ASUS har tagit AMDs populära budgetkrets och försett den med en kylare som liknar en F1-bil men är tyst som en elbil, vi kikar närmare på Radeon HD 4770 för att se vad kretsen kan erbjuda i ASUS nya design.

ASUS är som bekant världens största komponenttillverkare på retail-sidan och vi är vana att se diverse innovativa produkter från det Taiwanesiska företaget. På grafikkortsfronten minns vi exempelvis ett kort med dubbla 6600GT-GPU:er, en riktig bjässe, ett liknande koncept byggt på 7800GT när det begav sig och nu senast i raden av innovationer på grafikkortsfronten, ASUS Mars GTX 295.

Dessa är förstås bara att axplock ur ASUS egendesignade grafikkort, och av en ren slump råkade alla ovan nämnda kort vara baserade på nVidia-kretsar. Mer eller mindre alla kort som lanseras på marknaden är inom någon eller några månader utbytt mot en egen in-house-design eller åtminstone begåvad med en annan kylare och nu har det hänt med ytterligare ett kort i en överkomlig prisklass, nämligen ATI Radeon HD 4770. Avkomman heter ASUS EAH4770 Formula och synas i sömmarna över de nästkommande sju sidorna.


HD 4770 är AMD:s frälsning av budgetmarknaden om vi ska lita på dem själva, det är ett grafikkort som är tänkt att ge dig spelduglig prestanda för under $100, alltså runt tusenlappen i det avlånga landet med straffskatt på allting som kan tänkas vara roligt. Kortet är dessutom begåvat med GDDR5-minne på en 128-bitsbuss, vilket må låta som en smal buss, men med GDDR5 är bandbredden tillräckligt stor för att det inte ska bli till någon flaskhals bandbreddsmässigt. Det hela är alltså som dukat för en budgetfest utan dess like.

Vid en första anblick är det enda extrema med ASUS EAH4770 Formula utseendet. Vi skulle nog inte på långa vägar kalla kortet vackert, men samtidigt är det väldigt sällan vi tycker till om utseende, då det för oss är prestandan som är det viktiga. Det måste däremot sägas att det i detta fall är lite väl svårt att hålla åsikterna inne när ASUS valt att klämma på en kylare som mycket väl kan tänkas vara fullt respektabel vad gäller kylförmåga, frågan är bara vad man siktar in sig på för målgrupp med en kåpa över kylaren som är tänkt att efterlikna en formelbil.

Undertecknad är ett stort fan av motorsport, därför är det väldigt svårt att låta bli att haka upp sig på designen. Var det oss motorsportsfans man hade i åtanke när man designade kylarens kåpa? Hade man Brabham BT46 i åtanke, men missade att fläkten faktiskt satt baktill på den bilen? Det hade förvisso blivit väldigt svårt att genomföra på EAH4770 Formula, då det baktill faktiskt sitter bildskärmskontakter från båda sidor millennieskiftet; VGA- DVI- och HDMI-kontakter, om vi ska bli seriösa för en kort stund. Målgruppen är således kanske inte direkt glasklar, då undertecknad har väldigt svårt att hålla sig för skratt under tiden kylaren inspekteras.

HD 4770 är däremot absolut inget skämt, som vi nämnde högst upp, kortet är litet och smidigt, även om ASUS har försett det med en kylare som tar upp en extra expansionsplats, vilket är helt okej om om denna är tyst. Kortet ska inte vara alls knepigt att få tyst med sin maximala strömförbrukning på 80W, enligt AMDs referensdesign. ASUS PCB-design må vara egen, men 80W lär inte uppnås med kortet i vilket fall som helst, kylaren bör vara i sämsta fall fullt duglig efter en preliminär inspektion.

RV740 heter kärnan som alla HD 4770 bygger på och är som synes en nätt liten skapelse. Hur kortet är tänkt att placera sig jämfört med sina bröder i HD 4000-familjen finner ni nedan. Värt att notera är att ASUS EAH4770 Formula följer AMD:s referensfrekvenser, mycket tack vare att AMD själva inte är förtjusta i tanken att deras billigare kort slår sina storebröder på fingrarna. Allting ser med andra ord mycket lovande ut ur pris/prestanda-synpunkt.

Låt oss kika på testsystemet på nästa sida.



