Användning, akustik och batteritid
Med datorns storlek i åtanke hade det varit dumt att inte få ett fullstort tangentbord med Numpad-sektion, och det är just vad Asus har levererat. Vissa knappar känns dock mindre än vad de hade kunnat vara, då det är mycket oanvänt utrymme längs sidorna som hade kunnat gå till tangentbordet. Tangenterna har en bra slaglängd och känns bra att skriva på, men vi finner vissa gånger att vi tappar bort oss då tangenterna sitter så tätt ihop och vi tvingas titta ned på tangentbordet. Det här är kan anses vara en av nackdelarna med den så kallade floating-island designen som används. Men det vi anser är en nackdel faller även under kategorin; en personlig preferens och för vissa fungerar det säkert utmärkt.
Pekplattan påminner väldigt mycket om den i Asus UX-serie ultrabooks om vi bortser från färgen. Faktum är att den känns närmast identisk med pekplattorna på UX-serien, vilket vi finner positivt. Den är väldigt stor och ytan gör att fingrarna lätt glider över den.
Men det bästa är multitouchfunktionerna som är lika omfattande som på den exklusiva UX-serien, förutom att de fungerar markant mycket bättre här. Pekplattan är en ren fröjd att använda för att back eller gå fram en sida i webbläsaren, växla mellan diverse program etcetra. Vi finner den rentutav vara bättre än i Samsungs datorer som vi tidigare hyllat – vilket är ett väldigt bra betyg.
Ljudnivå, temperatur och batteritid | |
Tester och testfokus | Ta reda på datorns ljudnivå och yttemperaturer. Vi tittar även på batteritiden vid lättare ordbehandling och filmuppspelning av 720p, HD-material. |
Belastning och tillvägagångssätt | Vi mäter datorns ljudnivå och batteritid vid ordbehandling med hjälp av applikationen Reader’s Test. Vi upprepar därefter testerna med videouppspelning och mäter dessutom av datorns yttemperaturer. Temperaturmätningar utförs inte med Reader’s Test då det som mest skiljer cirka 1 grad celcius. Ljudnivån mäts på exakt 50 centimeters avstånd från datorn i ett rum där bakgrundsbruset ligger på 31,7 decibel. |
Datorns ljudnivå håller sig relativt låg vid användning och vi stör oss inte på ljudnivån vid ordbehandling, surfning eller filmtittande. Vi upplever dock att fläkten vid enstaka tillfällen spinner upp vid den här typen av användning, men det försvinner igen efter endast ett fåtal sekunder.
Yttemperaturerna kan vi inte klaga på och datorn är överlag riktigt sval. Det är absolut inga problem att sitta med datorn i knät vid lättare former av användning.
Ingen panik, det är bara miniräknaren som varit i farten! Vi har tidigare visat upp våra batteritider i antalet minuter, men bestämde oss för att antalet timmar är lättare att tyda och snabbare ger våra läsare en mer lättöverskådlig överblick på resultaten.
Asus K75DE klarar av endast två och en halv timme i filmuppspelning och strax över fyra timmar i Reader’s Test. Vid användning av datorn kommer vi upp till mellan två och en halv till tre timmar, så det är ingen dator med lång batteritid. Å andra sidan, med en 17,3-tumsskärm och vikt på över 3 kilogram är det ingen dator man springer runt med i första taget utan flyttar från punkt A till B vid behov.
Så man har längtat, blev mycket som jag förväntade mig i alla fall från Dual Graphics tekniken, blir juh lite som en tidsbomb när den kommer att hjälpa på traven.
Tycker dock att A10-4600M är en vinnare bland oss som söker portabel underhållning i form av spel, trista delen är att det är svårt att hitta en bärbar AMD utan diskret grafik.
Håller med dig till fullo Oldvikingschool. AMD skröt med fler designvinster än med Llano, men än så länge är utbudet fortfarande rätt dåligt även om det blivit bättre (kollar på vad som finns i Sverige, på prisjakt). Det hade varit roligt att veta vad K75DE hade kostat utan HD 7670M 🙂
En A10-4600M eller den strömsnålare A10-4655M hade verkligen varit ett intressant alternativ i en 13,3-tummare. Tyvärr läggs inget större fokus på de AMD-baserade datorerna, men hoppas verkligen någon sådan variant dyker upp i Sverige…
Intressant maskin faktiskt, känns kul att se AMD-baserade maskiner som försöker bygga på företagets styrkor. Grafikprestanda och lägre budget. Tummen upp också för en tom 2,5-tums plats, med SSD-priserna vi ser nu är ju det en minst sagt lockande uppgradering för en systemenhet.
Citat:
“Bridges nya HD 4000-grafik, vilket gjorde att flera OEM-tillverkare helt enkelt inte hade nya datorer redo eller behövde extra tid för att sälja slut på sina lager med Trinity”
Antar att ni vill skriva Llano. Nu ska jag läsa hela artikeln 🙂
Frågan är varför prestandan är så kass. Potentialen att prestera mycket bättre borde ju finnas. Vi ser en ökning på 15-20% än att bara köra med den integrerade grafiken. Något måste ju vara fel.
Kan man ställa in crossfireläge? Man kanske kan ändra från Alternating Frame till något annat och testa.
/s
[quote name=”robjoh”]Citat:“Bridges nya HD 4000-grafik, vilket gjorde att flera OEM-tillverkare helt enkelt inte hade nya datorer redo eller behövde extra tid för att sälja slut på sina lager med Trinity” Antar att ni vill skriva Llano. Nu ska jag läsa hela artikeln :-)[/quote]Det står rätt, HD 4000 kom ofta ifatt Llano i spelprestanda. Grafiken är AMD:s trumfkort, så att acceptera att bli sämre än Intel på det var ingenting de var beredda att göra.[quote name=”shaglord”]Frågan är varför prestandan är så kass. Potentialen att prestera mycket bättre borde ju finnas. Vi ser en ökning på 15-20% än att bara köra med… Läs hela »
Adobe Photoshop och Diablo 3 är anledningen till en ny dator. Bör jag skaffa denna för att få en “över minimal” upplevelse eller en “rekommenderad” upplevelse?