Sammanfattning
De flesta kopplar ordet bärbar dator med ett system som har 15,6-tumsskärm eller mindre. Men för den som helt vill ersätta sin stationära dator och skärm på skrivbordet riktas blickarna ofta mot en större 17,3-tummare som inte är lika mobil, men fortfarande går att flytta runt utan större problem. I den här kategorin hittar vi Asus K75DE som är ett vettigt alternativ för den som vill göra ovanstående utan att helt tömma plånboken. Datorn kostar i skrivande stund 6 995 kronor vilket är bra i förhållande till dess specifikationer.
Skärmen kommer med en 1 600 x 900 pixel upplösning vilket är helt okej i prisklassen och medan betraktningsvinklarna inte är de bästa, gör skärmens stora area att det är väldigt lätt att hitta en position som fungerar. Färgerna upplever vi är något matta, men ljusstyrkan är i alla fall bra. Den glansiga ytan gör dock att datorn lämpar sig bättre för inomhusanvändning och inte ute i solen. Å andra sidan är det ingen dator som kan användas lång tid utan ett vägguttag, då den i vårt videouppspelningstest fick ett resultat på två och en halv timme. Vi ska inte heller glömma att den väger nästan 3,2 kilogram.
Tangentbordet har en riktigt behaglig slaglängd, men design-layouten gör att vi lätt tappar bort oss när vi inte tittar ned på det. Trots en lång tids användning är det här ingenting undetecknad vant sig vid, men det finns säkert dem som inte har något problem alls med det här. Vi är inte riktigt kompis med tangentbordet, men pekplattan upplever vi vara en av de bästa – om inte den bästa, hittills. Designen liknar den i Asus Zenbook UX-serien men den lider inte av samma problematiska drivrutiner. Vi har tidigare hyllat Samsung för att vara den enda PC-tillverkaren som kan göra bra och fungerande multitouchfunktioner, men våra tidigare upplevelser med Samsung överträffas av Asus K75DE. Att gå framåt eller bakåt i en webbläsare, byta program eller att minimera och öppna alla program bara fungerar. Konstigt att Asus lyckats här men inte på deras premiumdatorer?
Asus K75DE utrustas med processorn AMD A10-4600M som kommer med fyra Piledriver-kärnor och den inbyggda grafiken HD 7660G, samt ett dedikerat HD 7670M som med Dual Graphics-tekniken kan arbeta med den integrerade. Tekniken är mer mogen än när vi testade den första gången, men har fortfarande en lång bit kvar att gå för att vara värt sitt namn. I Civilization V fungerar det precis som det ska och vi ser imponerande grafikskalning som kan konkurrera med markant dyrare datorer – men det här är ett undantag. I DiRT 3 är skalningen inte jättebra och medan vi fick bättre bildfrekvenser, upplever vi väldigt tydlig microstuttering som gör det ospelbart för oss. Blizzard-titlarna Starcraft 2 och Diablo III visar upp en mindre ökning i bildfrekvens och medan den inte är enorm, så finns den där.
Av de åtta spel vi testade var det endast ett som Dual Graphics prompt inte fungerade i – Borderlands. Spelstödet är en klar förbättring mot tidigare, men det är en blandad kompott i hur det faktiskt presterar i spel. När Dual Graphics inte fungerar så klarar dock HD 7670M, alternativt den inbyggda grafikkretsen HD 7660G att driva de flesta spelen i upplösningen 1 600 x 900 med förhållandevis höga inställningar. Vi tycker helt klart att man får mycket grafikprestanda för pengarna även när Dual Graphics inte fungerar.
CPU-prestanda är en annan fråga. Vi finner aldrig att det inte finns tillräckligt med processorkraft i datorn, förrän vi testar rendering och videoomkodning där till och med Intels ultrabook-processorer är bättre. Vet man med sig att man ofta sysslar med sånt, rekommenderar vi er att titta på alternativa system med en Intel-baserad processor.
Plats för två hårddiskar, eller en SSD som uppstartspartition?
Asus har utrustat datorn med 8 gigabyte RAM-minne och en 500 gigabyte hårddisk, men det finns även plats för ytterligare en hårddisk – eller varför inte en SSD? Platsen för två 2,5-tumsenheter gör i alla fall att det finns potential för mycket lagringsutrymme. Datorns anslutningar består av två 3,5 millimeters, en HDMI, en VGA, två USB 2.0, två USB 3.0, en nätverksanslutning, en minneskortsläsare i fronten och slutligen plats för ett Kensingtonlås. Vi hittar även på dess högre sida en DVD RW-läsare som vi i redaktionen har lite svårt för, men samtidigt är det bra att den finns om den ska fungera som en riktig desktop replacement.
Asus K75DE kostar i skrivande stund 6 995 kronor och säljs endast i den konfiguration vi har testat. Datorn levererar mer än tillräckligt med processorprestanda till dess att vi testar den i videoomkodning och rendering, men vad man istället får är förhållandevis hög grafikprestanda. I den här prisklassen handlar det om prioriteringar och kompromisser, är det grafikprestanda som lockar mer än en kraftfull processor är det här rätt val för dig. För den som söker en 17,3-tumsdator med en bra balans på pris och prestanda, är Asus K75DE defintivit ett prisvärt alternativ vi kan rekommendera.
Asus K75DE Fördelar: Nackdelar: Asus K75DE passar användare som: Asus K75DE passar inte användare som: |
Så man har längtat, blev mycket som jag förväntade mig i alla fall från Dual Graphics tekniken, blir juh lite som en tidsbomb när den kommer att hjälpa på traven.
Tycker dock att A10-4600M är en vinnare bland oss som söker portabel underhållning i form av spel, trista delen är att det är svårt att hitta en bärbar AMD utan diskret grafik.
Håller med dig till fullo Oldvikingschool. AMD skröt med fler designvinster än med Llano, men än så länge är utbudet fortfarande rätt dåligt även om det blivit bättre (kollar på vad som finns i Sverige, på prisjakt). Det hade varit roligt att veta vad K75DE hade kostat utan HD 7670M 🙂
En A10-4600M eller den strömsnålare A10-4655M hade verkligen varit ett intressant alternativ i en 13,3-tummare. Tyvärr läggs inget större fokus på de AMD-baserade datorerna, men hoppas verkligen någon sådan variant dyker upp i Sverige…
Intressant maskin faktiskt, känns kul att se AMD-baserade maskiner som försöker bygga på företagets styrkor. Grafikprestanda och lägre budget. Tummen upp också för en tom 2,5-tums plats, med SSD-priserna vi ser nu är ju det en minst sagt lockande uppgradering för en systemenhet.
Citat:
“Bridges nya HD 4000-grafik, vilket gjorde att flera OEM-tillverkare helt enkelt inte hade nya datorer redo eller behövde extra tid för att sälja slut på sina lager med Trinity”
Antar att ni vill skriva Llano. Nu ska jag läsa hela artikeln 🙂
Frågan är varför prestandan är så kass. Potentialen att prestera mycket bättre borde ju finnas. Vi ser en ökning på 15-20% än att bara köra med den integrerade grafiken. Något måste ju vara fel.
Kan man ställa in crossfireläge? Man kanske kan ändra från Alternating Frame till något annat och testa.
/s
[quote name=”robjoh”]Citat:“Bridges nya HD 4000-grafik, vilket gjorde att flera OEM-tillverkare helt enkelt inte hade nya datorer redo eller behövde extra tid för att sälja slut på sina lager med Trinity” Antar att ni vill skriva Llano. Nu ska jag läsa hela artikeln :-)[/quote]Det står rätt, HD 4000 kom ofta ifatt Llano i spelprestanda. Grafiken är AMD:s trumfkort, så att acceptera att bli sämre än Intel på det var ingenting de var beredda att göra.[quote name=”shaglord”]Frågan är varför prestandan är så kass. Potentialen att prestera mycket bättre borde ju finnas. Vi ser en ökning på 15-20% än att bara köra med… Läs hela »
Adobe Photoshop och Diablo 3 är anledningen till en ny dator. Bör jag skaffa denna för att få en “över minimal” upplevelse eller en “rekommenderad” upplevelse?