Hårdvara
Moderkort Foxconn Bloodrage
CPU Intel Core i7 Extreme 965 @ 3200MHz
Grafikkort

ASUS EAH4770 Formula
ASUS EN9800GT Matrix

Sapphire HD4870 1GB

RAM Corsair TR3X6GB1866C9D
Lagring Western Digital Raptor 36GB x2 RAID0
PSU Enermax Galaxy DXX 1kW
Kylare Noctua NH-U12P SE1366
Mjukvara
OS Windows 7 RC (Build 7100)
Testprogram

3DMark Vantage
3DMark06

H.A.W.X

GTA IV
Crysis

Drivrutiner Catalyst 9.6
Forceware 186.18

Motståndet för dagens testkort är nVidias närmaste motstånd i samma prisklass; GeForce 8800GT/9800GT/GTS 250, välj själva då kortet nylanserats i omgångar de senate åren. Även ett HD 4870 med 1GB RAM är med i leken för att utröna om 512MB VRAM är nog i dagsläget. Ett HD 4850 fanns också i testlabbet, men detta valde att inte vilja vara med längre efter ett haveri. På nästa sida kikar vi närmare på överklockningspotentialen hos ASUS EAH4770 Formula.


Är du riktigt skarpsynt och observant har du förmodligen lagt märke till att AMD utrustat alla sina RV740-GPU:er med ett visst minne, nämligen 512MB av Qimondas GDDR5-minne, dessa chip finns i dagsläget bara i 4Gbps-utförande, dvs 1GHz SDR. Då RV740 har en quad-channel-minneskontroller innebär detta att minnena skulle gå att köra i 4GHz effektivt, precis som på många HD 4890-kort. Vi misstänker dock att HD 4770 kan vara lite av en lagerrensare på halvdefekta minneskretsar som inte uppfyllt specifikationerna för att hamna på någon av HD 4770:s storebröder med GDDR5-minne.

Sådana här situationer brukar däremot ASUS vara bra på att komma förbi, vilket gör att vi hoppas på handplockade minneskretsar som fungerar uppemot 1GHz SDR. Överklockning i sig är business as usual med antingen Catalyst Control Center eller via vissa config-fil-hacks i Rivatuner, mer om den metoden här. Vad vi lyckades åstadkomma i överklockningsväg ser ni nedan.

Som synes överklockar kärnan fina 90MHz, medan farhågorna om minnena besannas, endast en överklockning på 15MHz är stabil nog att klara sig igenom hela vår testsvit utan problem. Innan vi sätter igång med densamma vill vi dock ta reda på hur varmt ASUS EAH4770 Formula går. För att reda ut detta använder vi Furmark, som stressar GPU:n till det yttersta, och samtidigt loggar temperatur. Alla mjukvarutemperaturmätningar är förstås bara ungefärliga, men resultatet finner ni hur som helst här.

Utöver munken med ådror och hår kan ni på screenshoten utläsa att testet gått i fem minuter, ni som har testat vet att grafikkortsfläkten brukar gå på högvarv vid det laget. Samtidigt kan vi utläsa att temperaturen är 79°C, vilket i sig inte är dåligt, men samtidigt inte det mest imponerande, den titeln tar fläkten. ASUS EAH4770 Formula är förvisso hörbar på vår öppna testbänk med fläkten på maxvarv, men bara om vi verkligen försöker höra efter, men vi skulle klassa kortet som väldigt tyst, vilket gör att vi till slut motvilligt kan acceptera utseendet på kylaren.

Vid vanligt spelande (under våra tester) spinner fläkten heller inte upp till samma nivå som under FurMark-stresstestandet, och håller sin knäpptysta nivå rakt igenom.

Nog om ljudnivå, låt oss se hur vår överklockning gör sig i våra speltester.


Till att börja med har vi valt att använda Futuremarks tester, då dessa ofta visar hur mycket teoretisk kraft det finns att tillgå. PhysX är avstängt på nVidia-kortet då det ger en märkbar skillnad i CPU-testerna i 3DMark Vantage.




ASUS EAH4770 Formula åker på spö av storebror HD4870 i både Vantage och 06, kanske inte helt oväntat med tanke på prisskillnaden. Positivt är att man ger GeForce 8… Err… 9… Eh, GTS 250 på nöten i Vantage, medan den äldre 3DMark-utgåvan är lite jämnare. Kom dock ihåg att Futuremarks tester i princip enbart mäter den teoretiska prestandan och att det inte nödvändigtvis finns något direkt samband med spel. Speltesterna börjar vi med på nästa sida.


Call of Juarez är milt sagt ett “moget” benchmark med ett par år på nacken och har alltid varit ett spel där ATI-kort gjort bra ifrån sig. Crysis å andra sidan är även det en smula övermoget, men mycket drivrutiner optimeras fortfarande efter det två år gamla spelet, vilket gör att det är lika aktuellt än idag. Crysis var åtminstone från början ett kort där nVidia dominerade.

Graferna nedan inkluderar dels medel-FPS (avg) såväl som minimi-FPS, märkta (min).








