Asus Geforce GTX 780 Ti Matrix – En guldklimp för den seriösa överklockaren

0
asusmatrix780ti

Vi uppdaterar vår redan omfattande grafikkortsguide i prestandaklassen med ett riktigt monsterkort för den flitige överklockaren. Asus Geforce GTX 780 Ti tar plats på testbänken, med tonvis av extra finesser för den som vill pressa sitt grafikkort till det yttersta.

Vår konsumentguide för grafikkort i prestandaklassen blir ännu större, och tidigare den här veckan lade vi till tre nya grafikkort ur AMD:s Radeon-familj, varav ett knyckte en Rekommenderar-utmärkelse. Då rörde det sig om Asus Radeon R9 280X DirectCU II, och nu avrundar vi veckan med ett av tillverkarens mest påkostade kort för överklockare – Asus Geforce GTX 780 Ti Matrix.

OBS! Detaljerad information om korten, prestandatester och summerande omdömen hittar du i Svenska grafikkortsguiden – Prestandaklass.

Asus Geforce GTX 780 Ti Matrix 3GB

Det rejält bestyckade GTX 780 Ti Matrix siktar inte på en maximal prestanda direkt ur lådan, utan marknadsförs istället rakt igenom som ett grafikkort för överklockare. Längs med kretskortet hittar vi en uppsjö med finesser, som extra strömförsörjning, en rejäl uppsättning faser och högkvalitativa spolar och spänningsmätpunkter för multimeter. Den som vill gå bortom vad som erbjuds av luft- och vattenkylning kan med hjälp av en lödtång aktivera ett förberett LN2-läge, som lättar på spänningsgränserna och även förberedda lödpunkter för att motverka köldrelaterade buggar och aktivera Asus memory heater.

Asus_GTX_780TI_Matrix_006
Asus_GTX_780TI_Matrix_002 Asus_GTX_780TI_Matrix_008

Kylaren, som är en version av Asus välbeprövade DirectCU II-modell, gör ett bra jobb med att hålla kortet svalt. Däremot är fläktkurvan något aggressiv, och både Gigabyte och MSI erbjuder tystare lösningar för konsumenter rakt ur kartongen. Asus kylare är dock justerad för maximal prestanda och överklockning, och den som vill köra kortet tystare kan justera fläktarna med Asus mjukvara. Det är allt annat än ett klent kort, men med sin lite snålare fabriksöverklockning lyckas Asus inte riktigt knycka prestandakronan från Gigabyte. Detta kan dock avhjälpas enkelt med Asus Safe Bios och funktionen för att programmera (bränna) sin egen bios direkt i mjukvaran GPU Tweak. Här kan man ställa allt från frekvenser och spänningar till fläktkurvor och skapa sin egen biosprofil för kortet. Går man över gränsen finns alltid Safe bios-knappen som räddning.

Prislappen är minst sagt svettig, inte långt under 7 000 kronor, men för det får man också ett av de vassaste överklockarkorten på marknaden idag, som slog alla konkurrenterna på fingrarna i våra egna överklockningstester.

Cirkapris: 6 790 kronor (ännu ej listat på Prisjakt.se)

NordicHardware Bra Köp – Asus Geforce GTX 780 Ti Matrix 3GB

“Asus siktar på att leverera ett påkostat överklockningskort med sitt GTX 780 Ti Matrix, och på den punkten måste vi säga att man har lyckats. Det här är verkligen inget kort för alla, och de flesta entusiaster och konsumenter kommer få mer glädje för pengarna med exempelvis Gigabytes motsvarande modell som kostar avsevärt mycket mindre. Asus variant sträcker dock verkligen på sig när det kommer till överklockning, och utan att använda några exotiska kylningsmetoder lyckades vi pressa kortet till riktigt trevliga frekvenser. Det är en mycket påkostad produkt, med mängder av finesser för den som vill pressa gränserna för sitt grafikkort. Prislappen är i det kraftigaste laget och vi hade hoppats på högre basfrekvenser, men det löser användaren enkelt med GPU Tweak och bios-burn. För den entusiastiske överklockaren och inte minst de som kyler med vatten eller kväve räknar vi Asus Geforce GTX 780 Ti Matrix som ett bra och svårslaget köp, då kortet sannerligen levererar vad det lovar i detta avseende.” – Svenska grafikkortsguiden Prestandaklass – 2014-03-28

Uppdateringar och utmärkelser i Grafikkortsguiden – Prestandaklass

Asus nykomling har med sin rejäla överklockningspotential gjort sig förtjänt av sin Bra köp-utmärkelse, men inte till den graden att den knuffar bort något av de kort som idag innehar en utmärkelse. De konkurrerande lösningarna från bland annat Gigabyte och MSI är betydligt billigare, och är betydligt rimligare alternativ för de flesta konsumenter som inte planerar för rejäl överklockning och mer exotisk kylning. Asus Geforce GTX 780 Ti Matrix är däremot inte bara ett av de dyraste korten på marknaden utan även ett av de mest påkostade med utvalde grafik och minneskretsar, vilket också märks.

Ännu är vi dock långt ifrån klara med vårens uppdateringar i guiden, och vi utlovar fler vassa grafikkort inom kort. Håll utkik på Nordichardware.se för fler tester framöver!

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments