Kryptovaluta är hetare än någonsin och mining är åter på tapeten för entusiaster. Vi gör en djupdykning i det viktigaste du behöver veta om kryptovalutor!

Kryptovalutor hamnade först i strålkastarljuset under början av 2010-talet, när Bitcoin först introducerades. Idag är tekniken till synes här för att stanna, och i år har ämnet fått en nytändning. AMD:s grafikkort säljer slut i en ny guldrusch, men varför? Vad innebär egentligen kryptovalutor, och vad är det som hänt år 2017 som åter satt ämnet på tapeten? Och kan du verkligen tjäna pengar med ditt grafikkort?

I den här artikeln besvarar vi dina viktigaste frågor om kryptovalutor!

Vad är en kryptovaluta?

Den korta förklaringen av kryptovalutor (varav Bitcoin var den första av sitt slag) är att det är helt digitala pengar som du kan skicka eller ta emot via internet. Precis som att du kan gå till ett växlingskontor och byta dina svenska kronor mot amerikanska dollar kan du också växla till dig kryptovalutor som du kan handla med eller spara.

Men till skillnad från ”digitala” pengar som du använder när du betalar med kort eller via din internetbank har kryptovalutor inte någon bank. Istället finns pengarna i ett globalt nätverk (en ”blockchain”) som delas av alla som använder valutan. En sådan valuta kallas för decentraliserad – det finns ingen riksbank som bestämmer hur mycket som ska finnas i omlopp.

Du kan handla någonting i en affär med en 100-kronorssedel, inte för att materialet i sedeln är värt motsvarande 100 kronor utan för att den representerar ett värde

Kryptovalutor har ett värde av samma anledningar som pengarna hos din bank har ett värde: att det finns en efterfrågan, begränsad tillgång och att de är svåra eller omöjliga att förfalska. Du kan handla någonting i en affär med en 100-kronorssedel, inte för att materialet i sedeln är värt motsvarande 100 kronor utan för att representerar ett värde, att det finns en tillit att sedeln är äkta, och att mottagaren kommer kunna byta den vidare mot någonting annat.

Eftersom du inte har pengarna på ett bankkonto knutet till ditt namn kan kryptovalutor bland annat användas för att handla i princip helt anonymt på nätet. Värdet på kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum har exploderat de senaste åren, vilket även gjort dem till populära investeringar.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
erik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
erik
Gäst
erik

Glöm inte att tänka på skatten när du handlar (avyttrar) kryptovaluta,
http://kryptokoll.nu/hur-beskattas-kryptovaluta/