HD 4770 ger 9800GT ordentligt på nöten i Call of Juarez, i Crysis med upplösningen 1920×1200 lämnar nVidia-kortet walkover, då det kraschade varje gång efter cirka tio sekunder och Windows hoppar in med ett felmeddelande i stil med “Display driver recovered”. Möjligen ett drivrutinsproblem, vilket även skulle kunna komma av vårt operativsystem som faktiskt bara är en lanseringskandidat än så länge. Hur som helst ser RV740 ut att ha övertaget i den kampen, HD 4870 är i sin egna liga, men då ska vi komma ihåg att priset är över det dubbla i många fall. Låt oss kika igenom två lite modernare spel på nästa sida.


GTA IV och HAWX behöver ingen närmare presentation. Båda är rätt nya, GTA IV har visat sig fungera en smula bättre med nVidia-accelererad grafik, HAWX pushades hårt av AMD själva vid RV790-lanseringen, vilket gör att det borde vara en smula AMD-optimerat.

Grafikinställningarna i GTA IV är autojusterade efter ett grafikkort med 512MB minne, enligt spelet självt var minnesanvändningen vid 1920×1200 ungefär 480MB.








HD 4770 är strået vassare än 9800GT i GTA IV, samtidigt som nVidia-kortet är oväntat bra i HAWX. Värt att notera är dock att även om genomsnitts-FPS i GTA IV ser spelbar ut “hackar” grafiken märkbart med 9800GT och HD 4770, något som inte syns i graferna då minimi-FPS inte listas av GTA IV. Detta var dock inget som helst problem med HD4870 med 1GB VRAM, då den större minnesbuffern kommer till användning i högre upplösningar.


HD 4770 är en grafikkortsserie som i Sverige går loss på runt tusenlappen, utan någon direkt konkurrent prestandamässigt, det vågar vi utan vidare påstå. AMD:s och konsumenternas stora fiende i detta fall är dock AMD själva, inte själva företaget i sig, men TSMC som tillverkar AMD:s grafikkretsar. RV700-serien i 45nm-skepnad har varit en succé tillverkningsmässigt med höga yields och övergången till 40nm med RV740, HD 4770, har varit allt annat än smärtfri och korten lyser med sin frånvaro på butikshyllorna eftersom det dessvärre inte finns tillräckligt med fungerande kretsar för att möta efterfrågan. Den stora frågan är därför om HD 4770 över huvud taget någonsin kommer få en reell chans att komma ut på riktigt bred front innan nästa förmodade “big thing” från AMD kommer ut i höst i form av RV870 och stjäl all uppmärksamhet. Vi blir inte heller mindre intresserade av att se om och när ASUS EAH 4770 Formula dyker upp på den svenska marknaden och i så fall vad priset kommer hamna på i slutändan. Kortet må ha ett utseende bara en mor kan älska, men faktum är att du skulle kunna köpa det här kortet utan att skämmas, då det förmodligen är det tystaste som suttit i vår testrigg på ett bra tag. Har du ett chassi kommer du inte höra någonting av kortet, det garanterar vi.

Det finns däremot ett par problem med ASUS EAH4770 Formula som hindrar det från att få utmärkelsen Redaktörens Val idag. Det första är själva redaktören. Redaktören spelar nämligen spel i 1920×1200, och där blir trångt i 128-bitsbussen om man ska klämma in 7-800MB texturer, vilket behövs i högre upplösningar. Hade RV740 haft en 256-bitsbuss till samma pris hade det varit mycket lättare att motivera ett Redaktörens Val, då man kunnat utrusta kortet med 1GB VRAM, vilket hade räckt längre och rentav varit tillräckligt för högre upplösningar. Däremot får man för några extra hundralappar ett HD 4850 med 1GB VRAM, vilket är svårslaget i dagsläget om du spelar i högre upplösningar. Är du däremot på jakt efter ett prisvärt spelkort och inte spelar i högre upplösningar är ASUS EAH4770 Formula grafikkortet för dig.

Det sista är inte så allvarligt, utan en smaksak (säger vi), och det är utseendet. Vi låter dig tycka vad du vill, är du modig får du gärna maila undertecknad och höra vad han har att säga om utseendet, vi vill inte ödsla utrymme på det här. Absolut viktigast av allt, det här vill vi verkligen poängtera, är att kylaren är väldigt tyst och håller kärnan sval under alla omständigheter.

ASUS EAH4770 Formula finns i dagsläget inte listat i svenska butiker men enligt ASUS kommer kortet få samma pris som tillverkarens referensbaserade kort som idag går att hitta listat för knappt 1000 kronor. Lyckas man få tag på ASUS EAH4770 Formula är det förmodligen ett av de bästa budgetkorten på marknaden idag, väl värd just vår utmärkelse Bästa Budgetval.


ASUS EAH4770 Formula


Fördelar

+ Överkomligt pris
+ Prestandan
+ Bra kylning
+ Väldigt tyst

Nackdelar

– Skrattretande utseende
– Något svag överklockning

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments