Kan ditt hem ha en egen intelligens och gör det smarta hemmet verkligen livet lättare? Följ med på min resa mot ett smart hem där vi börjar med grunderna och min egen vision.

Vägen mot ett smart hem del 1:

 • Framtidsvisionen
 • Hur definieras ett smart hem?
 • Min egen plan för det smarta hemmet
 • Steg 1: Heltäckande Wifi med Netgear Orbi
 • Steg 2: Smart belysning i form av Philips Hue
 • Lärda läxor och utmaningar
 • SAP/WAF-kolumnen – Sambo och katt tycker till

Lamporna i lägenheten tänds automatiskt när jag kommer hem och väl innanför dörren ber jag den digitala röstassistenten dra igång favoritplaylisten på Spotify. Med ett tryck på den smarta väggknappen växlar lägenhetsbelysningen till mysig kvällsbelysning. Under hallbänken skådar jag robotdammsugaren som står och laddar batterierna. Dagsverket är redan avklarat och lägenheten är både damm- och katthårsfri, en glädje för både mig och sambon när vi kommer hem slutkörda från en lång dag på jobbet. Likaså tvätt- och diskmaskinen är färdiga för dagen, de har automatiskt kört sina eco-program när elpriset varit som lägst.

Jag glömde givetvis kaffekokaren på morgonen men ser med lättnad i telefonen att den uppkopplade nätadaptern stängts av automatiskt efter att jag lämnade lägenheten.

Blicken växlar instinktivt över mot den stängda balkongdörren som glömdes bort i morgonstressen men situationen räddades av dörrsensorn och en notis från röstassistenten innan jag hann springa ner i trapphuset. Persiennerna som rullades upp automatiskt med väckarklockan i morse är fortfarande öppnade och släpper in kvällssolen i vardagsrummet. Katten Elsa är lika pigg nu som tidigare under dagen då jag satt på kontoret och skrattade åt hennes lek med solkatter genom den rörelseaktiverade överbevakningskameran.

Jag ber röstassistenten starta Netflix som på kommando även drar för persiennerna, startar hemmabion och ser till att synkronisera belysningen med explosioner och den gröna Colombianska djungeln i Narcos.

Livet känns lite lättare och den stressiga vardagen med för få timmar på dygnet har åtminstone lättats något. En vanlig vardag i det smarta hemmet.

Hur definieras ett smart hem?

Ovan uppmålade (dröm)scenario är bara några av de tankar och visioner jag personligen har kring det smarta hemmet och kanske kan det ge dig lite bättre förståelse för konceptet och vad du kan åstadkomma själv hemma. Det du snabbt lär dig när du börjar bygga ditt eget smarta hem är att egentligen bara fantasin och plånboken sätter gränserna. Men mycket går faktiskt att åstadkomma även för vanliga användare som är sugna på att laborera med ett smart hem. Alla scenario jag målat upp ovan är möjliga att lösa själv idag och skummar bara på ytan över vad som verkligen är möjligt.

Philips Hue Switch låter dig styra smart belysning med app i telefonen, rösten eller egna fysiska knappar.

Om vi bortser från det praktiska exemplet ovan, vad är då egentligen ett smart hem per definition?

Ett smart hem…

 • har elektroniska apparater som är uppkopplade och anslutna till ett gemensamt nätverk.
 • kan styra och övervaka produkterna med en telefon, surfplatta eller röstkommando.
 • kan genom fördefinierade scenario starta sekvenser av händelser som omfattar flera apparater.
 • låter olika apparater kommunicera med varandra och hjälpas åt för att underlätta din vardag.

Det ironiska är att den största begränsningen i ett “smart hem” är just att konceptet idag inte är vad jag skulle definiera som smart. Ditt smarta hem har ingen direkt egen intelligens och även om det kan åstadkomma imponerande saker är det inte något som sker efter hemmets egna analys av stundens situation. Ett traditionellt smart hem kan inte se att du fryser och automatiskt höja elementens temperatur, du måste själv berätta eller definiera när det är för kallt. Du måste alltså lära ditt smarta hem vad det ska reagera på och efter, först efter detta blir hemmet ”smart. Att skapa en egen intelligens i det smarta hemmet lär dock vara något som vi ser kontinuerlig utveckling inom kommande år, varesig vi vill eller inte.

15
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
10 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Emil OtterstenAnton KarmehedEmil OtterstenFaulisto Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Nu är jag i och för sig en person som hellre tar fram lödkolven och gör någonting själv, inklusive mjukvaran. Tycker dock fortfarande att du borde ta dig en titt på öppna lösningar så som OpenHAB eller Home Assistant. Utvecklingen utav dessa går betydligt fortare än någon kommersiell lösning och har lösningar som förenklar mycket av de små hinder som kommersiella löningar har. Dessutom har fler och fler företag börjat titta på dessa öppna lösningar. Med det sagt så skulle jag vara extremt försiktig med att ha en röststyrd lösning i dagsläget. Så väl Sonys, Apples som Googles lösningar har… Läs hela »

Faulisto
Medlem
Faulisto

Tanken är ett mer bekvämt liv, varken mer eller mindre. Frågan är ju om man kan hitta något som kan plocka upp saker? Känns som att dammsugare är begränsade där. En annan sak är ju hur du löser det där om att plocka ur diskmaskinen? Även att sätta saker i diskmaskinen.

Emil Ottersten
Medlem
Emil Ottersten

Ska bli intressant att följa!
Jag har två frågor som du kanske kan hjälpa mej med:
Mesh. Är det Orbit som gäller eller? Hur funkar dom? Behöver man modem också eller det finns inbyggt?
Sen angående robotdammsugare. Har du några tips? Har försökt hitta någon som stödjer Apple Homekit men det verkar ju inte helt enkelt.