Kylare: Temperatur och ljudnivå
Temperaturer och ljudnivå | |
Testmetod | Mätning av grafikkortens GPU-temperatur och ljudnivå på deras respektive kylarlösning. |
Test 1 |
Mätning av systemets ljudnivå 50cm från grafikkortet på en öppen testbänk. Mätningen görs med en dBA-mätare under vila och under tung belastning. |
Test 2 |
Mätning av grafikkortens GPU-temperatur efter tung belastning i Metro2033. |
Kommentar: | Det är mycket svårt att utföra exakta ljudnivåtester och de resultat som publiceras här ska därmed tas mer som riktmärke än något annat. |
Som vi brukar säga är kylaren ofta den i särklass viktigaste komponenten på ett grafikkort idag. Kretskort, spänningsdelar och andra komponenter håller ofta en likvärdig standard, åtminstone för en normalanvändre som inte ger sig på extrem överklockning. Både ASUS och XFX har vi goda erfarenheter av här i testlabbet när det kommer till grafikkortskylare och det är dags att se hur de två kort vi testat här idag presterar både sett till ljudnivå och temperaturer.
Om vi börjar med ljudnivåerna så ser vi tydligt att både ASUS och XFX verkligen vet vad man sysslar med. Deras Radeon HD 7870-kort är föredömligt tysta och går egentligen inte att höra över de övriga komponenterna i vårt testsystem. Vi tar inte med några mätningar från grafikkorten utan belastning, men vi kan med glädje säga att korten är mycket tysta och inte går att höra över våra i övrigt tysta komponenter.
ASUS vinner på poäng men i subjektiv ljudnivå är båda ypperliga val.
Temperaturer
Tittar vi på temperaturerna är det dock klasskillnad där ASUS 7870 Direct CU II inte går över 68 grader även under tung belastning, medan XFX HD 7870 Black Edition stannade på 88 grader under likvärdig belastning. Noterbart är att detta fortfarande är gångbara temperaturer och att ljudnivån som sagt är mycket låg även på XFX-kortet. Vi ska också konstatera att XFX:s kylare har hela 30 watt mer att skyffla bort från grafikkortet. Troligtvis kan man både hitta energisnålare varianter av XFX-kort medan det även finns mer energislukande varianter av ASUS-kort på butikshyllorna så det är i alla fall positivt att XFX-kylare verkar vara med på noterna. Skulle man vilja klämma ur lite lägre temperaturer finns det utrymme för högre fläkthastigheter utan att ljudnivån skulle bli störande.
ASUS DirectCU II – Klassledande
ASUS har alltså uppgraderat sin populära kylarlösning DirectCU II inför lanseringen av Radeon HD 7870 och faktum är att vi till en början fick ett kort med företagets äldre kylardesign. På håll såg kylarna inte särskilt olika ut men prestandamässigt var skillnaderna rejält märkbara.
ASUS har utökat kylarens massa ordentligt, något som visade sig vara klart fördelaktigt under våra temperatur och ljudnivåmätningar. Av någon anledning visade det sig att vårt nya testexemplar av Asus Radeon HD7870-DC2-2GD5 drog betydligt mindre ström än det första kortet vi testade och även betydligt mindre än vårt testade XFX-kort. ASUS själva hävdar att det skiljer ganska mycket på olika Pitcairn GPU:er när vi talar om energiförbrukning och med tanke på att referenskortet från AMD höll en ännu lägre snittförbrukning låter det inte som en helt otrolig historia.
Men på det stora hela är fortfarande ASUS DirectCU II den kylare vi helst använder oss av.
XFX Double Dissipation – Mycket tyst
XFX har förutom faddäsen med Radeon HD 7950 visat framfötterna med sina kylardesigner. Deras Double Dissipation-kylare på XFX HD 7870 Black Edition Overclocked hänger riktigt bra med och är en riktigt tyst kylare. Tyvärr har man lite svårare att hänga med konkurrenten ASUS när det gäller temperaturer och även om den märkbart högre effektförbrukningen garanterat påverkar detta resultatet får vi en känsla av att ASUS DirectCU II fortfarande är snäppet effektivare.
XFX får dock klart godkänt och för dem som inte tänkt överklocka grafikkortet ytterligare bör man bli riktigt nöjd med kylarens låga ljudnivå.
Stämmer siffrorna för ATI HD5970? De håller ju nästan jämna steg med 7970 i många tester, verkar ju hel knas.
[quote name=”Birks”]Stämmer siffrorna för ATI HD5970? De håller ju nästan jämna steg med 7970 i många tester, verkar ju hel knas.[/quote]Ja de bör stämma Birks. Om något har 7970 testats med nyare drivers än 5970. Men tänk på att HD 5970 faktiskt har två GPU:er. Även om det är ett två generationer äldre kort har inte prestandan fördubblats per GPU sedan dess så med dubbla grafikkretsar kan 5970 hänga med riktigt bra.Sen finns det ju andra begränsningar som grafikminne, stuttering osv. Jag skulle nästan vilja vända på det, är det inte häftigt att AMD har en GPU som är lika… Läs hela »