Smart belysning är nog inte bara det enklaste utan också bästa sättet att starta sin satsning på ett smart hem – Philips Hue levererar och Ikea Trådfri har potential.

Vägen mot ett smart hem del 2:

  • Vad har hänt sedan sist?
  • Smart belysning är da bomb!
  • Test av Philips Hue
  • Test av Ikea Trådfri
  • Lärda läxor och utmaningar
  • SAP/WAF-kolumnen – Sambo och katt tycker till

Är du sugen på att lära dig mer om möjligheterna i ett ”smart hem” och få inspiration till egna projekt är detta en artikelserie jag hoppas du ska kunna få nytta av. Tanken är som sagt att visa min personliga väg mot ett smart hem och göra det på ett så naturligt och öppet sätt som möjligt. Egna reflektioner och erfarenheter kommer att kompletteras av mer regelrätt konsumentvägledning och produktutvärderingar.

För dig som vill veta mer om upplägget och tankarna bakom artikelserien rekommenderar jag dig att läsa första delen som du hittar här. Men nu är det dags att gå vidare till nästa steg och vi börjar med att summera mina upplevelser de senaste veckorna.

Vad har hänt sedan sist?

Resan mot ett smart hem fortsätter i maklig takt där jobbresor och allmänt för få timmar om dygnet gör att allt tar längre tid än vad man hoppats. Jag misstänker att detta snarare är regel än undantag när det kommer till smarta hem-prylar. Min egna erfarenheter och alla andra ”smarta hemmare” jag pratat med säger att såna här projekt tar väldigt mycket tid och egentligen aldrig tar slut. Det är en lite frustrerande tanke men samtidigt är det väl som de säger, det är resan dit som är det viktiga?

För egen del har resan hittills tagit mig till ett läge där jag fått upp en hel del av min smarta belysning i lägenheten och det är även fokus i dagens artikel. Jag har lärt mig att fysiska knappar och rörelsesensorer inte bara är bra, de är ett måste om du ska behålla hushållsfriden. Samtidigt konstaterat att ett smart hem är ganska otillfredsställande när du bara får en massa information men inte kan agera på den.

Det senare är första känslorna efter att jag installerat Devolo Home Control, ett smart hem-paket med en mängd olika sensorer och tillbehör. Jag passade på att göra en livesänd uppackning av systemet på NordicHardwares Facebook-kanal och den kan du se här nedan. Medan jag i skrivande stund bara hunnit få igång prylarna har första intrycken varit positiva men också lite frustrerande. Information om ditt hem är häftigt och kan vara ovärderligt. Samtidigt känns det som att du bara kommer halvvägs då man behöver komplettera med andra produkter för att agera på den information som sensorerna ger.

Detta är också vad som tar oss till dagens huvudnummer. Smart belysning och i detta fallet specifikt Philips Hue.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
10 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
RobertAnton KarmehedMorkulDaniel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Nu har jag ju varit inne på det förut, jag är lite mer an av hemma pulare som tycker saker som detta men alla produkter som visas här känns på tok för begränsade för min smak. Som exempel så kär jag ambilight bakom monitorn, det höjer så väl spel som TV upplevelsen. https://www.youtube.com/watch?v=tPJQLvw3U44 lite kött på benen angående detta. För den som endast är ute efter att se effekten hoppas fram till 14:40, gissar att ni sedan vill gå tillbaka och se hur det är gjort. Detta har jag som sagt både vid datorn och TV:n och kan monteras av… Läs hela »

Daniel
Gäst
Daniel

Bostaden ser inte dum ut, man ser tydligt att det finns ett intresse av inredning, stil osv, att du verkligen bryr dig om inredningen alltså.

Robert
Gäst
Robert

Hej Anton, tack för bra info. Vi renoverar ett gammalt hus från grunden upp och ska nu bestämma ny el och belysning. Funderar på om det finns några kloka val man kan göra om man kan ”bygga det smart från början” och inte behöva traditionella strömbrytare och dimrar för att sedan betala igen för ett smart system med Philips, IKEA etc.

Om du fick möjlighet att bygga och designa från början – hur hade du gjort?!
Tack på förhand
Robert