AMD:s partnertillverkare börjar bli varma i kläderna när det kommer till de nya grafikkorten i R9-serien, och nu har vi tre nya deltagare på testbänken. Vi stiftar bekantskap med två nya R9 280X-grafikkort från Asus och MSI, samt Gigabytes egen tappning av Hawaii-baserade R9 290, samtidigt som MSI hamnar i blåsväder.
Vår redan omfattande artikel för marknadens snabbaste grafikkort har hunnit växa till sig ytterligare sedan den ursprungliga publiceringen i vintras. Testet uppdaterades förra månaden med Asus nya DirectCU II-bestyckade utgåva av Radeon R9 290, och nu är det dags att ytterligare bredda Sveriges största löpande test av prestandagrafikkor med tre nya modeller – Asus Radeon R9 280X DirectCU II, MSI Radeon R9 280X Gaming samt Gigabyte Radeon R9 290 OC.
OBS! Detaljerad information om korten, prestandatester och summerande omdömen hittar du i Svenska grafikkortsguiden – Prestandaklass.
Asus Radeon R9 280X DirectCU II 3GB
Den DirectCU II-bestyckade versionen av R9 280X från Asus stångas dels mot de konkurrerande alternativen med samma krets från MSI och Gigabyte, och dels mot konkurrerande kort baserade på Nvidias GTX 770-krets. Överlag visar sig Asus ge ett väldigt vasst alternativ för under 3 000 kronor, med en effektiv och välbeprövad kylare och mycket prestanda för pengarna. Till följd förlorar också XFX sin Bra köp-utmärkelse på sitt R9 280X, då Asus helt enkelt erbjuder det mest tilltalande alternativet idag.
Lägstapris på Prisjakt.se:
Nordichardware rekommenderar – Asus Radeon R9 280X DirectCU II 3GB
“I och med Tahiti XT-kärnan så är Asus R9 280X väldigt bekant från företagets DirectCU II-version av HD 7970. Det bjuds i vanlig ordning på en av marknadens vassaste kylare, och en trevlig mängd prestanda för under 3 000 kronor. Närmsta konkurrerande krets från Nvidia är GTX 770, och Asus variant av 280X lyckas slå företagets egen GTX 770-variant på fingrarna i samtliga upplösningar för en liknande prislapp. Vi kan helt enkelt konstatera att Asus Radeon R9 280X DirectCU II hittar både rätt prestanda och pris, och kan varmt rekommenderas för entusiasten som söker mycket prestanda för pengarna under 3 000-kronorsstrecket” – Svenska grafikkortsguiden Prestandaklass – 2014-03-26
MSI Radeon R9 280X Gaming 3GB
MSI:s deltagare med Tahiti XT-kretsen satsar på samma punkter som sina kusiner från samma tillverkare – en effektiv kylare med låg ljudnivå och flera inbyggda överklockningsprofiler. Här stångas MSI med konkurrenten Asus, som i slutändan drar det lite längre strået med sin generösare fabriksöverklockning och högre överklocksmarginal. MSI har dock som tidigare konstaterat en av marknadens bästa kylare, så R9 280X Gaming kan vara ett vettigt alternativ för den som prioriterar ljudnivå på ett prestandakort för under 3 000 kronor.
Lägstapris på Prisjakt.se:
“MSI:s tappning av R9 280X kommer i företagets vanliga stuk med en av marknadens mest väljusterade kylare, som håller ljudnivån nere och samtidigt håller kortets temperaturer i schack. Medan det inte är testets allra snabbaste kort kan det vara ett vasst alternativ för den som vill ha en bra balans mellan ljudnivå och prestanda i den här prisklassen.” – Svenska grafikkortsguiden Prestandaklass – 2014-03-26
Gigabyte Radeon R9 290 OC 4GB
Vi har tidigare gett beröm till Asus för att ha levererat en tyst och sval upplaga av Radeon R9 290 och dess Hawaii Pro-krets, och nu har vi kunnat granska Gigabytes bidrag i samma kategori. Radeon R9 290 OC med Windforce-kylare är ett klart steg i rätt riktning från AMD:s referensvariant, och vars prestanda ligger i linje med konkurrenten Asus. Kylaren har dock en lite aggressiv fläktkurva och låter något mer än Asus deltagare, som därför fortsätter dra det längsta strået.
Lägstapris på Prisjakt.se:
“Gigabyte levererar sitt Radeon R9 290 med sin välbeprövade Windoforce-kylare, och ligger hack i häl på konkurrenten Asus. Dock har Gigabytes utgåva samma aggressiva fläktkurva som vi känner igen från flera andra Windforce-modeller, och lyckas därför inte riktigt norpa kronan från Asus och deras tystare DirectCU-modell.” – Svenska grafikkortsguiden Prestandaklass – 2014-03-26
Gigabyte norpar prestandatronen från MSI och XFX hamnar i Asus skugga
Vi har många gånger gett MSI beröm dels för en effektiv Twinfrozr-kylare och dels för att Gaming-serien grafikkort kommer med tre olika frekvensprofiler för snabbt och enkelt väga sitt grafikkort mellan temperatur och ljudnivå respektive prestanda. Normalläget är “Gaming”, med en grundläggande fabriksöverklockning, varpå grafikkortet kan klockas ner till “Silent” eller upp till “OC”.
Problemet är att det testexemplar vi mottog av MSI Geforce GTX 780 Ti Gaming var låst till det överklockade OC-läget, medan konsumentversionerna som standard kör det lite lägre klockade Gaming-läget. Det innebär att de prestandasiffror som kortet gav baserades på högre frekvenser än vad som faktiskt fås direkt ur lådan, och tillät kortet att knipa en förstaplats i våra tester.
Vi har nu justerat våra tester så att de utförts med Gaming-läget, vilket fick MSI att falla en aning i prestanda. Det tillät konkurrenten Gigabyte att knipa förstaplatsen med sitt Geforce GTX 780 Ti Windforce III, som dessutom har fallit till ett riktigt konkurrenskraftigt pris på strax över 5 300 kronor. Därför delar vi nu ut utmärkelserna Bäst prestanda och Bra köp till Gigabyte Geforce GTX 780 Ti Windforce III.
Samtidigt erbjuder MSI fortfarande en riktigt bra prestanda, och även om den inte når upp till förstaplatsen finns fortfarande OC-läget och dess prestanda som stångas med Gigabyte tillgängligt med en enkel knapptryckning. MSI har fortfarande en av marknadens bästa kylare, som slår Gigabytes variant på fingrarna i ljudnivå och överklockningspotential. Därför får MSI behålla utmärkelsen Bäst i test, men förlorar utmärkelsen Referensprodukt.
Uppdateringar och utmärkelser i Grafikkortsguiden – Prestandaklass
När det kommer till våra Tahiti XT-baserade deltagare så levererar Asus en klockren implementation med sitt R9 280X DirectCU II, som med både bra prestanda och en effektiv kylare lyckas peta bort XFX från sin position. XFX tappar därför sin Bra köp-utmärkelse, samtidigt som Asus samlar på sig en Rekommenderar-utmärkelse.
I övrigt ligger de flesta deltagarna kvar på sina tidigare placeringar, då det utöver Nvidias lansering av GTX Titan Black och utannonseringen av GTX Titan Z inte hänt särskilt mycket i någon av aktörernas utbud. Vi inväntar fortfarande att få se Nvidia Maxwell sprida sig från mellanklassen upp till prestandasegmentet, men som det ser ut nu kommer vi få nöja oss med de Kepler-baserade korten ett tag till.
AMD visar inte heller några planer på några drastiska förändringar i sitt utbud framöver, men har flera gånger diskret antytt att ett flaggskeppskort med dubbla Hawaii-kretsar kan vara på ingång. Det är dock någonting som fortfarande är obekräftat, och Radeon R9 290 och 290X fortsätter ligga kvar som de kraftfullaste korten i AMD:s arsenal ett tag till.
En bredare prestandaguide
I den här uppdateringen passar vi även på att bredda vårt test av prestandagrafikkort, så att artikeln tar plats bredvid vår existerande köpguide för mellanklasskort. Det innebär att Sveriges största löpande test av prestandagrafikkort också blir Sveriges största konsumentvägledande guide för sin målgrupp. Vi kommer uppdatera artikeln med mer vägledning för dig som konsument och med ännu fler av marknadens vassaste grafikkort.
Det här blir vår femte stora konsumentvägledningsguide, och vi rekommenderar att ni även slänger ett öga på våra existerande guider för mellanklassgrafikkort, SSD-enheter, headset och hårddiskar. Håll utkik på Nordichardware framöver för fler uppdateringar från Sveriges största testare av datorprodukter!
Relaterade artiklar
- Nvidia vill slå bandbreddsrekord – Nya grafikkretsen Pascal kringgår PCIe och når över 80 GB/s
- Nvidia visar upp Geforce GTX Titan Z med dubbla GK110 och 12GB minne
- Microsoft Directx 12 är bakåtkompatibelt och tar programmerare närmare kislet
- Far Cry-skaparna Crytek optimerar för AMD-grafikkort – Cryengine får Mantle-stöd
nice 😮