NHMark - Normaliserad spelprestanda
Vi har i vanlig ordning kört Asus Geforce GTX 760 DirectCU II OC genom vår kompletta grafikkortstestsvit och de fullständiga och detaljerade resultaten kan ni hitta i Svenska Grafikkortsguiden. Här väljer vi att snabbt summera kortets prestanda med vårt normaliserade poängsystem NHMark. Poängen reflekterar grafikkortens generella prestanda över våra 6 separata speltester och bör ge en hyfsad överblick på prestandaskillnaderna mellan grafikkorten. En mer detaljerad genomgång av NHMark finns att hitta i Svenska Grafikkortsguiden.
Asus har med sin ganska beskedliga fabriksöverklockning ingen möjlighet att hänga med GTX760-konkurrenterna från MSI och Gigabyte men med en prestandaskillnad på mellan 2 till 3,5 procent är det knappast något förrödande nederlag. Intressant är samtidigt att äldre syskonet Asus GTX660 Ti DirectCUII Top hänger med riktigt bra i prestandarejset, tack vare högre beräkningskapacitet och en rejäl fabriksöverklockning av GTX660 Ti.
Överklockning
Grafikkortets ganska marginella fabriksöverklockning ger åtminstone gott om utrymme för manuell överklockning. Trots att både kretskort och kylare är mindre dimensionerat än de tidigare GTX760-lösningar vi sett når vi en maximal GPU-frekvens på 1 140 megahertz, upp från 1 006 megahertz som är kortets standardfrekvens. Det är något högre än de 1 115 megahertz vi nådde med MSI GTX760 Gaming men något lägre än 1 175 megahertz vi nådde på Gigabyte GTX760 OC.
Grafikminnet var en något tråkigare historia och maxade vid 1 763 megahertz eller effektiva 7 052 megahertz. En fin ökning från referenshastigheten på 6 008 megahertz men en bra bit från resultaten vi nådde med MSI och Gigabytes kort med 7 500 resp. 7 752 megahertz på minnet. Om vi hade otur med vårt testexemplar eller om detta är representativt för Asus specifika modell är svårare att säga.
Överklockningen gav oss en prestandaökning på drygt 12 procent i Battlefield 3.
Gillar er satsning på grafikkort. Ni får gärna testa några kort med passiv kylning, för det är sådana kort jag är intresserad av.
[quote name=”Tripptrapptrull”]Gillar er satsning på grafikkort. Ni får gärna testa några kort med passiv kylning, för det är sådana kort jag är intresserad av.[/quote]
Kul att höra och detta är bara början. 🙂
Vi har faktiskt sneglat lite på det också, ska se om vi inte kan ta in någon sådan modell också här framöver. Har du några specifika tips för mellanklassmarknaden?
[quote name=”Anton Karmehed”]Har du några specifika tips för mellanklassmarknaden?[/quote]
HIS 7750 iSilence 5.
http://www.hisdigital.com/un/product2-702.shtml
[quote name=”xemacs”][quote name=”Anton Karmehed”]Har du några specifika tips för mellanklassmarknaden?[/quote]
HIS 7750 iSilence 5.
http://www.hisdigital.com/un/product2-702.shtml%5B/quote%5D
Det kortet är faktiskt lite för billigt för grafikguiden just nu. Däremot har jag sneglat lite på Powercolors 7850 modell.
http://www.powercolor.com/global/products_features.asp?id=473#Specification
Men det bästa är om vi tar de här diskussionerna i kommentarerna i grafikguiden istället. 🙂
https://www.nordichardware.se/Grafikkort-Recensioner/svenska-grafikkortsguiden-mellanklass-1-500-till-2-500-kronor.html
[quote name=”Tripptrapptrull”]Gillar er satsning på grafikkort. Ni får gärna testa några kort med passiv kylning, för det är sådana kort jag är intresserad av.[/quote]
Det bästa passiva kortet som finns är ett Hd7850 från Powercolor. Tyvärr bara med en gigabyte minne.
Har ett XFX 5670 och ett Asus 7750 med passiv kylning just nu. 5670 var ett verkligt kap tycker och omnämns fortfarande på Toms hardware som ett bra instegskort. Kör det på en äldre skärm med 1080 x 1650 upplösning. 7750 är också ok tycker jag men inte samma kap även om det såklart är bättre.