Hårddiskjätten WD:s budgetorienterade SSD offrar DRAM för lägre tillverkningskostnad. Priset lockar, men hur mycket prestanda kan du egentligen offra idag?

Alla datorkomponenter har olika prissegment. Varje segment innehåller billigare och dyrare komponenter beroende på vem produkten är designad för. Men i de flesta fall så har du möjlighet att betala lite för att få lite bättre produkter. Många komponenter har också ett bottenskikt med de absolut billigaste komponenterna som finns att tillgå. De flesta håller sig dock borta från de absolut billigaste eftersom det ofta är saker som inte levererar det man behöver.

När det gäller SSD så finns det också olika prissegment och dyrare enheter är också mycket bättre. Vad som däremot skiljer SSD mot många andra komponenter, är att en SSD är en slags ”premiumprodukt” i sig. Det betyder att hur dålig en SSD än är, så är det alltid bättre än att inte ha en SSD alls. Skillnaden mellan att ha en SSD, och att inte ha en, är ofta mycket större än skillnaden mellan att ha en supersnabb SSD, och en en långsam.

Jakten på billigare komponenter

Detta har gjort att ”vilken SSD som helst”-köparen blir särskilt beroende av vad SSD-enheten kostar, vilket i sin tur har gjort att många tillverkare fokuserar mer och mer på hur billigt man kan tillverka en enhet. Det var den här trenden som gjorde att vi, i allt snabbare takt, börjat adoptera TLC-NAND och det pratas till och med om QLC numera. Allt för att sänka kostnaderna så man kan sälja sin SSD lite billigare än vad konkurrenterna kan. Den senaste flugan är därför att skippa enhetens DRAM för att ytterligare kunna pressa priserna.

Flera tillverkare har redan börjat släppa enheter i detta nya ”ultra-budget”-segment. Där har vi bland annat Sandisk SSD Plus och OCZ TL100. På CES 2017 så presenterade Kingston sitt bidrag i form av A400. Enheten vi testade idag kommer från WD och är en direkt konkurrent till dessa och därmed också WD:s billigaste SSD-enhet.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
FroisGustav Gagerch he Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Frois
Medlem
Frois

Är det på den nivån att man lika gärna kan köpa en WD Blue WD10EZEX 64MB 1TB för mindre pengar om man ska bygga en stationär?

Medlem
Olle P

Exakt! Visserligen är min uppfattning att för en stationär dator behövs minst 2TB lagringsutrymme, men frågan är då om man ska köpa en liten billig SSD *också*, eller låta bli.

Hur presterar dessa SSD i förhållande till en vanlig HDD på 2TB?
Hur stor är den upplevda prestandaskillnaden (gentemot HDD och ”snabba” SSD) vid vanlig användning, dvs tid för att starta datorn, starta program, spara enstaka mindre filer, etc.

Frois
Medlem
Frois

Någon som har ett svar? Gustav?

Frois
Medlem
Frois

Tack för svar!
Ska testa den, 499:- för en 240GB kan det vara värt. För 841:- hade jag avstått.