Tiden är kommen för Windows 11 att bli tillgängligt för alla. Vad är nytt med den senaste iterationen av Windows och är det värt för dig att uppgradera så snart du kan?

För sex år sedan lanserades Microsoft Windows 10. Nu har det blivit dags för dess uppföljare att försöka vinna över användare. Windows 11 blir tillgängligt för gemene man med start idag men vad erbjuder det egentligen som sin föregångare saknar? Microsoft har trots allt garanterat stöd för Windows 10 till år 2025 så frågan är om det är värt att hänga på låset till den senaste plattformen?

Är datorn Windows 11-kompatibel?

Först och främst är det värt att försäkra sig om en dator har officiellt stöd för operativsystemet. Med Windows 11 introducerar Microsoft ett krav på att den dator som operativsystemet installeras på kommer med Trusted Platform Module (TPM) 2.0. Utan denna säkerhetsmodul på ditt moderkort finns det inget garanterat stöd för Windows 11. Det kommer fortfarande vara möjligt att installera operativsystemet manuellt. Däremot kommer den automatiska uppdateringen från Windows 10 till 11 inte vara möjlig och framtida uppdateringar för det nya operativsystemet kan komma att missas.

Ovanstående bild visar det meddelande som Microsofts eget verktyg för att kontrollera kompatibilitet med Windows 11 visar om en TPM 2.0-modul inte hittas. Här kan det röra sig om antingen en fysisk avsaknad av modulen eller att den är inaktiverad i moderkortets BIOS. Därför är det värt att kolla vad tillverkaren av ditt moderkort eller laptop har sagt angående operativsystemets kompatibilitet.

De stora skillnaderna mellan Windows 10 och 11

Den mest märkbara skillnaden mellan Windows 10 och 11 är designspråket. Microsoft har lagt mycket fokus på rundade hörn, nya ikoner och en startmeny i mitten av aktivitetsfältet. Det är dock möjligt att flytta denna till vänstersidan om man vill ha det mer traditionellt. Man kan även argumentera för att Windows 11 har ett designspråk som känns luftigare än hos föregångaren. Tack vare saker som pastellnyanser istället för en helvit vägg som bakgrund till öppnade mappar och menyer.

Xbox-tekniker till PC

Den nya generationen av Windows tar med sig ett par tekniker som den senaste generationen av Microsofts Xbox-spelkonsoler erbjuder. Dessa inkluderar tekniker som AutoHDR och DirectStorage. Det är ytterligare ett par steg mot att minska det gap som funnits mellan PC och spelkonsoler – ett gap som Microsoft försökt minska under de senaste åren.

Widgets återkomst

Den som använt tidigare upplagor av Windows än Windows 10 kommer säkert ihåg ”Widgets” – enkla appar menade att erbjuda specifika tjänster såsom väder, nyhetsflöden, kalender eller till och med en översikt av din dators välmående. Widgets gick mer eller mindre gick i pension med Windows 10 men med Windows 11 kommer de smidiga hjälpredorna att göra comeback.

Windows 11s nya widget är inte riktigt sås om vi minns. Här handlar det snarare om en vidareutveckling av Windows ”Nyheter och intressen”-flik som dök upp i aktivitetsfältet i samband med en uppdatering till Windows 10 tidigare i år. Enligt Microsoft rör det sig här om en AI-assisterad algoritm som ska ge varje individuell användare information som intresserar just den.

Smidigare att koppla en skärm till din laptop

Att koppla en extern bildskärm till din bärbara datorer är inte direkt något som varit en utmaning med tidigare Windows-upplagor. Med Windows 11 kommer det dock bli smidigare. Detta tack vare så kallade ”Snap Groups” och ”Snap Layouts”. Den första låter användare gruppera flera olika program eller fönster som används på en och samma gång så användare kan minimera samtliga fönster samtidigt.

Den andra kommer ihåg hur de olika fönstren var placerade på skärmen så att den layout användaren trivs bäst med inte förloras. När en extern bildskärm kopplas bort från en laptop kommer programfönster läggas tillbaka till de platser där de låg innan den externa skärmen var ansluten, och vice versa.

Android-appar till Windows

Microsoft har även bekräftat att de kommer att integrera stöd för Android-baserade applikationer i Windows 11. Det rör det sig om riktiga Android-appar med fullt stöd i operativsystemet.

Denna funktion kommer inte finnas tillgänglig på lanseringsdagen. Exakt när stödet kommer att implementeras är fortsatt oklart. Microsoft säger att det kommer att ske någon gång under 2021.

Bättre virtuellt skrivbord

Microsoft har även lagt tid och energi på att förbättra en funktion som förmodligen inte alla användare nyttjar: det virtuella skrivbordet. Med Windows 11 kommer denna funktion att bli mer lik hur Mac-datorers motsvarighet fungerar. Det kommer att vara enklare att byta mellan flera olika virtuella skrivbord och det kommer även vara lättare att konfigurera virtuella skrivbord.

Mer optimerat för bärbara enheter

Något som varit ett irritationsmoment för många användare av till exempel Microsoft Surface-enheter är att Windows 10 inte är optimerat för pekskärmar. Detta är något Microsoft hoppas åtgärda med Windows 11. Det nya operativsystemet kommer med förbättrat stöd för pekskärmar med ett längre avstånd mellan ikoner.

Vi ser även att Microsoft har implementerat haptisk återkoppling i sin senare digitala penna – något man hoppas ska förbättra användarupplevelsen av Surface-enheter i surfplatteläge. Det nya operativsystemet får också bättre stöd för röst-till-text-konvertering som låter användare skriva genom att prata. Windows 11 låter till och med användare nyttja kommandon med sina röster.

Skype lämnar plats åt Teams

Skype må ha varit Microsofts huvudplattform när det kommer till onlinekommunikation under många år. Den har dock kommit att ersättas mer eller mindre helt av ”Teams”. En plattform som nu integreras ännu djupare med Windows 11.

Teams kommer nu att bli en del av aktivitetsfältet, vilket innebär att användare kommer att ha snabbare tillgång till programmet än tidigare. Teams är hårdvaruagnostisk och kan användas på så väl Windows som iOS och Android.

Bör du uppgradera nu?

Med allt vi har berättat: erbjuder Windows 11 något som du vill ha och behöver du dem nu för att underlätta vardagen? Om svaret är ja, kan det kanske vara bra att uppgradera. Å andra sidan vet vi att nylanserade operativsystem är ökända för att dras med barnsjukdomar och buggar som inte hunnit åtgärdas innan lansering. Om du kan vänta åtminstone någon månad, finns det alltså en stor poäng i det.

Windows 10 kommer som tidigare nämnt ha fullt stöd från Microsoft åtminstone till år 2025. På tal om Windows 10 får vi inte glömma att flera av de stora uppdateringarna som kommit till operativsystemet har haft stora buggar och problem. På många sätt är Windows 11 som en större uppgradering av Windows 10 och liknande problem är att vänta med uppgraderingen även denna gången. Har du möjlighet att vänta ett tag innan du hoppar över till Windows 11 vore det bra att se om Microsofts nya plattform är så stabil som de vill få den att verka.

Windows 11 finns tillgängligt från och med idag. Detsamma kan dock inte sägas om den automatiska uppdateringen från Windows 10 till det nya operativsystemet. Denna kommer att dröja till någon gång tidigt nästa år. Även då handlar det om en segmenterad uppdatering där fler och fler enheter får möjligheten att uppgradera under de första sex månaderna av 2022. Således behöver du förmodligen inte stressa med att uppgradera till Microsofts senaste alster ändå.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments