Processor och surfprestanda
Processor och minnesprestanda | |
Testapplikationer | CyberLink MediaEspresso 6.5 WinRAR 4.01 Cinebench 11.5 Blender AIDA64 |
Testfokus | Prestanda vid olika typer av hårda belastningar. De flesta mest vardagliga sysslor klarar i princip vilken dator som helst av idag. Men när det kommer till video-omkodning, komprimering och rendering går de mesta på knäna. Särskilt video-omkodning och komprimering/dekomprimering av filer används allt oftare av så väl entusiaster som mindre pålästa användare. Det här är två exempel på vardagssysslor som kan ta oerhört lång tid beroende på prestandan i din dator. |
Vilket antal kärnor en processor har är numera irrelevant. Medan prestandan inte är dålig, så kan den inte mäta sig med Intels ultrabook-processorer med halva TDP-värdet och prestandan ligger bara marginellt före förra generationens ultrabooks baserade på Intel Sandy Bridge.
Vi ser en klar förbättring i minnesprestanda mot den första Trinity-datorn vi testade med A8-4500M. Det är fortfarande inte i klass för att mäta sig med Intels processorer, som klarar av att leverera imponerande hög minnesbandbredd.
I det användarvänliga Cyberlink Mediaespresso ser resultatet bättre ut, vilket till viss del beror på att programmet har en dålig hantering av processortrådar. Asus K75DE slår inga rekord men står sig förhållandevis bra mot andra system med Intel-processorer. Med GPU-acceleration är dock Intel fortfarande orivaliserat herre på täppan med sin specialiserade Quicksync-logik, som varken API:erna OpenCL eller Nvidia CUDA rår på.
Medan processorprestandan är medelmåttig så imponerar verkligen grafikprestandan. Prestandan på den integrerade grafikkretsen har inga problem att utprestera dedikerade grafikkortslösningar, inklusive det Kepler-baserade grafikkortet GT 640M!
Surfprestanda | |
Testapplikationer: | Internet Explorer 9 HTML 5 Graphics Benchmark Fishbowl – Hemsida SunSpider JavaScript 0.9.1 – Hemsida |
Testfokus: | Prestandan vid internetsurfning uppskattas genom mätning av JavaScript och ett HTML5-test. JavaScript lägger fokus på processorn, medan HTML5 fokuserar på både processorn och den inbyggda grafiken. Resultaten ger goda indikationer på prestandan vid surfning samt video, och onlinespel i webbläsaren som fortsätter att växa i popularitet. |
I Sunspider Javascript är prestanda med en ensam tråd viktigast och vi måste säga att Asus K75DE står sig bättre än vad vi först väntat oss. Trinity-arkitekturen kan inte hålla jämna steg mot Intel Sandy Bridge och Ivy Bridge, men har fullgod prestanda för att inte bli ett hinder vid surfning.
I HTML5-testet som drar nytta av GPU-kraften ser vi ytterligare ett bra resultat med Asus K75DE. Här kan det dock inte mäta sig med dedikerade grafikkort och Intels HD 4000 som ligger marginellt efter kan inte heller anses dåligt.
Tillräcklig CPU-prestanda
Vi fokuserar inte bara på Asus K75DE utan vi utvärderar även AMD:s senaste toppmodell i det här testet. A10-4600M har bättre prestanda än förra generationens APU:er under kodnamnet Llano, men klarar fortfarnade inte av att hålla jämna steg med Intel. Vi finner dock inte prestanda vara en bristvara vid användning, tvärtom finns det så det räcker och blir över för majoriteten användare. Det är vid uppgifter som 3D-rendering och videoomkodning vi hade önskat mer av processorn.
Så man har längtat, blev mycket som jag förväntade mig i alla fall från Dual Graphics tekniken, blir juh lite som en tidsbomb när den kommer att hjälpa på traven.
Tycker dock att A10-4600M är en vinnare bland oss som söker portabel underhållning i form av spel, trista delen är att det är svårt att hitta en bärbar AMD utan diskret grafik.
Håller med dig till fullo Oldvikingschool. AMD skröt med fler designvinster än med Llano, men än så länge är utbudet fortfarande rätt dåligt även om det blivit bättre (kollar på vad som finns i Sverige, på prisjakt). Det hade varit roligt att veta vad K75DE hade kostat utan HD 7670M 🙂
En A10-4600M eller den strömsnålare A10-4655M hade verkligen varit ett intressant alternativ i en 13,3-tummare. Tyvärr läggs inget större fokus på de AMD-baserade datorerna, men hoppas verkligen någon sådan variant dyker upp i Sverige…
Intressant maskin faktiskt, känns kul att se AMD-baserade maskiner som försöker bygga på företagets styrkor. Grafikprestanda och lägre budget. Tummen upp också för en tom 2,5-tums plats, med SSD-priserna vi ser nu är ju det en minst sagt lockande uppgradering för en systemenhet.
Citat:
“Bridges nya HD 4000-grafik, vilket gjorde att flera OEM-tillverkare helt enkelt inte hade nya datorer redo eller behövde extra tid för att sälja slut på sina lager med Trinity”
Antar att ni vill skriva Llano. Nu ska jag läsa hela artikeln 🙂
Frågan är varför prestandan är så kass. Potentialen att prestera mycket bättre borde ju finnas. Vi ser en ökning på 15-20% än att bara köra med den integrerade grafiken. Något måste ju vara fel.
Kan man ställa in crossfireläge? Man kanske kan ändra från Alternating Frame till något annat och testa.
/s
[quote name=”robjoh”]Citat:“Bridges nya HD 4000-grafik, vilket gjorde att flera OEM-tillverkare helt enkelt inte hade nya datorer redo eller behövde extra tid för att sälja slut på sina lager med Trinity” Antar att ni vill skriva Llano. Nu ska jag läsa hela artikeln :-)[/quote]Det står rätt, HD 4000 kom ofta ifatt Llano i spelprestanda. Grafiken är AMD:s trumfkort, så att acceptera att bli sämre än Intel på det var ingenting de var beredda att göra.[quote name=”shaglord”]Frågan är varför prestandan är så kass. Potentialen att prestera mycket bättre borde ju finnas. Vi ser en ökning på 15-20% än att bara köra med… Läs hela »
Adobe Photoshop och Diablo 3 är anledningen till en ny dator. Bör jag skaffa denna för att få en “över minimal” upplevelse eller en “rekommenderad” upplevelse?