna få tag i testexemplar på nya processorer. CPU-marknaden är i kräftgång.

AMD behöver ett RX 290X som blåser i seglen medan Intel förtjänar en kaktus i arslet för alla tjuvknep genom åren och sina (obefintliga)planer för Norden.

Den nyktra analysen av Ryzens möjligheter

Om vi ser bortom mina rent känslomässiga förhoppningar istället tittar på min mer nyktra analys av AMD:s Zen-arkitektur då?

Kortfattat, jag är övertygad om att Zen blir AMD:s bästa CPU-arkitektur på länge. Kanske någonsin. Jag tror samtidigt inte att AMD kommer att erbjuda den snabbaste och kraftfullaste entusiastprocessorn under 2017. Intel har fortfarande för stort försprång och för stora resurser för att AMD ska kunna sno den yttersta prestandatronen. Märk väl, jag har väldigt gärna fel!

Med en mix av förhoppningar och realistisk analys tror jag dock att Ryzen kan bli ett verkligt alternativ även för spelare och entusiaster nästa år. Kan AMD åtminstone hitta målet och skapa chanser är det bara en tidsfråga innan vinsterna kommer. AMD sägs prata om CPU-priser på över 3 000 kronor för vissa av sina modeller. Bara det måste ses som en straffspark i krysset jämfört med dagens mått mätt.

Tills dess är jag nöjd med att känna det slitna entusiasthjärtat slå extra slag vid tanken på gammal tysk chokladkola.

Krönika: AMD behövs nu mer än någonsin

Processorer på Prisjakt.se

Rubrik

10
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
MarquzzBewiseAnton KarmehedMoNsTeR Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Husse Busse
Medlem
Husse Busse

Ja det var länge sedan man körde hel ”rött”. Hoppas verkligen att AMD kommer med något tillräckligt bra + VEGA förstås. Härlig vår att vänta ?

Medlem
Arne Berg

De tester man sett än så länge, så verkar det ju positivt, att dom kommer slå kaby-lake konsumentprodukter men verkar få stryk av -e prollarna. Men är ju inte ens lanserat så ska bli intressant att se.
Barra att hoppas att dom blir tillräckligt bra ,så det inte bara blir: bra för priset som dom vart allt för länge.
Sen vill man ju ha info om styrkretsen (moderkort) också för mig e det minst lika intressant där (har dom för mig ) inte kommit med nåt intressant sen det var andra än AMD som utvecklade kretsarna (Via & Nvidia)

MoNsTeR
Medlem
MoNsTeR

Senast 2006 presterade AMD:s processorer bättre än allt som Intel hade att erbjuda. De hade dessutom bättre energieffektivitet. Frågan är om det kommer bli så igen men det vore helt klart trevligt för konkurrensens skull.

http://www.anandtech.com/show/1920

Medlem
Olle P

Jag vill minnas att försnacket gick i liknande tongångar inför lanseringen av Bulldozer. Då förväntade jag mig att Bulldozer skulle matcha nylanserade Sandy Bridge, vilket som bekant misslyckades totalt. Då liksom nu hoppades jag att AMD verkligen skulle ha någonting bra att komma med. Ett par månader senare rekommenderade jag faktiskt en kollega att köpa dator med AMD-processor, men då en Athlon X3 för att få optimal prestanda inom en mycket snäv budget. Även i dagsläget tvekar jag inte att rekommendera AMDs A-serie som gångbart alternativ till en budgetdator som har måttliga processorbehov och ska använda den interna grafiken. (Ska… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Jag vågar knappt hoppas, jag vill så gärna, men AMD har fuckat upp det så många gånger under så lång tid nu. Ska de komma tillbaka måste pris/prestanda bli helt rätt.