Adata fortsätter att släppa enheter med IMFT:s 3D-NAND. Ultimate SU800 är företagets basenhet, och vi har har testat 256GB- och 512GB-modellerna.

Det råder brist på NAND-flash i världen just nu. Det beror på en rad olika faktorer som vi har diskuterat i en tidigare artikel. En av de främsta anledningarna är att flera tillverkare har haft problem med att gå över från 2D- till 3D-NAND. Både Flashforward (Sandisk/WD och Toshiba) och SK Hynix har haft problem med att få ut tillräckligt stora volymer av sitt nya 3D-NAND. Det ryktas även att Samsung har haft problem med sin senaste generation och detta betyder att det inte finns tillräckligt med NAND på marknaden.

Det betyder också att IMFT är ensamma om att kunna sälja 3D-NAND till andra tillverkare av SSD-enheter. Adata en av få tillverkare som lyckats få tag i chip i tillräckligt stora volymer för att kunna göra sina egna enheter med 3D-NAND och det gör att man är en av de första med 3D-NAND baserade enheter.

En ny mellanklassare från Adata

Nyligen testade vi Adatas SX8000 som är företagets toppmodell och använder sig av IMFT:s 256Gbit 3D-MLC. Den enhet vi tittar på idag är en mellanklassenhet och använder därför IMFT:s 384Gbit 3D-TLC. De båda chippen är identiska, men TLC-modellen tillåter att man lagrar 3 bits istället för 2, vilket ökar lagringskapaciteten med 50 procent. Detta gör Adata SU800 till den andra SATA-enheten som använder dessa kretsar, där den första är Crucial MX300 och det gör att vi kommer fokusera lite extra på skillnaden mellan MX300 och SU800.

Annons

Till skillnad från MX300 så har Adata valt att använda sig av en Silicon Motion SM2258-kontroller. Även denna kontroller känner vi till sedan tidigare då vi testat den i Intels 540s. Vi vet att SM2258 inte är något fartmonster men vi har aldrig testat den tillsammans med 3D-NAND tidigare. Så nu när vi vet förutsättningarna så har det blivit dags att titta närmare på Adata SU800.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid