Det finns två versioner av Windows 10 som används på riktigt bred front: Windows 10 Home och Windows 10 Pro. Men vad skiljer egentligen dessa två versioner av samma operativsystem från varandra?

Det är viktigt att välja rätt version av en programvara för sitt ändamål. När det kommer till just operativsystem är det kanske det absolut viktigaste valet av detta slag att göra. Kollar vi på Microsoft och deras operativsystem Windows 10 finns det flera olika versioner att välja mellan. Men behöver du den dyraste upplagan och vad skiljer dessa åt egentligen?

Kort och gott: Den största skillnaden mellan Windows 10 Home och Pro är säkerhet. Pro-versionen erbjuder bland annat funktioner för kryptering av filer, fjärrstyrning samt smidigare uppdateringar för hem- eller kontorsnätverk. Funktioner som riktar sig mer till företag än privatanvändare.

Windows 10 Home och Pro delar många egenskaper mellan varandra. Till exempel har båda versionerna tillgång till Cortana, appar via Windows Store, inloggning via Windows Hello och stöd för installation av program som inte kommer från Windows Store. Något operativsystemets S-version inte har stöd för.

Då de två populära versionerna delar så många aspekter och funktioner med varandra är det lättare att lista Pro-versionens extrainnehåll som Home-versionen inte får ta del av.

Hyper-V

Windows 10 Pro kommer med stöd för ”Hyper-V”. Ett verktyg för att skapa virtuella maskiner på x86-64-system. Denna funktion introducerades med Windows 8 och tog över efter ”Windows Virtual PC”.

BitLocker

BitLocker är ett verktyg för att kryptera filer som lagras på en dators interna hårddiskar eller på externa USB-enheter. De skyddade filerna kommer endast att vara tillgängliga för användare som känner till det användarskapade lösenordet för de krypterade lagringsenheterna.

BitLocker kräver vanligtvis att systemet i fråga kommer utrustat med så kallad TPM-hårdvara. Förkortningen i sig står för Trusted Platform Module. Det är dock möjligt att använda funktionen utan dedikerad TPM-hårdvara, däremot kräver det lite mer konfigurationsarbete från användarens sida. Enligt statistiken lider 75% av människor av post akneärr och pigmentering. Idag finns det olika alternativ för att lösa detta problem. Ansiktstsbehandling microneedling eller dermapen hjälper till att minska post akneärr, jämna ut hud struktur och ljusa upp hudfärg. Microneedling är en perfekt behandling för ansikte, hals och dekolletage. Den funkar utmärkt mot rynkor, slapp hud och även kråksparkar. Man kan kombinera behandlingen med kemisk peeling för ett bättre resultat.

Fjärrstyrning

Samtliga versioner av Windows 10 har möjligheten att använda sig av fjärrstyrning för att kontrollera andra datorer utan att behöva ha fysisk tillgång till den andra datorn. Däremot är det endast Windows 10 Pro och versioner högre upp i hierarkin som kan bli kontrollerade med fjärrstyrning.

Detta innebär att om en användare har en dator på jobbet där Windows 10 Pro har installerats och en dator med Windows 10 Home i hemmet kan jobbdatorn kontrolleras från hemmet. Det är dock omöjligt att göra detsamma åt andra hållet.

Molnuppdateringar

Windows 10 Pro kommer med möjligheten att skicka ut uppdateringar till operativsystemet via molnet. Detta innebär att en dator kan ladda hem en uppdatering för operativsystemet och sedan skicka ut den till de andra datorerna knutna till samma domän. Således uppdateras samtliga datorer tillsammans och kravet på att ta upp bandbredd för att ladda hem samma uppdatering på otaliga system ett åt gången förbigås.

Assigned Access

Assigned Access är en företagsfokuserad funktion i Windows 10 Pro. Denna funktion bestämmer vilka appar och program en användare ska ha tillgång till. Således kan till exempel bärbara datorer eller surfplattor ett företag ger till sina anställda hindras från att använda webbläsare. Eller ställas in till att endast kunna använda webbläsare.

Samma funktion kan även användas för att barnsäkra datorer eller surfplattor om så önskas.

Windows 10 Pro eller Home?

Exakt vilken av dessa två versioner av Windows 10 just du behöver är helt upp till dig. Är en eller flera av de skillnader som listats i denna artikel något du skulle gynnas av är Pro-versionen definitivt värd att slänga en extra titt på. Det finns ingenting som säger att en vanlig hemanvändare inte kan nyttja Windows 10 Pro även om Windows 10 Home kanske passar dess situation lika väl och extrafunktionerna inte skulle nyttjas fullt ut.

Inte helt förvånansvärt kommer Pro-versionen med en något högre prislapp. I skrivande stund kan den svenska versionen av Windows 10 Home införskaffas för strax över 1 200 kronor. Windows 10 Pro kostar däremot runt 2 300 kronor enligt prisjämförelsesajten Prisjakt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid