Slutledning
ASUS Radeon HD 7870 DirectCU II Top
Det är sällan ASUS tagit fram en grafikkortslösning som inte imponerar, någonting som även stämmer in idag. Deras toppmodell av Radeon HD 7870 kommer med en relativt hög fabriksöverklockning på 10 procent från 1 000 Mhz till 1 100 MHz, medan grafikminnet fått en marginell ökning från 4 800 MHz till 5 000 MHz. De ökade klockfrekvenserna är dock tillräckligt för att det överlag ska slå jämna slag med det dyrare Radeon HD 7950, och utprestera NVIDIA:s förra generations flaggskepp GTX 580. Strömförbrukningen hade kunnat vara lägre, men är samtidigt inte vad vi anser är dåligt med tanke på den prestanda man får och vi misstänker att det ligger i linje med andra HD 7870 – då menar vi inte de grafikkort AMD skickat ut till media för test med ovanligt låg strömförbrukning.
Kylningen gör även sitt jobb utomordentligt och håller grafikkortet båda väldigt svalt men även på en låg ljudnivå konstant. När vi överklockade kortet blev vi överraskade då vi kunde få upp det till 1 310 MHz med en spänning på 1,29 volt, vilket är minst sagt imponerande. Trots den höga överklockningen klarade kylaren av ett sköta sitt jobb galant och prestandan ligger på nivå för att konkurrera med flaggskeppet HD 7970 från AMD, men hotar även NVIDIA:s senaste grafikkort. Antagligen har vi haft mycket tur och fått hem ett riktigt guldägg från ASUS.
Vill man ha ett grafikkort i mellanklassen för runt 3 000 kronor finns bara ett alternativ som heter Radeon HD 7870. ASUS modell kostar dock i skrivande stund 300 – 500 kronor mer än många andra Radeon HD 7870, men för det här priset får man ett grafikkort och kylning i toppklass som vi tror kommer få även tredjepartskylningar att börja svettas.
Fördelar: Nackdelar: |
XFX Radeon HD 7870 DD Black Edition
XFX med deras överklockade modell av Radeon HD 7870 och ett överdrivet långt produktnamn, lämnar oss överlag imponerade. Grafikkortet har fått en förhållandevis låg fabriksöverklockning på 1 050 MHz, vilket är en ökning med 5 procent mot standard 1 000 MHz. Minnesfrekvensen har ökats till samma nivå som ASUS grafikkort, alltså 5 000 MHz. Skillnaden i prestanda mellan det här grafikkortet och ASUS är ofta marginell, även om den ligger i ASUS fördel är det inte med en stor seger.
XFX fortsätter att göra bra och effektiva kylningslösningar. Deras Double Dissipation-lösning håller samma ljudnivå som ASUS DirectCU II men lägger sig på 88 grader vid belastning, vilket är 20 grader högre än ASUS lösning. Det här är dock en helt godkänd nivå i förhållande till dess ljudnivå som var knappt hörbar i testlabbet. Vad mer var det en ganska väntad utveckling med tanke på kortets betydligt högre energiförbrukning. Vid överklockning kom vi upp i 1 200 MHz med en spänning på 1,29 volt vilket får anses vara en respektabel överklockning, som vi tror ligger mer i linje med vad du som slutkonsument kommer stöta på.
Medan XFX Radeon HD 7870 DD Black Edition inte riktigt når upp till samma klass som ASUS alternativ, så är detta till stor del på grund av kortets högre energiförbrukning. Vi är något förvillade av variationen på energiförbrukningen i AMD:s Pitcairn-kretsar och har svårt att lägga för mycket vikt vid dessa siffror. Just denna modell av XFX grafikkort finns tyvärr inte att hitta i svenska butiker idag, vilket är ett större problem. Men det är definitivt ett kort värt att fundera på som ger god prestanda vid en riktigt låg ljudnivå. De negativa punkterna är ett oklart pris – Black Edition modellen på svenska marknaden kommer med en GPU-frekvens på 1 000 MHz – samt en kylare som kanske håller lite för höga temperaturer. Grafikkortet är dock väl värt att beakta om man lyckas hitta det till bra pris.
Fördelar: Nackdelar: |
Stämmer siffrorna för ATI HD5970? De håller ju nästan jämna steg med 7970 i många tester, verkar ju hel knas.
[quote name=”Birks”]Stämmer siffrorna för ATI HD5970? De håller ju nästan jämna steg med 7970 i många tester, verkar ju hel knas.[/quote]Ja de bör stämma Birks. Om något har 7970 testats med nyare drivers än 5970. Men tänk på att HD 5970 faktiskt har två GPU:er. Även om det är ett två generationer äldre kort har inte prestandan fördubblats per GPU sedan dess så med dubbla grafikkretsar kan 5970 hänga med riktigt bra.Sen finns det ju andra begränsningar som grafikminne, stuttering osv. Jag skulle nästan vilja vända på det, är det inte häftigt att AMD har en GPU som är lika… Läs hela »